12.2 C
Athens
Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου, 2024

Έρευνα του ΚΕΠΥ καταρρίπτει το κυβερνητικό αφήγημα: Υποστελεχωμένα τα νοσοκομεία της χώρας, παρά την πανδημία

Πρόσφατα

Τα νοσοκομεία έκαναν 7.200 προσλήψεις την τριετία της πανδημίας, αλλά μόνο το 4,5% αυτών ήταν μόνιμο προσωπικό, με αποτέλεσμα το ΕΣΥ να βρίσκεται σε κατάσταση διάλυσης | Από το Σπύρο Κυργιάκη/2020mag.gr

Με τις θλιβερές μέρες της πανδημίας και της τρομερής πίεσης που υπέστη το ΕΣΥ να βρίσκονται πίσω μας, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προσπαθούν να πείσουν τον κόσμο ότι εκείνη την περίοδο ενίσχυσαν ουσιαστικά τη Δημόσια Υγεία. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει και η έρευνα του ΚΕΠΥ (Κέντρο Έρευνας και Εκπαίδευσης στη Δημόσια Υγεία, την Πολιτική Υγείας και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας) το επιβεβαιώνει. 

Στην έρευνα αναφέρεται με ακρίβεια το τι έγινε την τριετία 2020-2022 στο ΕΣΥ. Τονίζει μάλιστα ότι παρόλο που τα νοσοκομεία έκαναν 7.200 προσλήψεις εκείνη την τριετία, μόνο το 4,5% αυτών ήταν μόνιμο προσωπικό, καθώς όλες οι άλλες θέσεις αφορούσαν μονοετείς συμβάσεις εργασίας επικουρικού.

Έτσι η κληρονομιά που έμεινε στο ΕΣΥ αφορά μόνο 321 μόνιμους εργαζομένους! Ένα ακόμα στοιχείο που είναι ανησυχητικό αφορά τον αριθμό των γιατρών πριν την οικονομική κρίση, σε αντιδιαστολή με αυτόν μετά την πανδημία. Πιο αναλυτικά, το 2009 στο Εθνικό Σύστημα Υγείας υπήρχαν 8.600 εργαζόμενοι περισσότεροι από ότι το 2022. Όταν και η χώρα μόλις είχε βγει από τη χειρότερη υγειονομική κρίση της σύγχρονης ιστορίας. Στο διάστημα αυτό μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας υγειονομικής μετανάστευσης του ΟΟΣΑ, οι Έλληνες γιατροί που μετανάστευσαν στο εξωτερικό αυξήθηκαν κατά 85,6%!

Η έρευνα καταλήγει ότι για να γίνει ανασύνταξη των νοσοκομείων, έστω και υποστελεχομένων, και να φτάσουν στα προ κρίσης επίπεδα πρέπει να γίνει άμεση πρόσληψη τουλάχιστον 15.000 εργαζομένων και μονιμοποίηση άλλων 1.000 επικουρικών.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις