15.6 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

«Στην παρανομία», η Απεργία-Αποχή από «αξιολόγηση» (Ν.4940/2022) των ΟΣΕΑΔΕ, ΟΣΥΑΠΕ, ΟΣΥΒΕΤ, ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ, ΠΟΣΕΥΓ και Συλλόγου Υπηρεσίας Ασύλου

Πρόσφατα

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, με τις υπ’ αρ. 375, 376, 377, 378 και 379/2023 αποφάσεις του, έκρινε παράνομες τις απεργιακές κινητοποιήσεις που είχαν εξαγγείλει Ομοσπονδίες του Δημοσίου κατά της «αξιολόγησης» του ν. Βορίδη (Ν.4940/2022), και συγκεκριμένα οι:

-Ομοσπονδία Υπαλλήλων Υπουργείου Βιομηχανίας Ενέργειας και Τεχνολογίας

-Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών – ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ

-Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας – ΠΟΣΕΥΓ

-Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Ελλάδας – ΟΣΕΑΔΕ

-Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας – ΟΣΥΑΠΕ.

Στο δικαστήριο είχε προσφύγει το Δημόσιο επί εντολών του υπουργού Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, στο πλαίσιο της τακτικής που έχει επιλέξει η κυβέρνηση της ΝΔ, χρησιμοποιώντας τον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη, βγάζει παράνομη μια απεργιακή κινητοποίηση.

Στις προσφυγές είχαν «απαντήσει» οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο με συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα δικαστήρια της Ευελπίδων, την περασμένη εβδομάδα. Στο επίκεντρο των νομικών επιχειρημάτων των συνδικαλιστών είναι πως δεν έχει καμία αρμοδιότητα ο υπουργός Εσωτερικών να προσφεύγει ενάντια σε Ομοσπονδίες, καταστέλλοντας το δικαίωμα των εργαζομένων στην απεργία, όπως απαιτεί ο αντεργατικός «νόμος Χατζηδάκη».

Το σκεπτικό του Πρωτοδικείου

Το Πρωτοδικείο έκρινε ότι οι εξαγγελθείσες απεργίες είναι πολιτικές απεργίες και κρίνονται παράνομες, αφού επιχειρούν ουσιαστικά να καταλύσουν το δικαίωμα της πολιτειακής εξουσίας να νομοθετεί, σε ζήτημα μάλιστα που ανήκει στην αποκλειστική ρυθμιστική της εξουσία.

Περαιτέρω, έκρινε ότι οι εξαγγελθείσες απεργίες, δεδομένου ότι αφορούν σε αποχές των υπαλλήλων από κάθε ενέργεια ή διαδικασία που συνδέεται με τη διαδικασία της αξιολόγησης και στοχοθεσίας του ν. 4940/2022 μέχρι το πέρας αυτής για την αξιολογική περίοδο 2023, είναι ως εκ τούτου καταχρηστικές.

Επίσης, με την υπ’ αρ. 369/2023 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών η οποία εκδόθηκε επί αγωγής του ελληνικού Δημοσίου κατόπιν εντολής του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, κρίθηκε παράνομη η εξαγγελθείσα Απεργία-Αποχή από τις διαδικασίες της «αξιολόγησης» του:

-Συλλόγου Υπαλλήλων Υπηρεσίας Ασύλου και Αρχής Προσφυγών του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.

► Υπενθυμίζεται ότι το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών με προηγούμενη απόφαση του είχε κρίνει παράνομη και την απεργία που είχε προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ με την οποία καλούσε τα μέλη της να απέχουν από την αξιολογητική διαδικασία. Στο δικαστήριο προσέφυγαν ο υπουργός Εσωτερικών Μ. Βορίδης -συνεχίζοντας ένα «ρεσιτάλ» κατά απεργιακών κινητοποιήσεων εργαζομένων στον δημόσιο τομέα- καθώς και ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας | Με πληροφορίες από efsyn.gr

▷▷ Περισσότερες αναρτήσεις από το ErgasiaNET  που αφορούν στην Απεργία-Αποχή από την «αξιολόγηση»  και τη στοχοθεσία του Ν.4940/2022 από Ομοσπονδίες του Δημόσιου Τομέα και το πογκρόμ αγωγών για να τις βγάλει «στην παρανομία», πατήστε εδώ.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις