17.8 C
Athens
Σάββατο, 3 Ιουνίου, 2023

Εργαζόμενοι ΥΠΠΟΑ: Απεργίες σε Βόρεια Ελλάδα (24/4) και Αττική (25/4) κατά Ν.5021/2023 | Προσφυγή στο ΣτΕ

Πρόσφατα

Επί ποδός πολέμου βρίσκονται και τα σωματεία των εργαζομένων στο υπουργείο Πολιτισμού. Άλλωστε, στην τελευταία έκτακτη Γενική Συνέλευση του Ενιαίου Συλλόγου Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού Αττικής, Στερεάς και Νήσων, στις 22 Μαρτίου, η πρώτη-πρώτη από τις αποφάσεις έλεγε τα εξής: «Δεν εφαρμόζουμε τις διατάξεις του ν. 5021/2023 για την μετατροπή των Μουσείων σε ΝΠΔΔ και απαιτούμε την κατάργησή τους. Εξουσιοδοτούμε το ΔΣ να προκηρύξει απεργιακές κινητοποιήσεις και δράσεις διαμαρτυρίας, στην περίπτωση που η κυβέρνηση προχωρήσει στον διορισμό ΔΣ στα Μουσεία. Μπλοκάρουμε την λειτουργία των ΔΣ, αν αυτά διοριστούν».

Ο ίδιος σύλλογος, από κοινού με τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), την Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων (ΠΕΣΑ) και τον Πανελλήνιο Σύλλογο Υπαλλήλων Πτυχιούχων Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Υπουργείου Πολιτισμούείχαν ήδη αποφασίσει πως συνεχίζεται μέχρι τις 28 Απριλίου η απεργία/αποχή που έχουν κηρύξει από τα καθήκοντα που σχετίζονται με την εφαρμογή του ν. 5021/2023 για τα Κρατικά Μουσεία. Στην ανακοίνωσή τους, τα σωματεία δήλωναν εμφατικά πως «Παλεύουμε για δημόσια Μουσεία ανοιχτά σε όλους και όχι μουσεία-κυβερνητικά υποχείρια, παραδομένα στην εμπορευματοποίηση και στην οικονομική ελίτ της χώρας.[…] Ο ν. 5021/2023 θα μείνει στα χαρτιά!»

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, με τον διορισμό ΔΣ και Γενικών Διευθυντών στα πέντε Μουσεία, και όπως ανακοινώθηκε ήδη από τον Ενιαίο Σύλλογο Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής, Στερεάς και Νήσων προκηρύχθηκε 24ωρη απεργία για την Τρίτη 25 Απριλίου, με απεργιακή συγκέντρωση στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στις 12 το μεσημέρι. Στην απεργία αναμένεται να συμμετάσχουν επίσης ο ΣΕΑ, η ΠΕΣΑ, ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων (ΣΕΚΑ), ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εκτάκτου Προσωπικού ΥΠΠΟ κ.ά.

Στην ανακοίνωσή του ο Ενιαίος Σύλλογος επισημαίνει, μεταξύ άλλων, πως με την ανακοίνωση των συνθέσεων των ΔΣ των μουσείων επιβεβαιώνονται «οι λόγοι για τους οποίους από την πρώτη στιγμή ο Ενιαίος Σύλλογος τοποθετήθηκε, με τρόπο κατηγορηματικό και επί της αρχής, εναντίον της κυβερνητικής πρωτοβουλίας για την αποκοπή των πέντε Κρατικών Μουσείων από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, την μετατροπή τους σε ΝΠΔΔ, στην πραγματικότητα σε κυβερνητικά υποχείρια, και την παράδοσή τους σε ιδιωτικά συμφέροντα».

Επιπλέον, προαναγγέλλει την, από κοινού με τα άλλα σωματεία του Συντονισμού Σωματείων εργαζομένων στο ΥΠΠΟΑ, προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για την αντισυνταγματικότητα του ν.5021/2023.

Καλεί δε τα μέλη του «που αποδέχτηκαν τον πολιτικό διορισμό τους είτε exofficio (Διευθυντές Κεντρικών Υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ) είτε προτεινόμενοι από την ΠΟΕΥΠΠΟ, κόντρα στις ομόφωνες αποφάσεις της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης στις 22 Μαρτίου 2023, να αναλογιστούν τις ευθύνες τους απέναντι στους συναδέλφους τους των μουσείων και απέναντι στο συλλογικό συμφέρον προστασίας της αρχαιολογικής κοινότητας και της πολιτιστικής κληρονομιάς, και να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους από τις θέσεις διορισμού τους».

Ο ΣΕΑ, σε δική του ανακοίνωση, αφού σχολιάζει καυστικά την σύνθεση των ΔΣ και τις επιλογές προσώπων για τις θέσεις Γενικών Διευθυντών στα μουσεία, τονίζει πως ο Ν. 5021/2023 «είναι ανεφάρμοστος, αντισυνταγματικός και δεν θα τον αφήσουμε να εφαρμοστεί». Σημειώνει, όμως, και ορισμένα επιπλέον ερωτήματα που προκύπτουν με τον διορισμό των ΔΣ:

-Αφού τα Μουσεία δεν θα έχουν καμία οικονομική αυτοτέλεια για όλο το 2023, από πού θα πληρώνονται οι μισθοί των Προέδρων και των Γενικών Διευθυντών, οι αποζημιώσεις και τα έξοδα των Διοικητικών Συμβουλίων; Θα εκδοθεί η ΚΥΑ των παρ. 6 και 7 του άρθρου 33 του Ν. 5021 για τις αποζημιώσεις των δοτών διοικήσεων; Κι αν ναι, από ποιόν προϋπολογισμό; Έχει το θράσος η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ και του ΥΠΟΙΟ να βάλουν τα έξοδα αυτά στον κρατικό προϋπολογισμό του ΥΠΠΟΑ;

–Με δεδομένο ότι, σύμφωνα με τον Ν. 5039/2023, εκτελείται κανονικά ο προϋπολογισμός του 2023, αυτός που είχε σχεδιαστεί για τα Μουσεία-ειδικές περιφερειακές Υπηρεσίες της ΓΔΑΠΚ, ως τις 31/12/2023, ποιος θα υπογράφει τις δαπάνες των Μουσείων; Έχει το θράσος η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ να τοποθετήσει ως «διατάκτες» του κρατικού προϋπολογισμού του ΥΠΠΟΑ τους δοτούς προέδρους και τις δοτές Γενικές Διευθύντριες;

(Απόσπασμα από το κείμενο του Άλκη Κόκκινου «Κρατικά μουσεία: Αναβρασμός για τον διορισμό ΔΣ αποτελούμενων από επιχειρηματίες, συνταξιούχους και ημετέρους της ΝΔ» για το Κοσμοδρόμιο).

Σύλλογος Υπαλλήλων Υπ. Πολιτισμού Βορείου Ελλάδος | 24ωρη απεργία τη Δευτέρα 24 Απριλίου

Σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τους ενάντια στον νόμο 5021/2023 που μετατρέπει τα πέντε μεγάλα μουσεία της χώρας σε ΝΠΔΔ προχωρούν οι εργαζόμενοι του Υπουργείου Πολιτισμού στη Βόρεια Ελλάδα, μετά την πετυχημένη κινητοποίηση τους την Πέμπτη 20 Απριλίου έξω από το Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, η οποία απέτρεψε τη συνεδρίαση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του μουσείου.

Συγκεκριμένα, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Υπ. Πολιτισμού Βορείου Ελλάδος:

Α. Προκηρύσσει Απεργία – Αποχή των συναδέλφων που θα καλεστούν να καλύψουν τις θέσεις του γραμματέα και αναπληρωτή γραμματέα του Δ.Σ των ΝΠΔΔ.

Β. Προκηρύσσει 24ωρη απεργία για την ΔΕΥΤΕΡΑ 24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ για όλους τους συναδέλφους που είναι μέλη του συλλόγου.

Γ. Διοργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας την ΔΕΥΤΕΡΑ 24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ και ώρα 10:00 στο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.

«Καλούμε όλους τους συναδέλφους , ανεξαρτήτως χώρου και υπηρεσίας εργασίας, να συμμετέχουν στις δράσεις του συλλόγου γιατί μόνο με την μαζική συμμετοχή μπορούμε να ακυρώσουμε και να καταργήσουμε τον ν. 5021/2023 και να αποτρέψουμε την μετατροπή των μουσείων σε ΝΠΔΔ», τονίζεται στην απόφαση του Συλλόγου.

Πηγή: Alterthess

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις