Το Ράδιο Μέρα κινηματογράφησε τη συναυλία με κεντρικό σύνθημα «Υπερασπίσου το Νερό», που διοργάνωσε το Σωματείο Εργαζομένων της ΕΥΑΘ, με την υποστήριξη του Συλλόγου Μουσικών Βορείου Ελλάδος, το απόγευμα της Κυριακής 2 Απρίλη, στην πλατεία Αριστοτέλους. Συμμετείχαν σημαντικοί καλλιτέχνες, όπως οι Θανάσης Παπακωνσταντίνου, Φωτεινή Βελεσιώτου, Φοίβος Δεληβοριάς, Δημήτρης Μυστακίδης, Χειμερινοί Κολυμβητές και το Μουσικό Σχήμα Πριγκηπέσσας. Εργατικά σωματεία, κινήματα, συλλογικότητες, αυτοδιοικητικές παρατάξεις και πολιτικούς φορείς στήριξαν με καλέσματά τους τη συναυλία.
Ο στόχος της συναυλίας, η ευαισθητοποίηση των πολιτών απέναντι στην επερχόμενη ιδιωτικοποίηση του νερού, επετεύχθη: το μήνυμα πέρασε στην κοινωνία κι αυτό φάνηκε από το πλήθος των πολιτών, που με την παρουσία τους δήλωσαν «υπερασπιστές» του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα του νερού, ότι το νερό είναι πηγή ζωής, δικαίωμά μας και δεν ιδιωτικοποιείται.
▷▷ Η μεγαλειώδης συναυλία της Θεσσαλονίκης και η προσέλευση του κόσμου που ξεπέρασε κάθε προσδοκία, μέσα από το φωτορεπορτάζ του theopinion.gr και το φακό της Αφροδίτης Μιχαηλίδου.
Με τη σειρά της, η λαοθάλασσα που κατέκλυσε την πλατεία Αριστοτέλους για την υπεράσπιση του δημόσιου νερού έστειλε το δικό της μήνυμα στην κυβέρνηση της ΝΔ: ανάγκασε τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, λίγες ημέρες αργότερα σε τηλεοπτική συνέντευξή του να δηλώσει-υποσχεθεί ότι: «θα σεβαστεί απόλυτα την απόφαση του ΣτΕ και οι δυο αυτές εταιρείες (ΕΥΔΑΠ και ΕΥΔΑΠ) θα φύγουν από το υπεραταμείο και θα επιστρέψουν στο ελληνικό δημόσιο».
Άμεσα αντέδρασε το Σωματείο Εργαζομένων ΕΥΑΘ. Με ανακοίνωσή του χαρακτήρισε «παραδοχή ήττας Μητσοτάκη» και «άμεση παραδοχή των ψεμάτων που λένε τόσο καιρό» τα όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός για το νερό. Ωστόσο, δεν έμεινε μόνον εκεί επειδή «οι υποσχέσεις δεν έχουν καμία αξία»: απαίτησε πριν από τις εκλογές να καταργηθούν εδώ και τώρα τόσο τα άρθρα 114 και 115 του Ν.4964/2022 και να επιστρέψουν άμεσα οι ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ στο Δημόσιο όσο και η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) ή Ρυθμιστική Αρχή εμπορευματοποίησης του νερού, όπως τη χαρακτήρισε σε ανακοίνωσή του το ΣΕΚΕΣ για Δημόσια ΕΥΔΑΠ.
Στο μεσοδιάστημα μεταξύ της συναυλίας στη Θεσσαλονίκη και της τηλεοπτικής συνέντευξης Μητσοτάκη, δημοσιοποιήθηκαν τα στοιχεία δημοσκόπησης της εταιρείας «Palmos Analysis» για λογαριασμό του tvxs, σύμφωνα με την οποία: το 83% θεωρεί ότι η διαχείριση του νερού στη χώρα μας πρέπει να γίνεται αποκλειστικά από το Δημόσιο. Φορείς χαρακτήρισαν «αναμενόμενο» και «ενθαρρυντικό» το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης. Ωστόσο, υπογράμμισαν πως η κυβέρνηση πρέπει να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του ΣτΕ για τη διαχείριση του νερού από το Δημόσιο κατά πλειοψηφία.
«Είμαστε το νερό που υπερασπίζεται τον εαυτό του». Μια έκκληση για την ενίσχυση των διεθνών συμμαχιών για το νερό και την υποστήριξη των αγώνων κατά των μεγαδεξαμενών στη Γαλλία. Τη διεθνές κάλεσμα υπογράφουν προς το παρόν πλήθος φορέων, υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του περιβάλλοντος, συνδικάτα και συλλογικότητες, αγρότες, δημόσια πρόσωπα και οργανώσεις από διάφορες ηπείρους. Ζητούν από όλους να καταγγείλουν την καταστολή του κοινωνικού και οικολογικού κινήματος από τη γαλλική κυβέρνηση εκφράζοντας τη στήριξη τους σε σε όλους όσους αγωνίζονται παγκοσμίως κατά της ιδιοποίησης, της ιδιωτικοποίησης και της ρύπανσης του νερού. Σε αυτό το πλαίσιο, απαιτούν τη συμμόρφωση με τις διακηρύξεις του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των αυτοχθόνων λαών (UNDRIP) και για τα δικαιώματα των αγροτών και άλλων ατόμων που εργάζονται σε αγροτικές περιοχές (UNDROP).