20.6 C
Athens
Πέμπτη, 1 Ιουνίου, 2023

ΣΕΡΕΤΕ Θεσσαλονίκης | Στήριξη ψηφίσματος ΣΜΤ για EKETA:  «Κέντρο Έρευνας, Καινοτομίας» και Εργοδοτικής Τρομοκρατίας!

Πρόσφατα

[Ακολουθεί το ψήφισμα του ΣΜΤ που πέρασε το ΣΕΡΕΤΕ Θεσσαλονίκης]

Η διοίκηση του ΕΚΕΤΑ, καιρό τώρα, διαφημίζει το Ινστιτούτο σαν…ένα παράδεισο για τις εργασιακές συνθήκες. Πατώντας πάνω στη λογική του ότι ο μέσος μισθός κυμαινόταν κοντά στα 1000 ευρώ (λες και αυτό είναι κάποια ζωή πολυτελείας), η διοίκηση επανειλημμένα έχει δείξει συμπεριφορές εργοδοτικής τρομοκρατίας, bullying και αυστηρής επιτήρησης των εργαζομένων! Των ίδιων εργαζομένων που σε όλα τα θέματα εργασιακών δικαιωμάτων (άδειες, δώρα κ.α.) θεωρούνται συνεργάτες, αλλά σε ό,τι έχει να κάνει με ωράρια, συμπεριφορές κ.α. φαίνεται να υπάρχει ξεκάθαρη σχέση αφεντικού-εργαζομένου, εκμεταλλευόμενο από τη διοίκηση το καθεστώς ανασφάλειας και ελαστικής εργασίας που νομιμοποιείται μέσα από το Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών.

Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι καταγγελίες είτε από στόμα σε στόμα είτε ακόμη και εγγράφως σε κάθε χώρο του ΕΚΕΤΑ: από διαφορετικά ινστιτούτα (ΙΠΤΗΛ, ΙΝΕΒ κ.α.) μέχρι διαφορετικά κτίρια στέγασης (ΚΔ, Γκάνας κλπ) ολοένα και περισσότερο αυξάνονται οι πράξεις εργοδοτικής αυθαιρεσίας από…επιφανή στελέχη του ΕΚΕΤΑ απέναντι σε εργαζόμενους. Σε μια συνθήκη που οι εργαζόμενοι στο ινστιτούτο έχουν γίνει λάστιχο με συνεχείς αλλαγές σε ωράρια, θέσεις, αντικείμενα και πρότζεκτ, όταν ζητούν τα αυτονόητα, η εργοδοσία έχει επιλέξει να κινείται με όρους απειλών περί διακοπής συμβάσεων με αυθαίρετα κριτήρια και όρους, να μασάει τα λόγια της περί των αδειών και φυσικά να τραμπουκίζει σε κάθε ευκαιρία. Μέσα σε όλα αυτά, έχουν γίνει γνωστές και περιπτώσεις νέων συμβάσεων με πολύ χαμηλότερους μισθούς, όπου η εργοδοσία-διοίκηση εκμεταλλεύεται τον μανδύα της ατομικής σύμβασης για να μοιράζει κατά το δοκούν μισθολόγια και…απειλές σε όποιον/α δε συμμορφώνεται στις απαιτήσεις της.

Η περιβόητη ανάπτυξη γνωρίζουμε καλά ότι περνάει και μέσα από την αξιοποίηση των ερευνητικών προγραμμάτων και το ΕΚΕΤΑ αυτή τη στιγμή βρίσκεται ίσως στην καλύτερη φάση του οικονομικά από την ίδρυσή του. Το success story που πουλάει η διοίκηση, παρότι δεν έχει καμία αντανάκλαση στους μισθούς μας και στις συνθήκες εργασίας, βασίζεται αποκλειστικά και μόνο στον κόπο και την προσπάθεια τόσων και τόσων εργαζομένων που σαν απάντηση παίρνουν την εργοδοτική αυθαιρεσία, τον εκφοβισμό, ελλείψεις σε εξοπλισμό, προβλήματα σε κτιριακές υποδομές, κ.α.

Το εργασιακό περιβάλλον που δημιουργείται με αποκλειστική ευθύνη της διοίκησης του ΕΚΕΤΑ γίνεται ασφυκτικό για τα δικαιώματα των εργαζομένων ενώ την ίδια στιγμή η πλειοψηφία του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων ΕΚΕΤΑ σιωπά μπροστά στον εξευτελισμό και την εκμετάλλευση συναδέλφων/ισσών.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

Να σταματήσουν άμεσα οι αυταρχικές συμπεριφορές εκ μέρους της διοίκησης του ΕΚΕΤΑ προς τους εργαζομένους

Ίδια εργασιακά δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από το καθεστώς εργασίας (μπλοκάκι, σύμβαση ορισμένου χρόνου, υποτροφία), μέσω της συλλογικής σύμβασης εργασίας. 

Συλλογική κατοχύρωση των αδειών, υπερωριών, συνθηκών εργασίας ανεξάρτητα από τις ατομικές αντιλήψεις του εκάστοτε προϊσταμένου-αφεντικού.

Θεσσαλονίκη, 20/04

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις