13.4 C
Athens
Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου, 2024

Υπ. Εργασίας: Ολοκληρώθηκε η κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας

Σε ενιαίο κείμενο οι διατάξεις για το ατομικό και συλλογικό εργατικό δίκαιο, καθώς και για τη διοικητική εποπτεία της αγοράς εργασίας

Πρόσφατα

Μετά την κωδικοποίηση του ατομικού εργατικού δικαίου, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης το Δεκέμβριο (ΦΕΚ Α’ 222/4-12-2022) το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ανακοινώνει την ολοκλήρωση της κωδικοποίησης του συνόλου της εργατικής νομοθεσίας, που περιλαμβάνει επιπλέον το συλλογικό εργατικό δίκαιο καθώς και τις διατάξεις που διέπουν την διοικητική εποπτεία της αγοράς εργασίας. «Η κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας είναι αποτέλεσμα επίπονης εργασίας που γίνεται για πρώτη φορά και θέτει στη διάθεση των ενδιαφερομένων, σε ενιαίο κείμενοκαι σε κεφάλαια με νοηματική συνάφεια το σύνολο των κανόνων που διέπουν την εργασία στη χώρα μας», σημειώνει το υπουργείο.

Όπως ισχύει πάντοτε με την κωδικοποίηση της νομοθεσίας, σημειώνει το υπουργείο, «δεν επέρχεται καμία αλλαγή στις ισχύουσες διατάξεις αλλά αυτές συγκεντρώνονται σε ενιαίο κείμενο με λογική και θεματική συνέχεια. Επίσης, σε περίπτωση που υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο κείμενο του Κώδικα και στην αρχική διάταξη, εφαρμόζεται η αρχική διάταξη». Τα επόμενα βήματα «είναι η αποστολή του κειμένου στην Γενική Γραμματεία Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων και εν συνεχεία στην Προεδρία της Δημοκρατίας για την έκδοση Π.Δ.».

Υπενθυμίζεται ότι το ατομικό εργατικό δίκαιο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις ρυθμίσεις για τη σύμβαση εργασίας, την κατάρτιση και την καταγγελία της, τον χρόνο εργασίας (ωράριο και άδειες), τις αμοιβές κ.α. Στο συλλογικό εργατικό δίκαιο εντάσσονται μεταξύ άλλων τα θέματα των απεργιών, των συλλογικών διαπραγματεύσεων, των συνδικαλιστικών οργανώσεων, ενώ στην διοικητική εποπτεία τα ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας, τα εργατικά ατυχήματα, η Επιθεώρηση Εργασίας κ.α.

Η κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας πραγματοποιήθηκε υπό την εποπτεία της Kεντρικής Επιτροπής Κωδικοποίησης (ΚΕΚ), με επικεφαλής τον επίτιμο αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, Γιώργο Σταυρόπουλο, με τη συμβολή επιτροπής νομικών και υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου με επικεφαλής τον καθηγητή του Εργατικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημήτρη Ζερδελή και με βάση την προεργασία που εκπόνησε ομάδα νομικών υπό τον επίκουρο καθηγητή της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Κωνσταντίνο Μπακόπουλο.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις