Τα παρακάτω στοιχεία από το ρεπορτάζ Νίκου Κοσμαδάκη/neakriti.gr, με πλείστες καταγγελίες για εργοδοτικές αυθαιρεσίες στο άνοιγμα του τουρισμού στην Κρήτη, αποτελούν τον «προάγγελο» των εργασιακών συνθηκών που θα συναντήσουν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι φέτος το καλοκαίρι, με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς… ανύπαρκτους. Άλλωστε, εκεί πατούν οι εργοδότες και δεν τηρούν ούτε τις υπογραφές τους στις ΣΣΕ.
Από τη μια, οι ελλείψεις προσωπικού που είναι αυξημένες κατά 30% σε σχέση με πέρυσι και μαγαζιά με εποχικούς εργαζόμενους ή καφετέριες, που δεν έχουν ξεκινήσει να δουλεύουν και είναι αμφίβολο εάν θα λειτουργήσουν την περίοδο του θέρους | Από την άλλη, για παράδειγμα, «βροχή» οι καταγγελίες που πέφτουν στο Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων ν. Ηρακλείου για τη «γαλέρα» του τουρισμού: μη εφαρμογή της τοπικής ΣΣΕ, με αποτέλεσμα εργαζόμενοι να παίρνουν χαμηλότερο μισθό, καμαριέρες που δουλεύουν από τον Απρίλιο σε καθεστώς υπερεντατικοποίησης, εξαναγκασμός εργαζομένων από τεράστιες ξενοδοχειακές μονάδες να υπογράψουν σύμβαση για να πάνε από το ένα μέρος της Ελλάδας στο άλλο, εργαζομένους που δεν παίρνουν ρεπό…
Παρά το γεγονός πως οι ξενοδόχοι προχώρησαν σε αυξήσεις μισθών στη βάση τόσο της κλαδικής σύμβασης όσο και της τοπικής συλλογικής σύμβασης, φαίνεται πως έμειναν στα χαρτιά. Αυτό καταγγέλλει ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων ν. Ηρακλείου, Νίκος Κοκολάκης, ο οποίος μίλησε στο neakriti.gr λέγοντας: «Αυτή τη στιγμή έχουμε πάρα πολλές καταγγελίες. Ήρθε σε μένα β’ μάγειρας, ο οποίος εργάζεται από το 1999 στα ξενοδοχεία του Ηρακλείου και είναι παντρεμένος και λαμβάνει μισθό 1.200 ευρώ. Ο κανονικός μισθός του, με βάση την κλαδική σύμβαση, είναι 1.400 ευρώ. Η κλαδική σύμβαση έχει κηρυχθεί υποχρεωτική, ενώ η δική μας ακόμα. Η διαφορά είναι μικρή. Έπρεπε, με βάση τον νόμο, ο εργοδότης να του δίνει 200 ευρώ παραπάνω. Δε το βλέπει στον μισθό του. Υπάρχουν και άλλες καταγγελίες, όπως δύο ξενοδοχεία δε δίνουν τα ρεπό στους εργαζομένους τους. Παρά το γεγονός ότι είμαστε στην αρχή της χρονιάς, υπάρχουν ξενοδόχοι που δε δίνουν ακόμα και τώρα το 1 ρεπό την εβδομάδα που δικαιούται ο ξενοδοχοϋπάλληλος. Γι’ αυτόν τον λόγο, εμείς ως Σωματείο ζητάμε να μπει η ψηφιακή κάρτα εργασίας σε όλα τα ξενοδοχεία του νομού Ηρακλείου. Εμείς θα πάμε στην Επιθεώρηση Εργασίας και θα ζητήσουμε ελέγχους, αλλά πώς θα ελέγξει η Επιθεώρηση το γεγονός ότι ο εργαζόμενος δεν πήρε το ρεπό του;».
Υπερεντατικοποίηση
Οι καταγγελίες για μη λήψη των ρεπό και λιγότερο μισθό από τον κανονικό δε σταματούν εδώ, καθώς έχουν ποικίλες μορφές.
Ο κ. Κοκολάκης υποστήριξε στο neakriti.gr πως «υπάρχουν καταγγελίες από καμαριέρες που δουλεύουν σε καθεστώς υπερεντατικοποίησης και ο εργοδότης δεν επιθυμεί να προσλάβει άλλα άτομα. Όπως επίσης, υπάρχουν τεράστιες ξενοδοχειακές μονάδες που αναγκάζουν τους εργαζομένους να υπογράφουν συμβάσεις, όπου ο εργαζόμενος δίνει τη συναίνεσή του, η οποία είναι αναγκαστική, να πάει από το ένα μέρος της Ελλάδας στο άλλο. Είναι μια τραγική πραγματικότητα. Εγώ θα προχωρήσω στην Επιθεώρηση Εργασίας, με σκοπό να πάει στις συγκεκριμένες ξενοδοχειακές μονάδες και να προβεί σε συστηματικούς και εξονυχιστικούς επιτόπιους ελέγχους».
Όλα αυτά λίγες εβδομάδες μετά την υπογραφή της τοπικής συλλογικής σύμβασης, που δίνει 12% αύξηση στον μισθό σε σχέση με πέρυσι στους ξενοδοχοϋπαλλήλους σε βάθος διετίας για τον νομό Ηρακλείου και μετά την υπογραφή της κλαδικής σύμβασης, η οποία κηρύχθηκε υποχρεωτική, χωρίς ωστόσο να έχει μέχρι και τη δεδομένη στιγμή δημοσιευτεί η απόφαση στην “Εφημερίδα της Κυβερνήσεως”. Μάλιστα, οι καταγγελίες είναι αρκετές εάν αναλογιστούμε πως έχει ανοίξει το 30-40% των ξενοδοχείων μέχρι και σήμερα στον ν. Ηρακλείου, ενώ το σύνολο των ξενοδοχείων θα ανοίξει στις 10 Μαΐου.
Έκοψαν το επίδομα γάμου
Την ίδια στιγμή, ο γραμματέας του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων ν. Ηρακλείου και μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, Νίκος Σμυρνάκης, ξέσπασε στο neakriti.gr, κάνοντας σαφές πως άκουσε ξενοδόχο του Ηρακλείου ότι δεν αναγνωρίζει το επίδομα γάμου. Όχι απλά δεν υπάρχει σεβασμός στους ξενοδοχοϋπαλλήλους, αλλά υπάρχει μια πλήρης αδιαφορία και αμεριμνησία απέναντί τους.
«Αυτή τη στιγμή, όλοι κραυγάζουν πως δεν υπάρχει επαρκές προσωπικό. Και ταυτόχρονα η πλειοψηφία των ξενοδόχων ασύδοτα αυθαιρετεί. Άκουσα ξενοδόχο την Τρίτη που είπε ευθαρσώς πως δεν αναγνωρίζει το επίδομα γάμου. Δε γίνεται πραγματικά. Δεν αναγνωρίζουν πολλοί ξενοδόχοι στους εργαζομένους τους την προϋπηρεσία. Δε γίνεται να δίνεις σε ξενοδοχοϋπάλληλο 800 ευρώ. Εάν δεν αλλάξει η συνολική κατάσταση, τότε το “καράβι” του τουρισμού δεν κινείται ομαλά. Πολύ απλά, στραβά αρμενίζουμε. Οι αυθαιρεσίες είναι αρκετές μέχρι και τη δεδομένη στιγμή. Περιμένουμε, επίσης, τη δημοσίευση ΦΕΚ για την υποχρεωτικότητα της σύμβασης. Μέχρι να γίνει, δεν μπορούμε να αντιδράσουμε. Πρέπει να δημοσιευτεί στο ΦΕΚ για να έχει ισχύ», ανέφερε ο κ. Σμυρνάκης, ενώ τόνισε: «Δεν υπάρχουν νέοι άνθρωποι και, δυστυχώς, δεν το καταλαβαίνουν οι ξενοδόχοι. Δεν μπορούν να κατανοήσουν τη σημασία των εργατικών χεριών για τις ξενοδοχειακές μονάδες».
Ψάχνουν εργαζόμενους για τα κιάλια… – Έως 30% η μείωση του προσωπικού σε σχέση με πέρυσι
Αξίζει να σημειωθεί πως η υπογραφή της τοπικής συλλογικής σύμβασης και κλαδικής σύμβασης στόχευαν στην ύπαρξη κινήτρων, ώστε νέος κόσμος κυρίως να εργαστεί στα ξενοδοχεία. Λαμβάνοντας υπόψη τη μεγάλη μείωση του προσωπικού των ξενοδοχείων πέρυσι εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης, που άλλαξε τον επαγγελματικό προσανατολισμό σε πολλούς υπαλλήλους, η μείωση θα συνεχιστεί παρά τις αυξήσεις μισθών με βάση την κείμενη νομοθεσία. Η μείωση του προσωπικού θα αγγίξει το 20-30% σε σχέση με πέρυσι. Μάλιστα, πολλά τμήματα των ξενοδοχείων που λειτουργούν τη δεδομένη στιγμή δεν έχουν ανοίξει ακόμα γιατί δε βρίσκουν προσωπικό.
Ο πρόεδρος του Σωματείου Μαγείρων και Ζαχαροπλαστών ν. Ηρακλείου και γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Νεκτάριος Μωυσάκης, μιλώντας στο neakriti.gr, υπογράμμισε πως τα εστιατόρια αλά καρτ όπως λέγονται ή αλλιώς τμηματικά εστιατόρια εντός των ξενοδοχειακών μονάδων του Ηρακλείου δε λειτουργούν μέχρι και τη δεδομένη στιγμή γιατί δεν υπάρχει προσωπικό να δουλέψει.
Όπως είπε, «η μείωση του προσωπικού στα ξενοδοχεία του Ηρακλείου θα είναι 30% σε σχέση με πέρυσι. Υπάρχει σοβαρό θέμα με πόστα όπως την κουζίνα, στις καμαριέρες κ.λπ. Συνεχώς με παίρνουν τηλέφωνο ξενοδόχοι για να βρω άτομα να δουλέψουν στις κουζίνες ξενοδοχείων του Ηρακλείου. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και το βλέπουμε και σήμερα. Εστιατόρια αλά καρτ, που είναι κινέζικα, κρητικά εστιατόρια που δε σχετίζονται με την κεντρική κουζίνα δεν έχουν ανοίξει σε ξενοδοχειακές μονάδες γιατί δεν υπάρχει προσωπικό. Δε βρίσκουν προσωπικό. Επίσης, πόστα όπως λατζιέρης ή καμαριέρα, που ήταν επαγγέλματα με κοινωνική περιφρόνηση, δεν υπάρχουν άτομα για να τα καλύψουν. Όλοι εμείς που δουλεύουμε στην κουζίνα κατανοούμε πόσο σημαντικά ήταν αυτά τα επαγγέλματα».
Στο Λασίθι
Παρόμοια αντίληψη ενστερνίζεται και για τον νομό Λασιθίου ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων ν. Λασιθίου, Νίκος Κρομμύδας, ο οποίος δήλωσε πως 20-30% θα είναι η έλλειψη του ξενοδοχοϋπαλληλικού προσωπικού φέτος σε σχέση με πέρυσι.
«Αυτή τη στιγμή, τα ξενοδοχεία που έχουν ανοίξει είναι ελάχιστα. Δεν έχει ξεκινήσει για το Λασίθι η τουριστική χρονιά. Τα κενά είναι πολλά ήδη από την περυσινή χρονιά και αναμένεται να είναι περισσότερα φέτος, ενόψει της νέας τουριστικής χρονιάς. Θεωρώ πως ένα ποσοστό της τάξης του 20-30% των ξενοδοχοϋπαλλήλων επιπλέον θα είναι εκτός ξενοδοχειακών μονάδων. Υπάρχει εργασιακή επισφάλεια. Το είδε ο κόσμος την περίοδο της υγειονομικής κρίσης και άλλαξε επαγγελματικά ενδιαφέροντα. Πάντως, θα υπάρξει μεγάλη έλλειψη σε όλα τα πόστα του ξενοδοχείου».
Στο Ρέθυμνο
Σε μια ηχηρή δήλωση προχώρησε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρεθύμνου και πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων ν. Ρεθύμνου, Κωνσταντίνος Νικολιδάκης, ο οποίος είπε πως φέτος θα έχουμε πάνω από 80.000 άτομα έλλειψη προσωπικού σε πανελλαδικό επίπεδο. Αυτό σημαίνει ουσιαστικά πως η έλλειψη θα είναι άνω του 30%, εάν λάβουμε υπόψη πως οι ελλείψεις προσωπικού, σύμφωνα με το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), ήταν 60.225 άτομα. Ειδικότερα, ο κ. Νικολιδάκης είπε: «Αυτή τη στιγμή δεν έχει ανοίξει το σύνολο των ξενοδοχείων στο Ρέθυμνο παρά μόνο μερικά εξ αυτών. Σίγουρα υπάρχουν φαινόμενα όπως υπερεντατικοποίηση της εργασίας, που υπήρχαν και συνεχίζουν να υπάρχουν στις ξενοδοχειακές μονάδες. Οι ελλείψεις προσωπικού θα ταλαιπωρούν και φέτος τους ξενοδοχοϋπαλλήλους. Μέχρι στιγμής και λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός πως έχει ανοίξει ένα μικρό μέρος των ξενοδοχείων, θεωρώ πως κάποια τμήματα των ξενοδοχείων θα μείνουν κλειστά λόγω έλλειψης προσωπικού. Υποστηρίζω πως πέρυσι υπήρξε απώλεια ανθρώπινου δυναμικού κοντά στα 60.000 άτομα. Αυτό επιβεβαιώνουν και οι έρευνες. Φέτος, ο αριθμός σε πανελλαδικό επίπεδο θα ξεπεράσει τις 80.000 άτομα».
Μεταξύ άλλων, ο κ. Νικολιδάκης σημείωσε ότι «το μεγαλύτερο πρόβλημα θα έχουν οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και όχι οι μικρότερες ξενοδοχειακές μονάδες. Τα μεγάλα ξενοδοχεία δίνουν περισσότερα χρήματα και είναι πιο ελκυστικά όσον αφορά στις μισθολογικές απολαβές στους εργαζομένους. Επίσης, τα μεγάλα ξενοδοχεία συνήθως πάνε μέχρι τέλος της τουριστικής χρονιάς και δεν κλείνουν πιο νωρίς, πράγμα που σημαίνει πως οι εργαζόμενοι θα μπουν μετέπειτα στο ταμείο ανεργίας. Σίγουρα τα μικρά ξενοδοχεία θα έχουν πρόβλημα».
Στα Χανιά
Είναι άξιο αναφοράς πως, παρά το γεγονός ότι η τουριστική χρονιά έχει ανοίξει για τα καλά στο Ηράκλειο, ο αριθμός των επισκεπτών είναι μικρός ακόμα στα Χανιά, με άμεση συνέπεια να μην μπορεί να υποστηριχθεί μαζική εκκίνηση της τουριστικής χρονιάς στην ανατολική πλευρά της Κρήτης τη δεδομένη χρονική. Έχουν ανοίξει λίγα ξενοδοχεία, ενώ η χρονιά αναμένεται να ξεκινήσει οριστικά από το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου.
Ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων ν. Χανίων, Μανόλης Μπαμιάκης, υποστήριξε πως μέχρι στιγμής, εξαιτίας των λίγων αφίξεων και επισκέψεων, δεν υπάρχουν αυθαιρεσίες, αλλά είναι σίγουρο και βέβαιο πως το προσωπικό θα είναι σαφέστατα περιορισμένο σε σχέση με πέρυσι. Πιο συγκεκριμένα, είπε ότι «η σεζόν είναι πιο πίσω σε μας σε σχέση με το Ηράκλειο. Η σεζόν μετά το Πάσχα είναι η περίοδος εκκίνησης των ξενοδοχείων. Αυτή τη στιγμή, υπάρχει λίγος κόσμος που εργάζεται στα ελάχιστα ξενοδοχεία. Σε μας καθυστερεί η σεζόν να ανοίξει σε σχέση με το Ηράκλειο, γιατί το Ηράκλειο δέχεται αρκετούς Γερμανούς. Δεν έχουμε κρούσματα αυθαιρεσίας. Από ’κει και πέρα, είναι σίγουρο πως θα υπάρξει μείωση του προσωπικού σε σχέση με πέρυσι. Και το πρόβλημα θα υπάρξει στα ξενοδοχεία εκείνα όπου οι ξενοδόχοι έχουν “κακό όνομα”. Θεωρώ πως η έλλειψη προσωπικού και στα Χανιά θα είναι μεγαλύτερη σε σχέση με πέρυσι. Είναι σίγουρο πως θα υπάρξει μείωση προσωπικού. Δε γνωρίζω όμως ποσοστό της μείωσης, γιατί ακόμα δεν έχουν ανοίξει τα ξενοδοχεία στα Χανιά».
Άδειες οι κουζίνες – Ελλείψεις προσωπικού και στην εστίαση
Πρόβλημα δε θα αντιμετωπίζουν μόνο τα ξενοδοχεία, αλλά και τουριστικά μαγαζιά και καφετέριες του Ηρακλείου, με τη μείωση του προσωπικού να είναι παραπάνω σε σχέση με πέρυσι κατά 15% επιπλέον. Αυτό διεμήνυσε στο neakriti.gr o πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων Επισιτισμού-Τουρισμού Νομού Ηρακλείου Μιχάλης Ριζικιανάκης, ο οποίος τόνισε ότι «πέρυσι το πρόβλημα σε ελλείψεις προσωπικού ήταν τεράστιο. Φέτος θα είναι ακόμα μεγαλύτερο και θεωρώ πως οι ελλείψεις θα είναι περισσότερες κατά 15% σε σχέση με πέρυσι. Ήδη υπάρχουν μαγαζιά με εποχικούς εργαζόμενους ή καφετέριες που δεν έχουν ξεκινήσει να δουλεύουν και είναι αμφίβολο εάν θα λειτουργήσουν την περίοδο του θέρους. Τα προβλήματα είναι πολλά. Και πιστεύω πως ο κλάδος των εποχικών εργαζομένων στον επισιτισμό και στον τουρισμό είναι θιγμένος».