Νέα δεδομένα φέρνει η παραίτηση Τζανερίκου, μετά και τη χθεσινή “έκρηξή” του για την προωθούμενη από την κυβέρνηση ρύθμιση να κρίνει το σύνολο των δικαστών του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου για την ανακήρυξη κομμάτων | Πηγή: dikastiko.gr
Ειδικότερα, δήλωση παραίτησης από το δικαστικό σώμα υπέβαλλε ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Χρήστος Τζανερίκος μετά τη χθεσινή του δημόσια δήλωση με την οποία ασκούσε κριτική στην κυβέρνηση και τον υπουργό εσωτερικών Μάκη Βορίδη για την υπό ψήφιση τροπολογία που αφορά την υπόθεση νομιμότητας συμμετοχής στις εκλογές, όλων των κομμάτων, και του κόμματος Έλληνες που έχει ιδρύσει ο Ηλίας Κασιδιάρης.
Tην προεδρία του Α1 Τμήματος αναλαμβάνει η αρχαιότερη αρεοπαγίτης Ευδοξία Κιουπτσίδου η οποία και θα προεδρεύσει της σύνθεσης των δικαστών που θα κρίνουν για τη νομιμότητα της συμμετοχής των κομμάτων στις προσεχείς εκλογές. Σημειωτέον, ότι η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Μαρία Γεωργίου που παρέλαβε την παραίτηση του αντιπροέδρου θα την κρατήσει καθώς υπάρχει από τον νόμο προθεσμία ενός μηνός αν ο παραιτηθείς ανώτατος δικαστικός θελήσει να ανακαλέσει. Ωστόσο, ο Χρήστος Τζανερίκος συνταξιοδοτείται στο τέλος Ιουνίου.
Όπως έγραψε το dikastiko.gr η χθεσινή “έκρηξη” του μέχρι πρότινος αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου και επικεφαλής του Α1 Τμήματος είχε προκαλέσει σοβαρούς θεσμικούς κλυδωνισμούς στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.
Ο κ. Χρ. Τζανερίκος, λίγο μετά την δημοσιοποίηση εκ μέρους της κυβέρνησης της πρόθεσης να επεκτείνει την αρμοδιότητα για να αποφασίσει για το κόμμα Κασιδιάρη στην Ολομέλεια του Τμήματος και όχι στο 5μελές συμβούλιο που θα οριστεί (ως είθισται) από τον πρόεδρο του Τμήματος, εξέφρασε δημόσια την αντίθεσή του με τρόπο που καθιστούσε σαφές, σύμφωνα με έγκυρους παρατηρητές, ότι ουσιαστικά βρισκόταν ένα βήμα πριν την παραίτηση από το σώμα, καθώς το ύφος της ανακοίνωσής του δεν άφηνε πολλά περιθώρια παρερμηνείας για τις προθέσεις του.
Ενόχληση
Η δυσαρέσκεια του κ. Τζανερίκου ήταν εμφανής τις προηγούμενες μέρες, ενώ πολλοί είναι αυτοί που μιλούν για χρονίζουσα ενόχληση που σχετίζεται με τη μη περαιτέρω αξιοποίησή του κατά τις δικαστικές κρίσεις του περασμένου καλοκαιριού. Όταν δηλαδή το όνομά του είχε ακουστεί εντόνως πέρυσι για τη θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου αλλά τελικά η επιλογή του Υπουργείου Δικαιοσύνης και εν τέλει του Υπουργικού Συμβουλίου ήταν ο νυν εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Ισίδωρος Ντογιάκος. Πολλοί μάλιστα λένε πως αυτή η ενόχληση είναι που θορύβησε τους αρμοδίους πως ενδεχομένως η ρύθμιση να μην “περνούσε” από το τμήμα και επέλεξαν να διευρύνουν την σύνθεσή του.
Οι φράσεις
Η φρασεολογία άλλωστε της (μη συνήθους ούτως ή άλλως) δημόσιας δήλωσης του κ. Τζανερίκου είναι ενδεικτική:
-Αναφέρεται σε ευθεία παρέμβαση στην εσωτερική λειτουργία του Αρείου Πάγου
-Μιλάει για διάταξη που αποτυπώνει “φωτογραφικά, τη δυσπιστία και την έλλειψη εμπιστοσύνης στο πρόσωπό μου, εκ μέρους της Κυβέρνησης, που είχε τη σχετική νομοθετική πρωτοβουλία, αναφορικά με την άσκηση της διακριτικής μου ευχέρειας να ορίζω την (πενταμελή) σύνθεση του τμήματος του οποίου είμαι Πρόεδρος”
-Διερωτάται «άραγε οι εκατοντάδες χιλιάδες αποφάσεις των τμημάτων του Αρείου Πάγου, που έχουν εκδοθεί ή θα εκδοθούν με τις πενταμελείς τους συνθέσεις και όχι από τις ολομέλειές τους δεν είναι θωρακισμένες και μπορεί να αμφισβητούνται»;
-Απαξιώνει πλήρως τη δεύτερη πρόβλεψη περί δυνατότητας το Α1 τμήματος του ΑΠ να μπορεί να ζητεί στοιχεία για την τεκμηρίωση της σχετικής του κρίσης, από τις κατά περίπτωση αρμόδιες ή άλλες αρχές, ως περιττή αφού προϋπήρχε : “..Στο πλαίσιο, επομένως, της αυτεπάγγελτης έρευνάς του, από που θα αντλούσε τα στοιχεία, για την τεκμηρίωση της κρίσης του, από τον μπακάλη της γειτονιάς;”!
Εξ ου και η σφοδρή αντίδραση του υπουργού εσωτερικών Μάκη Βορίδη που πέραν των άλλων περιέγραψε σκωπτικά πως “σε κάθε περίπτωση, είναι αυτονόητο ότι σε δημοκρατικά πολιτεύματα η νομοθέτηση ανήκει στην αρμοδιότητα της Βουλής και όχι στην επιλογή του κάθε δικαστή”.
Η πρόταση Βενιζέλου
Στο θέμα παρενέβη ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος αφενός χαρακτήρισε «αδιανόητο θεσμικά» τον διάλογο με τον Υπουργό Εσωτερικών που άνοιξε η δημόσια τοποθέτηση του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου και αφετέρου πρότεινε να επιληφθεί η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου του όλου ζητήματος της ανακήρυξης των συνδυασμών.
Εν ολίγοις η νομοθετική ρύθμιση που θα ψηφιστεί να παραπέμπει το θέμα στην Ολομέλεια του Δικαστηρίου (μετά τα όσα έγιναν) καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος σε μια ενδεχόμενη προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου να τεθεί θέμα τόσο φωτογραφικής διάταξης όσο και προσπάθειας εκδίκασης από συγκεκριμένους δικαστές. Τόνισε δε πως πρέπει να απέχει “αυτονόητα” από τα καθήκοντά του λόγω της δημόσιας τοποθέτησής του ο κ. Τζανερίκος. Αυτά τα δεδομένα , λέει ο κ. Βενιζέλος “καθιστούν αναγκαίες, άμεσες κινήσεις που δεν θα επιτρέπουν σε κανέναν να θέσει, σε οποιοδήποτε επίπεδο, ζητήματα σχετικά με τα θεμελιώδη δικαιώματα στον νόμιμο δικαστή, τη δικαστική προστασία και ακρόαση και τη νόμιμη δίκη”.
Δ. Βερβεσός και Κ. Χρυσόγονος για τη διάταξη-μπλόκο στο “κόμμα Κασιδιάρη”
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός και ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Κωνσταντίνος Χρυσόγονος μίλησαν το πρωί της Δευτέρας στο OPEN και στην εκπομπή “Ώρα Ελλάδος” για τον Ηλία Κασιδιάρη και τη διάταξη «μπλόκο» στο κόμμα του.