Συνάδελφοι/σες
Όπως ενημερώσαμε αναρτήθηκε η τελική ΚΥΑ για τον Καθορισμό επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας του άρθρου 18 του ν. 4354/2015 (Α’ 176) των υπαλλήλων του Υπουργείου Υγείας και των εποπτευόμενων φορέων του. Παρά τις τεκμηριωμένες παρεμβάσεις της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ (από 21/2/23 επιστολή μας και από 10/3/2023 έγγραφο μας) προβλέπεται η χορήγηση του, μόλις στο επίπεδο Γ μάλιστα, αποκλειστικά και μόνο στις ειδικότητες ΠΕ Μηχανολόγων, ΠΕ Ηλεκτρολόγων και ΠΕ Ηλεκτρονικών Μηχανικών, εξαιρώντας άδικα και αναιτιολόγητα όλες τις υπόλοιπες ειδικότητες του κλάδου ΠΕ Μηχανικών που απασχολούνται σε Νοσοκομεία και φορείς του Υπ. Υγείας (Πολιτικοί Μηχανικοί, Αρχιτέκτονες, Χημικοί Μηχανικοί, Μηχανικοί Πληροφορικής), αλλά και το σύνολο των Διπλωματούχων Μηχανικών που απασχολούνται στις Υγειονομικές Περιφέρειες. Ειδικότητες που μάλιστα λάμβαναν το εν λόγω επίδομα μέχρι και σήμερα!
Είναι σαφές ότι το σύνολο των τεχνικών εργασιών που πραγματοποιείται σε ένα Νοσοκομείο γίνεται με τη δια ζώσης παρουσία και την επίβλεψη Διπλωματούχων Μηχανικών, οι οποίοι φέρουν και εκ του νόμου την ευθύνη για το σύνολο των παρεμβάσεων. Ως εκ τούτου, κάθε διαφοροποίηση στο κομμάτι των ειδικοτήτων που δικαιούνται το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας, στερείται λογικού ερείσματος.
Όπως είχαμε επισημάνει σε προγενέστερο χρόνο απουσιάζουν εντελώς οι αναγκαίες Μελέτες Εκτίμησης Επαγγελματικού Κινδύνου και κλαδικές και επιδημιολογικές μελέτες. Το αποτέλεσμα είναι να εξετάζονται κλίμακες βαθμολογίας οι οποίες δε μπορούν να αιτιολογηθούν μια και δεν προκύπτουν από τη συγκεκριμένη μελέτη κάθε χώρου εργασίας με τις ιδιαιτερότητες που αυτός έχει. Προφανώς εγείρονται σοβαρά ζητήματα με την αξιολόγηση – βαθμολόγηση της επικινδυνότητας και την κατάταξη των εργαζομένων στις κατηγορίες. Ολόκληρες ειδικότητες εργαζομένων τίθενται μη δικαιούχοι του επιδόματος και γίνονται απαράδεκτοι διαχωρισμοί και αδικίες στις κατηγοριοποιήσεις.
Όσον μας αφορά ως κλάδος εργαζομένων με τεράστια συμβολή στη λειτουργία του συνόλου των Τεχνικών Υπηρεσιών, με έκπληξη διαπιστώνουμε ότι για άλλη μια φορά η παντελώς άδικη εξαίρεση πλήθους ειδικοτήτων Διπλωματούχων Μηχανικών από τις Τεχνικές Υπηρεσίες και την Πληροφορική, όπου προκύπτουν με σαφήνεια και κατόπιν σχετικών Μελετών συνθήκες επικινδυνότητας κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Οι Μηχανικοί λόγω της φύσης της εργασίας τους καθημερινά εισέρχονται σε όλους τους χώρους του Νοσοκομείου (κλινικές, εργαστήρια, ΜΕΘ, ΜΤΝ, ΤΕΠ, χειρουργεία, εμβολιαστικά κέντρα) γιατί παντού υπάρχουν τόσο Υποδομές που χρειάζονται συντήρηση όσο και υπολογιστικά συστήματα για την αποκατάσταση βλαβών Η/Υ, περιφερειακών Η/Υ, δικτύου και στοιχείων δικτύου ή/και την υποβοήθηση χρηστών πληροφοριακών συστημάτων. Επίσης πραγματοποιούν εντός των χώρων αυτών εργασίες συντήρησης, διαμόρφωσης χώρων ή εγκατάστασης υπολογιστικών συστημάτων και δικτύων δεδομένων και τηλεφωνίας. Αυτές οι εργασίες δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν από απόσταση και είναι σε όλες τις περιπτώσεις επιτόπιες. Η συχνότητα παρουσίας, είναι επί καθημερινής βάσης και πραγματικά μεγάλη, μεγαλύτερη ειδικοτήτων που εντάσσονται στην κατανομή. Λόγω υποστελέχωσης δε πολλές φορές ο μοναδικός Μηχανικός ενός Νοσοκομείου είναι Πολ. Μηχανικός ή Αρχιτέκτονας ελλείψει Ηλεκτρολόγου ή Μηχανολόγου και επιβλέπει τους αντίστοιχους χώρους και εργασίες.
Υπό αυτές τις προϋποθέσεις θεωρούμε ότι αποτελεί λάθος ή μη ένταξη των ειδικοτήτων Μηχανικών στις Τεχνικές Υπηρεσίες και στα Τμήματα Πληροφορικής στους δικαιούχους του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας και ζητάμε την τροποποίηση της αντίστοιχης ΚΥΑ ως προς το μέρος αυτό, ώστε με σαφήνεια να προκύπτει η συμπερίληψη τους. Δεν πρέπει να δημιουργηθούν ξανά νέες ανισότητες που προέκυπταν από το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο όπου δύο εργαζόμενοι στον ίδιο ακριβώς χώρο εργασίας με τις ίδιες εκθέσεις σε επικινδυνότητα αντιμετωπίζονταν διακριτά.
Αντίστοιχα οι Υγειονομικές Περιφέρειες (Υ.ΠΕ.) δεν περιλαμβάνονται στη λίστα των δικαιούχων, παρότι έχουν εκ του νόμου την αρμοδιότητα της συντήρησης και αναβάθμισης των Κέντρων Υγείας (διαχείριση βλαβών, μελέτες, επίβλεψη, Βιοϊατρικός εξοπλισμός, εξοπλισμός πληροφορικής κλπ), γεγονός που καθιστά τη δια ζώσης παρουσία μηχανικών απαραίτητη. Επισημαίνεται ότι στην παρούσα χρονική συγκυρία οι Μηχανικοί των Υ.ΠΕ. καλούνται να διαχειριστούν τεράστιο όγκο δουλειάς για τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας σε Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, προφανώς με δια ζώσης εργασία σ’ αυτά.
Οι μηχανικοί της υγείας, έχοντας καθημερινά καθολική πρόσβαση στο σύνολο των χώρων των δομών υγείας για την παροχή τεχνικής υποστήριξης δικαιούνται τη χορήγηση του επιδόματος ως αντιστάθμισμα της επικινδυνότητας της εργασίας αυτής. Διεκδικούμε τη δίκαιη αντιμετώπιση και καταδικάζουμε ανισότητες στις οποίες εργαζόμενοι εκτεθειμένοι στην ίδια επικινδυνότητα αντιμετωπίζονται διαφορετικά. Θα συνεχίσουμε να ζητάμε να συμπεριληφθούν το σύνολο των ειδικοτήτων των Μηχανικών στο χώρο της Υγείας και οι Υγειονομικές Περιφέρειες στους δικαιούχους του επιδόματος Ανθυγιεινής Εργασίας τουλάχιστον στη Γ κλίμακα.