16.6 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

ΕΚΠΑ: Απόλυση εργολαβικών εργαζομένων στη φύλαξη των εστιών

Καταγγελία Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας

Πρόσφατα

Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας καταγγέλλει την απόλυση τριών συναδέλφων εργαζόμενων στην φύλαξη των φοιτητικών εστιών του ΕΚΠΑ.

Οι συνάδελφοι, εργαζόμενοι για πολλά χρόνια στη συγκεκριμένη θέση, ήταν οι μοναδικοί από το σύνολο του προσωπικού στους οποίους δεν ανανεώθηκε η σύμβαση από την εταιρεία MEGA SPRINT GUARD Α.Ε που ανέλαβε πρόσφατα το έργο.

Με πρόσχημα την δήθεν κάλυψη του απαιτούμενου αριθμού προσωπικού, την Παρασκευή 31/3, ανακοινώθηκε στους συναδέλφους από το νέο εργολάβο ότι η σύμβαση τους δεν θα ανανεωθεί. Η πραγματική αιτία είναι ότι οι συνάδελφοι είχαν κινηθεί μέσω της επιθεώρησης εργασίας, απαιτώντας την καταβολή απλήρωτων υπερωριών, αργιών και νυχτερινών τόσο από τησυγκεκριμένη εταιρεία όσο και από άλλες που υπήρξαν στο παρελθόν ανάδοχοι του έργου της φύλαξης. Δηλαδή, τιμωρούνται γιατί διεκδίκησαν τα νόμιμα δικαιώματα τους.

Πρόκειται στην πραγματικότητα για εκδικητικές απολύσεις, την ίδια στιγμή μάλιστα που οι ανάγκες φύλαξης των εστιών είναι αυξημένες, με αποτέλεσμα οι φύλακες να αναγκάζονται σε διπλοβάρδιες για την κάλυψη των κενών.

Η απλήρωτη εργασία, τα εξαντλητικά ωράρια και οι εκβιασμοί σε όποιον σηκώνει κεφάλι δεν είναι πρωτόγνωρη κατάσταση. Διαιωνίζεται με τις ευλογίες και την ανοχή όλων των κυβερνήσεων και των διοικήσεων των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, που διατηρούν με νόμους και στην πράξη το απαράδεκτο καθεστώς των εργολαβιών και της ενοικιαζόμενης εργασίας.Έχουν τεράστιες ευθύνες για το γεγονός ότι ιδιωτικές εταιρείες ξεσαλώνουν στις πλάτες μας με κρατικό χρήμα.

Ισχύει στο ακέραιο το σύνθημα που πρόσφατα φωνάξαμε στους δρόμους για το έγκλημα στα Τέμπη: τα κέρδη τους, οι ζωές μας. Κέρδη για τους εργολάβους και  τσακισμένα δικαιώματα, μισθοί πείνας και δουλειά λάστιχο για εμάς!

Απαιτούμε:

Την άμεση ανάκληση των απολύσεων και την ανανέωση της σύμβασης των τριών συναδέλφων 

Να καταβληθούν σε όλους τους συναδέλφους στη φύλαξη των εστιών οι οφειλές από απλήρωτα νυχτερινά, αργίες, υπερωρίες. 

Να καταργηθεί το απαράδεκτο καθεστώς των εργολαβιών και οι νόμοι που το επιβάλλουν. 

Άμεση κάλυψη με προσλήψεις προσωπικού για το σύνολο των αναγκών της φύλαξης των εστιών. 

Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με συμβάσεις αορίστου χρόνου, πλήρους απασχόλησης με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις