12 C
Athens
Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου, 2024

«Στο σκαμνί» (24/4) η ΠΟΕ-ΟΤΑ | Ο Βορίδης έφυγε, η Καλλιόπη Σπανού ήρθε – Η αγωγή κατά Απεργίας-Αποχή από «αξιολόγηση» (Ν.4940/2022);

Πρόσφατα

Την περασμένη Παρασκευή (21/4) και ενόψει των εκλογών της 21ης Μάη, το Μέγαρο Μαξίμου ανακοίνωσε την αντικατάσταση του Μάκη Βορίδη από την υπηρεσιακή υπουργό Εσωτερικών, Καλλιόπη Σπανού, καθηγήτρια Διοικητικής Επιστήμης στο ΕΚΠΑ και πρώην Συνήγορος του Πολίτη, με την ορκωμοσία να προγραμματίζεται την Κυριακή (23/4, 6μμ.).

Ο Βορίδης έφυγε, η Καλλιόπη Σπανού ήρθε, λοιπόν, στο υπουργείο Εσωτερικών. Και με την «παρακαταθήκη» που της άφησε και αφορά στo πογκρόμ των αγωγών κατά της Απεργίας-Αποχής που κήρυξαν Ομοσπονδίες του Δημοσίου από την «αξιολόγησή» του Ν.4590/2022; STOP; Όχι STOP; Έχει ενδιαφέρον να μάθουμε την άποψή της.

Τι θα κάνει τη Δευτέρα 24 Απρίλη, ημέρα κατά την οποία η ΠΟΕ-ΟΤΑ κάθεται «στο σκαμνί» της Ευελπίδων, ύστερα από αγωγή του (τέως) Βορίδη, για να βγει «στην παρανομία» η Απεργία-Αποχή που κήρυξε από την «αξιολόγηση» και στοχοθεσία του Ν.4950/2022;

«Το κράτος δείχνει γρήγορα αντανακλαστικά και σέρνει στα δικαστήρια τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και πλήρη νωχελικότητα και αρρυθμία, όταν πρόκειται για τα προβλήματα των εργαζομένων και των πολιτών», σχολιάζει το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ, καλώντας στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 24 Απρίλη 2023 και ώρα 12μ., έξω από το Κτήριο 5, στα Δικαστήρια της Σχολής Ευελπίδων, όπου θα εκδικαστεί η αγωγή του τέως υπουργού Εσωτερικών. Μάλιστα, αξιώνει από την ΠΟΕ-ΟΤΑ χρηματική ποινή 10.000 ευρώ για κάθε παραβίαση της απόφασης που θα εκδοθεί.

Ο Μάκης Βορίδης αποχώρησε (αντικαταστάθηκε) από το υπουργείο, καθώς έχοντας πάρει «εργολαβία» την ποινικοποίηση της απεργίας, έχοντας γίνει τακτικός θαμώνας της Ευελπίδων, αφού κάθε λίγο και λιγάκι έστελνε στα δικαστήρια, μία μία τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων στο Δημόσιο που αντιδρούν, με ομόφωνες αποφάσεις τους, στην αντιδραστική «αξιολόγησή» του.

Πέραν αυτού, είναι και η πολλοστή φορά που η κυβέρνηση, με «όπλο» τον αντεργατικό και απεργοκτόνο νόμο Χατζηδάκη, προσφεύγει στη «θεραπαινίδα της εξουσίας», την αστική δικαιοσύνη/δικαστήρια για να καταργήσει επί της ουσίας το τελευταίο «όπλο» που έχουν στη φαρέτρα τους οι εργαζόμενοι για να υπερασπιστούν και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, αλλά και καλύτερους, μισθούς, εργασιακό περιβάλλον, ασφάλεια και υγιεινή στην εργασία, καλύτερες υπηρεσίες, να υπερασπιστούν (όσο κι αν ακούγεται περίεργο) τα συμφέροντα όλων ημών: την απεργία.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, ο Βορίδης και οι προκάτοχοί τους «κουνούν» σήμερα το δάχτυλο στους εργαζομένους στο Δημόσιο που απεργούν-απέχουν από την «αξιολόγηση» που στοχεύει στην ενίσχυση του λεγόμενου «επιτελικού κράτους» τους, το οποίο δεν μπορεί να υπερασπιστεί τη ζωή και την περιουσία των πολιτών. Αποδείξεις πολλές: έχει «στις πλάτες» του το Μάτι, τη Μάνδρα, τις πυρκαγιές στην Εύβοια, το έγκλημα στα Τέμπη και τέσσερα χρόνια ωμής και απρόκλητης κρατικής καταστολής στους δρόμους.

Η «αξιολόγησή» τους στοχεύει, μέσα από τη λεηλασία του Δημοσίου και την εξυπηρέτηση των «ημετέρων» (το μόνο που τους ενδιέφερε και τους ενδιαφέρει), στην περαιτέρω προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων (που σκοτώνουν) και τη λειτουργία κρατικών δομών με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, μακριά από τις ανάγκες του λαού, ο οποίος θα πληρώσει αδρά το μάρμαρο.

«Μπορεί να υπάρξει “αξιολόγηση” όταν όλες οι υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες; Όταν λειτουργούν με έκτακτο προσωπικό; Όταν διογκώθηκαν με στρατιά ειδικών συμβούλων, ειδικών συνεργατών και μετακλητών υπαλλήλων, για να παρακάμπτεται το ΑΣΕΠ και να προσλαμβάνουν τους κομματικούς φίλους και τον οικογενειακό τους περίγυρο; Όταν θέλουν να διαιρέσουν τους εργαζόμενους, να δημιουργήσουν πολλές κατηγορίες, με άνισες αποδοχές, για να μην υπάρχει καμιά συλλογική διεκδίκηση και αλληλεγγύη, για να μην υπάρχουν δυνάμεις που θα υπερασπίζονται το δημόσιο συμφέρον και τα συμφέροντα του λαού, παρά μόνο να υπηρετούν τα συμφέροντα των ολίγων και ισχυρών;» Ρητορικές ερωτήσεις από το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ, οι οποίες καταδεικνύουν μερικούς από τους λόγους που αντιδρούν δυναμικά οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο ενάντια στην «αξιολόγηση» και την ενίσχυση ενός «επιτελικού κράτους» εχθρού του λαού, γεγονός που συνάντησε τη λυσσαλέα αντίδραση-δικομανία του Βορίδη και της κυβέρνησης της ΝΔ.

Με τη δοκιμασμένη συνταγή του αποπροσανατολισμού και της στοχοποίησής των δημόσιων υπαλλήλων, επιχειρούν να αποτινάξουν από πάνω τους τις πολιτικές ευθύνες που έχουν για την κατάντια του Δημοσίου. «Να πείσουν το λαό ότι φταίνε οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο για την ταλαιπωρία που υφίστανται, για τις ουρές και τη γραφειοκρατία, για τις καθυστερήσεις στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, τις καθυστερήσεις στην απονομή των συντάξεων κ.λπ.», τονίζει από την πλευρά της η ΑΔΕΔΥ, την οποία δύο φορές έσυρε στα δικαστήρια και έβγαλε «στην παρανομία» ο (τέως) Βορίδης την Απεργία-Αποχή από την «αξιολόγηση», που κήρυξε (2/3) με ομόφωνη απόφαση του Γενικό Συμβούλιό της και επαναπροκήρυξε (12/4) η εκτελεστική της επιτροπή, μετά την έκδοση των αποφάσεων που έκριναν παράνομη την Απεργία-Αποχή των ομοσπονδιών ΟΣΥΑΠΕ, ΟΣΕΑΔΕ, ΠΟΣΕΥΓ, ΟΣΥΒΕΤ και ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ.

«Η “αξιολόγησή” τους δε θα βελτιώσει τη λειτουργία των υπηρεσιών, ούτε θα σταματήσει να αξιοποιεί μηχανισμούς και “αρεστούς”. Ίσα ίσα, μέσα από ένα δαιδαλώδες σύστημα με κριτήρια υποκειμενικά και μη μετρήσιμα θα οδηγεί στη χειραγώγηση και υποταγή των δημοσίων υπαλλήλων στην απαρέγκλιτη προώθηση υλοποίησης της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής», συμπληρώνει.

▷▷ Περισσότερες αναρτήσεις του ErgasiaNET που αφορούν στην Απεργία-Αποχή από την «αξιολόγηση» και τη στοχοθεσία του ν. Βορίδη (Ν.4940/2022) από Ομοσπονδίες του Δημόσιου Τομέα και το πογκρόμ αγωγών από την κυβέρνηση για να τις βγάλει «στην παρανομία», πατήστε εδώ.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις