Η ανακοίνωση-καταγγελία της Πρωτοβουλίας
για τη Διάσωση, Προβολή και Αειφόρο Ανάπτυξη της Πεδιάδος
Τα ψέματα και τις σκόπιμες παραλείψεις της νέας Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το Αεροδρόμιο Καστελλίου και τις οδικές του συνδέσεις παρουσίασε σε δημόσια εκδήλωση – ενημέρωση η Πρωτοβουλία Πολιτών για τη Διάσωση, Προβολή και Αειφόρο Ανάπτυξη της Πεδιάδας. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Θραψανό με τη συμμετοχή δεκάδων πολιτών του Δήμου Μινώα Πεδιάδας ενώ η ΜΠΕ, άνω των 1.000 σελίδων βρίσκεται υπό διαβούλευση από την Περιφέρεια Κρήτης μέχρι τις 30 Απριλίου.
Η πρόεδρος της Πρωτοβουλίας Φωτεινή Κουτράκη, ο αεροναυπηγός Γιώργος Μαυραντωνάκης και η φυσικός Μαρία Φιλίππου παρουσίασαν αναλυτικά τις επιπτώσεις του αεροδρομίου στην οικονομική ζωή της Πεδιάδας αλλά και τα σκόπιμα λάθη που περιλαμβάνει η μελέτη.
Ειδικά στην εισήγηση του Γιώργου Μαυραντωνάκη επισημάνθηκαν οι τρεις κομβικοί τομείς όπου τα στοιχεία της μελέτης απέχουν σημαντικά από την αλήθεια για τις επιπτώσεις του αεροδρομίου στην οικονομία, στην αύξηση των ρύπων και στο κλίμα στην περιοχή.
Για την Οικονομία επισημάνθηκε πως για άλλη μια φορά δεν παρουσιάζεται κανένα business plan ή μελέτη βιωσιμότητας του αεροδρομίου. Το συνολικό αποτύπωμα της ύφεσης που θα επιφέρει το αεροδρόμιο ανέρχεται σε περίπου 200 εκατομμύρια το χρόνο, υπολογίζοντας την απώλεια αγροτικού εισοδήματος από τη ρύπανση των καλλιεργειών (50 εκατ.), την αύξηση του κόστους από τις επιπλέον ώρες πτήσης κατά τη διαδικασία προσέγγισης των αεροσκαφών από το Λυβικό Πέλαγος (45 εκατ.) και το ειδικό τέλος που θα επιβληθεί ανά αναχωρούντα επιβάτη (100 εκατ.).
Για το θέμα των ρύπων επισημάνθηκε πως η μελέτη της εταιρίας ENVECO περιλαμβάνει ψεύτικα στοιχεία και καμπύλες επιβάρυνσης της περιοχής με δεδομένα που υπολείπονται στο 1/5 των πραγματικών στοιχείων που έχει παρουσιάσει εδώ και χρόνια η ανεξάρτητη έρευνα του Αστεροσκοπείου Αθηνών. (Για παράδειγμα, στο Οξείδια του Αζώτου κοντά στον διάδρομο απογείωσης υπολογίζονται συγκεντρώσεις 240 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο τη στιγμή που στην αντίστοιχη μελέτη του Αστεροσκοπείου υπολογίζονται 1.024 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο).
Ακόμα, επισημάνθηκε η τεράστια αλλαγή στο κλίμα της περιοχής με τους χιλιάδες τόνους διοξειδείου του άνθρακα που θα φέρει το αεροδρόμιο με την κυκλοφορία αεροπλάνων και οχημάτων, που επίσης δεν περιλαμβάνονται στην μελέτη.
Η φυσικός Μαρία Φιλίππου ανέλυσε την επιβάρυνση του υδροφόρου ορίζοντα με την πρόβλεψη για απόθεση στο έδαφος των επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων του αεροδρομίου που στην μελέτη ονομάζεται υποκριτικά… «εμπλουτισμός των υπόγειων υδροφορέων». Επίσης τόνισε πως αγνοήθηκε παντελώς η αντίρρηση της Περιφέρειας Κρήτης σχετικά με τη δημιουργία δρόμου με τοιχίο αντιστήριξης μέσα στο φαράγγι και πάνω στο υπάρχον μικρό ποτάμι στις ξηροκαμάρες (όπου βρίσκεται και ο οικισμός της Άγνου) και δεν γίνεται καμία αναφορά στις πλημμύρες αυτού του χείμαρρου.
Τέλος, παρουσιάστηκε ο εξόφθαλμος υπο-υπολογισμός των επιπτώσεων ενός σεισμού, παρά το γεγονός ότι η μελέτη δημοσιεύεται ενάμιση χρόνο μετά τον καταστροφικό σεισμό του Αρκαλοχωρίου. Όπως επεσήμανε η πρόεδρος της Πρωτοβουλίας Φωτεινή Κουτράκη στη νέα μελέτη της ENVECO έχει προστεθεί πρόβλεψη για σεισμό επιτάχυνσης μέχρι 0,24g τη στιγμή που ο σεισμός της 27ης Σεπτεμβρίου 2021 είχε επιτάχυνση 0,8g και δεν γίνεται καμία αναφορά σε αυτόν.
Το συμπέρασμά μας είναι ότι αυτή η μελέτη δεν έχει σκοπό να προστατεύσει τους ανθρώπους και το περιβάλλον από το έργο αλλά να προστατεύσει το έργο από τους νόμους που έχουν φτιαχτεί για να προστατεύσουν το περιβάλλον.
Για όλους τους παραπάνω λόγους η Πρωτοβουλία Πολιτών για τη Διάσωση, Προβολή και Αειφόρο Ανάπτυξη της Πεδιάδας αναμένεται να θέσει το ζήτημα της παραπλανητικής ΜΠΕ στην προσεχή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μινώα Πεδιάδας ενώ σχεδιάζει ήδη να κινηθεί νομικά για την αποκάλυψη των ψεμάτων που παρουσιάζονται στον λαό της Κρήτης.
Βίντεο από την αναλυτική παρουσίαση του Γιώργου Μαυραντωνάκη και την αναφορά της Φωτεινής Κουτράκη για το θέμα των σεισμών.