Στις φετινές εκλογές, περίπου 220.000 νέοι/νέες θα ψηφίσουν για πρώτη φορά. Ωστόσο, ένα σημαντικό ποσοστό από τους χιλιάδες νέους/νέες ψηφοφόρους δε θα μπορέσει να συμμετάσχει, ιδίως σε περίπτωση που χρειαστεί να στηθούν δεύτερες κάλπες τον Ιούλιο. Η κυβέρνηση τυρβάζει περί πολλά και δε δίνει λύση ενώ υπάρχουν πολλές και απορρίπτει τροπολογίες κομμάτων | Επιμέλεια κειμένου: Γιώργης Χρήστου
Το κυβερνητικό «τυρβάζειν» αφορά στους χιλιάδες νέους/νέες στον τουρισμό, εποχικά εργαζομένους/ες, που ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους για να μεταβούν και να εργαστούν σε τουριστικούς προορισμούς, σε ξενοδοχειακές, επισιτιστικές και άλλες επιχειρήσεις. Το γεγονός αυτό τους/τις απομακρύνει από την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος:
▷▷ Καθώς είναι απαγορευτικό το κόστος αυθημερόν επιστροφής στον τόπο που είναι εγγεγραμμένοι για να ψηφίσουν.
▷▷ Απαγορευτικές είναι και οι εργασιακές συνθήκες της δουλειάς τους. Τα… πρώτα δείγματα που έρχονται από την Κρήτη κατά την «πρεμιέρα» της τουριστικής σεζόν (μη εφαρμογή ΣΣΕ, μειωμένοι μισθοί, ωράρια «λάστιχο», κομμένα ρεπό, εξαναγκασμός για «συναίνεση» σε υπογραφή σύμβασης αλλαγής νομού εργασίας, υπερεντατικοποίηση της εργασίας κ.λπ.) προϊδεάζουν για το «ναρκοπέδιο» στο οποίο θα βρεθούν.
▷▷ Απαγορευτικός και ο παράγοντας του εισοδήματος, που για τη μεγάλη πλειονότητα των εποχικών το σταμάτησε τον περασμένο Γενάρη μαζί με το επίδομα ανεργίας. Εξάλλου, τον πρώτο μισθό θα τον δουν σε έναν ή δύο μήνες από σήμερα, ανάλογα με το πότε θα ξεκινήσουν τη δουλειά.
Η κυβέρνηση τους/τις αφήνει ξεκρέμαστους/ες, λοιπόν, στην άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος, και μάλιστα δύο σχετικές τροπολογίες του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25 έχει ήδη απορρίψει το υπουργείο Εσωτερικών διά χειρός (τέως) υπουργού Βορίδη.
Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, αναφέρει η efsyn.gr
▷▷ η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ κατέθεσε τροπολογία-προσθήκη στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τους ΟΤΑ, ζητώντας οι εποχικοί εργαζόμενοι στους επιμέρους κλάδους του τουρισμού «για οποιοδήποτε διάστημα εντός της τουριστικής περιόδου από τον Απρίλιο έως και τον Οκτώβριο που διαμένουν προσωρινά, λόγω της εργασίας τους, σε άλλη εκλογική περιφέρεια από εκείνη στους εκλογικούς καταλόγους της οποίας είναι εγγεγραμμένοι, να ψηφίζουν σε εκλογικό τμήμα του δήμου όπου εργάζονται, τους συνδυασμούς και υποψηφίους της εκλογικής περιφέρειας στην οποία υπάγεται το εκλογικό αυτό τμήμα. […] Κατά την ψηφοφορία, οι πιο πάνω εκλογείς υπογράφουν υπεύθυνη δήλωση στην οποία δηλώνουν ότι δεν ψήφισαν ούτε προτίθενται να ψηφίσουν την ημέρα αυτή σε άλλο εκλογικό τμήμα της χώρας».
▷▷ στην αντίστοιχη τροπολογία του, το ΜέΡΑ25 ζητούσε την παρακάτω προσθήκη στο άρθρο 2 του νόμου 2623/1998: «Ως ετεροδημότες νοούνται και οι εποχικοί εργαζόμενοι στους επιμέρους κλάδους του τουρισμού, όπως, ενδεικτικά στον τουριστικό, επισιτιστικό και υγειονομικό κλάδο, για οποιοδήποτε διάστημα εντός της τουριστικής περιόδου από τον Απρίλιο έως και τον Οκτώβριο και διαμένουν προσωρινώς, ως εκ της εργασίας τους, σε άλλη εκλογική περιφέρεια από εκείνη στους εκλογικούς καταλόγους της οποίας είναι εγγεγραμμένοι».
Η κυβέρνηση δε δίνει λύση, παρότι υπάρχει δυνατότητα προσωρινής μεταφοράς εκλογικού δικαιώματος. Έχοντας την απαραίτητη τεχνογνωσία σε επίπεδο ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και ασφάλειας αντίστοιχων συστημάτων σε καθαρά τεχνικό επίπεδο, όπως ενημερώνει με ανακοίνωσή της η Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας (ΕΠΕ): «δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να μην υλοποιηθεί μια τέτοια διαδικασία δυνατότητας προσωρινής μεταφοράς εκλογικού δικαιώματος στο μέρος όπου εργάζονται από τον τόπο μόνιμης διαμονής. Όλοι οι ψηφοφόροι διαθέτουν ήδη κωδικούς πρόσβασης-ταυτοποίησης μέσω του TAXIS, τα στοιχεία των συμβάσεων τους καταχωρούνται ηλεκτρονικά, συνεπώς ο καθένας θα μπορούσε να καταχωρεί μια αίτηση προσωρινής μεταφοράς εκλογικού δικαιώματος στη πόλη εργασίας του».
Ήδη, εφαρμόστηκε στην πράξη για την υλοποίηση της διαδικασίας των εμβολιασμών καθώς και των αιτήσεων επιδομάτων κατά την περίοδο της πανδημίας. Όπως σημειώνει η ΕΠΕ, «δεν πρόκειται για ηλεκτρονική ψηφοφορία αλλά μόνο για δυνατότητα μεταφοράς εκλογικού δικαιώματος με σύντομες διαδικασίες ισχύει μόνο για την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών, ενώ η απαραίτητη προετοιμασία των κατά τόπους εκλογικών κέντρων περιορίζεται στην οριστικοποίηση της λίστας ψηφοφόρων και την επάρκεια επιπλέον ψηφοδελτίων».
Όπως δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο γενικός γραμματέας της ΕΠΕ, Χάρης Γεωργίου, «θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι μια διαδικασία χωρίς σταυρό προτίμησης. Τα πρακτικά προβλήματα θα μπορούσαν εύκολα να λυθούν. Θα μπορούσε να μπει, π.χ., μια ποσόστωση σε αυτές τις ψήφους ή να μετράνε οι ψήφοι στο Επικρατείας. Το ζήτημα είναι να μπορεί κάποιος να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα. Τεχνικά μέσα σε έναν μήνα το πολύ λύνεται το θέμα».
Πρακτικά υπάρχουν διάφοροι τρόποι να αντιμετωπιστεί το ζήτημα: ο ένας είναι οι εργαζόμενοι να αντιμετωπιστούν ως ετεροδημότες και να ψηφίσουν στον τόπο εργασίας τους για τον τόπο μόνιμης διαμονής τους. Μια άλλη λύση θα ήταν να ψηφίσουν στον τόπο εργασίας τους με τα τοπικά ψηφοδέλτια (με ή χωρίς σταυρό προτίμησης). Ένας τρίτος δρόμος θα ήταν η ψήφος τους να προσμετρηθεί στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, όπως αντιστοίχως γίνεται με τους Έλληνες του εξωτερικού. Κάθε μία πρόταση παρουσιάζει διαφορετικές προκλήσεις, τεχνικά και νομικά ζητήματα (προβλέψεις εκλογικού νόμου, κατανομή εδρών, διατήρηση πλήρους ανωνυμίας στα ψηφοδέλτια) που θα έπρεπε να είχαν ήδη επιλυθεί.
Στρίβειν διά της… επιστολικής
Σε απάντησή του στην «Εφ.Συν» το υπουργείο Εσωτερικών υπογραμμίζει πως όσα αναφέρει το Δ.Σ. της ΕΠΕ δεν μπορούν να τύχουν εφαρμογής στην Ελλάδα γιατί δεν προβλέπονται από την κείμενη εκλογική νομοθεσία. Δεν απάντα ωστόσο στο γιατί απέρριψε τις τροπολογίες των δύο κομμάτων και κυρίως γιατί άφησε σχεδόν αποκλεισμένους τους εποχικά εργαζόμενους, οι οποίοι φυσικά δεν μπορούν να ενταχθούν στους ετεροδημότες καθώς δεν έχουν σταθερό τόπο διαμονής και εργασίας. Το υπουργείο Εσωτερικών στην απάντησή του αναφέρεται -σκοπίμως;- στο ζήτημα της επιστολικής ψήφου, παρότι σε αυτήν την περίπτωση δεν τέθηκε από κανέναν το συγκεκριμένο ζήτημα.
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΕΣ | «Το Σύνταγμα της Χώρας προβλέπει τη δυνατότητα επιστολικής ψήφου εφόσον αυτή ψηφιστεί από την Ελληνική Βουλή με αυξημένη πλειοψηφία (άρθρο 51 του Συντάγματος). […] Η ισχύουσα εκλογική νομοθεσία είναι αυτή που προβλέπεται από το Π.Δ. 26/2012 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει σε συνδυασμό με τις διατάξεις που νόμου 4648/2019 που θεσπίζεται η ψήφος απόδημων Ελλήνων υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις που προβλέπονται στον νόμο, στον τόπο κατοικίας τους στο εξωτερικό. Η ηλεκτρονική ψήφος για τη θέσπισή της στην Ελλάδα απαιτεί ειδική διάταξη νόμου η οποία θα πρέπει να εγκριθεί με πλειοψηφία 200 βουλευτών και δεν υφίσταται αυτή τη στιγμή, ενώ επιπλέον απαιτεί τη διασφάλιση μέγιστου βαθμού κυβερνοασφάλειας για την εξασφάλιση του αδιάβλητου των εκλογικών αποτελεσμάτων.
Η Αριστερή Αντιπολίτευση αρνείται την επιστολική ψήφο, αλλά αίφνης στο τελευταίο νομοσχέδιο υποστηρίζει την ηλεκτρονική; Αρκετά με τον λαϊκισμό και την υποκρισία.
Τέλος, επισημαίνεται ότι όσον αφορά τους εργαζόμενους σε εποχικές θέσεις εργασίας και γενικότερα πολίτες που ψηφίζουν σε τόπο διαφορετικό από αυτόν, που διαβιούν εντός της ελληνικής επικράτειας, η σχετική εκλογική νομοθεσία προς διευκόλυνση αυτών των εκλογέων προβλέπει τον θεσμό του ετεροδημότη, ο οποίος ισχύει σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις εκτός των αυτοδιοικητικών εκλογών».
Οι αναισχυντίες πολλές, ο Μητσοτάκης ένας
Σήμερα, Σάββατο 22 Απρίλη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την επίσκεψή του στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη διάλυση της Βουλής και προκήρυξη εκλογών στις 21 Μάη, απευθυνόμενος, «ειδικά στην νέα γενιά και τα παιδιά που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά», τους είπε ότι «η συμμετοχή τους στις εκλογές είναι ένα στοίχημα για όλους μας και να συμμετέχουν στις αποφάσεις που θα ληφθούν για το δικό τους μέλλον παρά να επιλέξουν τη αποχή».
▷▷ Αναισχυντία Μητσοτάκη… για ένα μεγάλο μέρος των 220.000 νέων ψηφοφόρων, που τους βάζει «απαγορευτικό» για να ψηφίσουν και σε «γαλέρα» για να δουλέψουν, τους εποχικά εργαζομένους/ες στον κλάδο του τουρισμού…
▷▷ Αναισχυντία Μητσοτάκη εις το τετράγωνο… διότι η «νέα γενιά και τα παιδιά που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά» είναι αυτά στα οποία επέβαλε «κατ’ οίκον περιορισμό» και τηλεκπαίδευση δύο χρόνια από την πανδημία. Πέραν αυτού, είδαν το δημόσιο αγαθό της Παιδείας να εμπορευματοποιείται και στο Δημόσιο Σχολείο ταξικούς φραγμούς. Τα μορφωτικά τους δικαιώματα να «αλέθονται» για τις ανάγκες της Αγοράς, να μην προσαρμόζονται στις ανάγκες της κοινωνίας. Ένιωσαν «στο πετσί» τους την απρόκλητη και ωμή κρατική καταστολή από τα ΜΑΤ του Χρυσοαυγίδη, που συνοδευόταν από χημικά και αέρια, όταν διαδήλωναν για επαρκή μέτρα προστασίας της υγείας τους και για καλύτερη Παιδεία. Συλλήψεις στα τυφλά, κυνηγητό της αστυνομίας ακόμη και μέσα στο «Mall»…
▷▷ Αναισχυντία Μητσοτάκη εις τον κύβο… διότι τη «νέα γενιά και τα παιδιά που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά» στοχοποίησε ουκ ολίγες φορές κατά την περίοδο της πανδημίας. Κι αυτό, για να κρύψει την πολιτική ευθύνη που έχει για την εγκληματική διαχείρισή της, με τους εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς συμπολίτες μας. Να θυμηθούμε την ωμή αστυνομική βία στις πλατείες; Το άνοιγμα του τουρισμού και το «free covid season» από την κυβέρνηση, για να ακολουθήσει στη συνέχεια το επαναλαμβανόμενο μοτίβο για το κλείσιμό του και η χυδαία και συκοφαντική επίθεση κατά της νεολαίας; Ότι δήθεν αυτή ευθύνεται για την αύξηση των κρουσμάτων επειδή έκανε διακοπές στα νησιά και «δεν συνεμορφώθην προς τας υποδείξεις μας»;
▷▷ Αναισχυντία Μητσοτάκη εις νιοστή… που θεωρεί ότι έχουμε λησμονήσει τι παραδέχθηκε το Γενάρη του 2022 σε τηλεοπτική συνέντευξή του, τύπου τσάι με λεμόνι, αφού είχε πετάξει «λάσπη» με τον τόνο κατά της «νέας γενιάς και τα παιδιών που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά» και όλων ημών. Την απάντησή του στο χαλαρό για τους νεκρούς της πανδημίας, δηλαδή, τους πανηγυρισμούς του που τους δολοφόνησε εσκεμμένα για τη… σωτηρία του τουρισμού. «Ναι, είχαμε 16.000 νεκρούς το 2021, αλλά σώσαμε τον τουρισμό», η φράση που καταδεικνύει τον εγκληματικό χαρακτήρα της κυβέρνησης της ΝΔ και ως εκ τούτου μια εγκληματική συμμορία που θα έπρεπε ήδη να βρίσκεται στη φυλακή.