20.6 C
Athens
Πέμπτη, 1 Ιουνίου, 2023

ΝΤ Άρτας ΑΔΕΔΥ | Εργατική Πρωτομαγιά 2023: Στη συγκέντρωση και πορεία στο Εργατικό Κέντρο Άρτας, 10.30πμ.

Πρόσφατα

Ανακοίνωση
Εργατική Πρωτομαγιά 2023

Συμπληρώνονται φέτος, την 1η του Μάη, 137 χρόνια από την εξέγερση των εργατών στο Σικάγο το 1886.

Η 1η του Μάη είναι ένα σύμβολο στον αγώνα των εργαζομένων όλου του κόσμου για καλύτερες συνθήκες εργασίας. Είναι μέρα μνήμης και τιμής για εκείνους που θυσιάστηκαν, που έδωσαν ηρωικούς αγώνες για τις κατακτήσεις μας.

Οι αγώνες των εργατών του Σικάγο αλλά και μεταγενέστερα, πέτυχαν με θυσίες την καθιέρωση του 8ωρου, την Κοινωνική Ασφάλιση, την υπεράσπιση της μητρότητας, την κανονική άδεια, τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αλλά και την πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά τις δωρεάν υπηρεσίες Υγείας, Παιδείας, Πολιτισμού.

Αυτές τις κατακτήσεις των εργαζομένων έχει βάλει στο στόχαστρο η κυβέρνηση της ΝΔ, που μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε το 50% και με το ΠΑΣΟΚ το 70%, των νομοσχεδίων της ΝΔ, αφού με τα αντεργατικά νομοσχέδια που ψήφισαν στη Βουλή κατάργησε το 8ωρο, τις συλλογικές συμβάσεις, καθώς και το δικαίωμά μας στην απεργία. Ιδιωτικοποίησε την επικουρική ασφάλιση και τον ΕΦΚΑ και μείωσε δραστικά τις δαπάνες για την Υγεία και την Παιδεία την ώρα που η πανδημία είναι ακόμα εδώ και ο ελληνικός λαός θρηνεί, ως τώρα, χιλιάδες νεκρούς.

Στόχος η διάλυση των τριών πυλώνων του κοινωνικού κράτους: Υγεία, Παιδεία, Κοινωνική Ασφάλιση.

Με αφορμή το πρόσφατο έγκλημα στα Τέμπη φάνηκε στα μάτια περισσότερων εργαζομένων και νέων ανθρώπων πως η αιτία που αντιμετωπίζει την ανθρώπινη ζωή ως καύσιμη ύλη για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, δεν είναι κάποια προσωπική αβλεψία ή ένα απλό ανθρώπινο λάθος. Πίσω από τις «εκπτώσεις» στα μέτρα ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους, στις μεταφορές, στην υγεία και την προστασία της ανθρώπινης ζωής βρίσκεται ο νόμος του κέρδους.

Το έγκλημα στα Τέμπη με τους νεκρούς συνανθρώπους μας αποδεικνύει τι σημαίνει η “ανάπτυξη” άνευ όρων που ευαγγελίζονται οι δυνάμεις του κεφαλαίου, τι σημαίνει για τους εργαζομένους και την πλειοψηφία της κοινωνίας ο κατακερματισμός των δομών που παρέχουν τα δημόσια αγαθά και το ξεπούλημα τους.

Υπάρχει απουσία μέτρων ασφάλειας της εργασίας στους χώρους δουλειάς, ανεπαρκή μέτρα στις μεταφορές, κλείσιμο νοσοκομείων και διάλυση των δομών του ΕΣΥ μέσω της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης στην υγεία, χιλιάδες αναπληρωτές στην παιδεία, σχολεία και πανεπιστήμια ετοιμόρροπα που πέφτουν σοβάδες, καυστήρες που σκάνε και σκοτώνουν μαθητές, πλειστηριασμοί σπιτιών, απλησίαστα ενοίκια, ακρίβεια, διακοπές ρεύματος και νερού σε λαϊκές οικογένειες.

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

▷▷ Αυξήσεις στους μισθούς μας, άμεσα, τουλάχιστον ίσες με την αύξηση του πληθωρισμού

▷▷ Κατάργηση της ασφαλιστικής εισφοράς αλληλεγγύης

▷▷ Ξεπάγωμα του Μισθολογικού Κλιμακίου της διετίας 2016 – 17

▷▷ Αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ – Επαναφορά 13ου – 14ου μισθού

▷▷ Αύξηση και επέκταση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας σε ΟΛΟΥΣ τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ. Καταδικάζουμε την πρόσφατη ΚΥΑ που «μοιράζει» καθρεφτάκια και οδηγεί σε διαχωρισμό των εργαζομένων.

▷▷ Στήριξη του ΕΣΥ με γενναία χρηματοδότηση και αθρόες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων. Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας και στα σχολεία. Μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη.

▷▷ Κατάργηση του Νόμου Χατζηδάκη (Ν4808/21) για τα εργασιακά, καθώς και κατάργηση όλων των νόμων που ιδιωτικοποιούν την κοινωνική ασφάλιση. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και του νόμου Κατρούγκαλου.

▷▷ Ελευθερη συνδικαλιστική δράση και αγωνιζόμαστε ενάντια στην ποινικοποίηση της απεργίας και των εργατικών αγώνων.

▷▷ Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν τα χιλιάδες οργανικά κενά που υπάρχουν στο Δημόσιο, ιδιαίτερα στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης κ.ά.

▷▷ Κατάργηση του υπάρχοντος πλαισίου αξιολόγησης για το σύνολο των εργαζόμενων στο Δημόσιο και στην εκπαίδευση.

▷▷ Λέμε ΟΧΙ στις ιδιωτικοποιήσεις Δημόσιων οργανισμών, φορέων και υπηρεσιών του δημοσίου.

Οι μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις στις 8 και στις 16 του Μάρτη αποτελούν παρακαταθήκη για τους αγώνες που έρχονται.

Οι αγώνες του παρόντος και του μέλλοντος είναι η τιμή στην εργατική Πρωτομαγιά

Όλες και όλοι, τη Δευτέρα 1η Μάη, στις 10:30 το πρωί
στη συγκέντρωση και πορεία στο Εργατικό Κέντρο Άρτας

Άρτα, 26 Απρίλη 2023
Το ΝΤ Άρτας της ΑΔΕΔΥ

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις