Την Τρίτη 18 Απρίλη 2023, στις 12μ., στα Δικαστήρια της Ευελπίδων, εκδικάζεται η νέα προσπάθεια-αγωγή του υπουργού Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, να βγάλει «στην παρανομία» την Απεργία-Αποχή από την «αξιολόγησή» του (Ν.4940/2022) που επαναπροκήρυξε η ΑΔΕΔΥ.
Από την πλευρά της, η εκτελεστική επιτροπή της ΑΔΕΔΥ καλεί τα συνδικαλιστικά στελέχη του Λεκανοπεδίου να δώσουν το «παρών» στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί μισή ώρα νωρίτερα, στις 11.30πμ, στο κτήριο της εκδίκασης, στην Ευελπίδων.
Στόχος η ουσιαστική κατάργηση της απεργίας
Η ταξική εμμονή της κυβέρνησης της ΝΔ απέναντι στις διεκδικήσεις, στις αντιστάσεις των εργαζομένων, σε κάθε μορφή απεργίας καλά κρατεί. Τη «σκυτάλη» το τελευταίο διάστημα έχει πάρει ο Βορίδης, που ποινικοποιεί τις απεργίες , με τέτοια γρηγοράδα που θα ζήλευε και ο Λούκι Λουκ: Μεγάλη Τετάρτη 12 Απρίλη, επαναπροκήρυξε η ΑΔΕΔΥ την Απεργία-Αποχή. Μεγάλη Πέμπτη 15 Απρίλη, κατέθεσε την αγωγή για να βγει παράνομη.
Δηκτικό σχόλιο αλλά με καταγραφή της αλήθειας από την ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ σε ανακοίνωσή της μετά τη δικαστική απόφαση που έκρινε παράνομη τη δική της Απεργία-Αποχή (όπως και αυτές των ομοσπονδιών ΟΣΥΑΠΕ, ΟΣΕΑΔΕ, ΠΟΣΕΥΓ και ΟΣΥΒΕΤ): Τα συναρμόδια υπουργεία, αναφέρει, «ενώ από τη μία συστηματικά κωφεύουν απέναντι στις διεκδικήσεις μας, ουσιαστικά έχουν ακυρώσει κάθε δυνατότητα διαλόγου, νομοθετούν συνεχώς σε βάρος μας, καθυστερούν να επιλύσουν ακόμα και στοιχειώδη ζητήματα, από την άλλη, δείχνουν ταχύτατη αντίδραση όταν είναι να κινηθούν με Αγωγές εναντίον μας». Και τι «εργαλεία» εκμεταλλεύονται και επικαλούνται; «Αξιοποιώντας τόσο το αντεργατικό πλαίσιο του Νόμου Χατζηδάκη ενάντια στις Απεργίες, όσο και την πρόσφατη τροπολογία Βορίδη, με στόχο την ουσιαστική ακύρωση του μοναδικού εργαλείου που έχουν τα σωματεία και οι εργαζόμενοι για τις διεκδικήσεις τους».
«Οι δικαστικές διώξεις των ανώτερων συνδικαλιστικών οργάνων του Δημοσίου έχουν ξεφύγει κι από το καθεαυτό ζήτημα της “αξιολόγησης” κι επεκτείνονται στο δικαίωμα στην οποιασδήποτε μορφής απεργία. Η εξέλιξη της υπόθεσης κάνει υποχρεωτική την έκφραση, τουλάχιστον, της αλληλεγγύης στις διωκόμενες ομοσπονδίες και στην ίδια την ΑΔΕΔΥ, με την άμεση προκήρυξη κι από όσες ομοσπονδίες δεν έχουν κηρύξει ακόμα απεργία-αποχή (ανάμεσα σε αυτές, δυστυχώς και η ομοσπονδία στης οποίας το ΓΣ είμαι εκλεγμένο μέλος, η ΠΟΓΕΔΥ)».
Την ίδια άποψη, της ποινικοποίησης του δικαιώματος στην απεργία προκειμένου να το εξαφανίσουν από το λεξιλόγιο των εργαζομένων και του συνδικαλιστικού κινήματος ως λέξη, ακόμη και ως σκέψη, διατυπώνει και το μέλος του ΔΣ ΠΟΓΕΔΥ, Κατερίνα Γιαννούλια, στο άρθρο της, «Η μάχη της “αξιολόγησης” στο Δημόσιο: Υπεράσπιση του δικαιώματος στην απεργία»: «Η κυβέρνηση εξαντλεί το νομικό αντιαπεργιακό οπλοστάσιο που έχει δημιουργηθεί τα προηγούμενα μνημονιακά χρόνια (με τους νόμους Αχτσιόγλου, Χατζηδάκη, Βορίδη κ.ά.) και με τη συνδρομή της καθόλου ανεξάρτητης Δικαιοσύνης, βγάζει παράνομη κάθε απεργία», αναφέρει επισημαίνοντας πως: «Οι δικαστικές διώξεις των ανώτερων συνδικαλιστικών οργάνων του Δημοσίου έχουν ξεφύγει κι από το καθεαυτό ζήτημα της “αξιολόγησης” κι επεκτείνονται στο δικαίωμα στην οποιασδήποτε μορφής απεργία». Για αυτό και η εξέλιξη της υπόθεσης, συμπληρώνει, «κάνει υποχρεωτική την έκφραση, τουλάχιστον, της αλληλεγγύης στις διωκόμενες ομοσπονδίες και στην ίδια την ΑΔΕΔΥ, με την άμεση προκήρυξη κι από όσες ομοσπονδίες δεν έχουν κηρύξει ακόμα απεργία-αποχή (ανάμεσα σε αυτές, δυστυχώς και η ομοσπονδία στης οποίας το ΓΣ είμαι εκλεγμένο μέλος, η ΠΟΓΕΔΥ)».
▷▷ Περισσότερες αναρτήσεις από το ErgasiaNET που αφορούν στην Απεργία-Αποχή από την «αξιολόγηση» και τη στοχοθεσία του Ν.4940/2022 από Ομοσπονδίες του Δημόσιου Τομέα και το πογκρόμ αγωγών από την κυβέρνηση για να τις βγάλει «στην παρανομία», πατήστε εδώ.