17.8 C
Athens
Σάββατο, 3 Ιουνίου, 2023

Μητσοτάκης: Ψέματα, υποσχέσεις και προπαγάνδα σε μια ακόμη συνέντευξή του σε «ασφαλές περιβάλλον»

Πρόσφατα

Από αρκετά ψέματα, πολλές υποσχέσεις και με το βλέμμα στην κάλπη χαρακτηρίζεται η ωριαία συνέντευξη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στον ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «Καλημέρα» του Γιώργου Αυτιά, ο οποίος έδωσε ακόμα ένα μάθημα «δημοσιογραφίας» αποφεύγοντας να θέσει δύσκολα ερωτήματα | Πηγή: efsyn.gr

Μπορεί ο στόχος της Νέας Δημοκρατίας για αυτοδύναμη κυβέρνηση να φαντάζει μακρινός ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης απεύθυνε νέα έκκληση για ισχυρή εντολή στο κόμμα του από τον λαό επιμένοντας να επικρίνει ξεκάθαρα το σύστημα της απλής αναλογικής, γιατί κατά τον ίδιο «δεν δίνει τα επιθυμητά αποτελέσματα». Από τη μία πλευρά, ο πρόεδρος της Ν.Δ. υποστήριξε ότι η πρώτη κάλπη είναι και η μόνη κάλπη και από την άλλη ότι μπορεί να πετύχει την αυτοδυναμία στην δεύτερη κάλπη για να «φέρει την κυβερνητική σταθερότητα», ενώ σε άλλο σημείο ζήτησε ουσιαστικά ακόμα μία τετραετία για να «έχουμε ένα τελείως διαφορετικό κράτος» -τον μεγάλο ασθενή όπως το χαρακτήρισε- «από αυτό που έχουμε σήμερα».

«Υπήρχε τοπική τηλεδιοίκηση στη Λάρισα» (!)

Για τον κ. Μητσοτάκη η τραγωδία των Τεμπών ανέδειξε εστίες αναχρονισμού, αναξιοκρατίας και ωχαδερφισμού με τα οποία η χώρα θα τελειώσει αν ξαναδώσει την εξουσία στη δεξιά παράταξη.  Ωστόσο, την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός αποποιήθηκε για ακόμα μία φορά των ευθυνών για το πολύνεκρο δυστύχημα ισχυριζόμενος ανερυθρίαστα ότι υπήρχε «τοπική τηλεδιοίκηση» στη Λάρισα. «Προφανώς δεν μπορούμε να παρέμβουμε στη Δικαιοσύνη» είπε και επιχείρησε να κάνει το μαύρο άσπρο υποσχόμενος ότι «θα μάθουμε την αλήθεια και δεν θα υπάρξει καμία συγκάλυψη», χωρίς φυσικά να αναφερθεί σε αυτήν ακριβώς την προσπάθεια του Μαξίμου, που διόρισε τη δική του επιτροπή εμπειρογνωμόνων και θέσπισε ακόμα και ακαταδίωκτο για τα μέλη της.

Άλλαξε την πολιτική της Ευρώπης στο προσφυγικό…

Ένα άλλο ψέμα στη σημερινή συνέντευξη ο ισχυρισμός ότι στην τελευταία τετραετία «άλλαξε την πολιτική της Ευρώπης στο προσφυγικό». «Γιατί, ξέρετε, οι χώρες έχουν σύνορα και τα σύνορα πρέπει να φυλάσσονται. Σύνορα υπάρχουν και στη θάλασσα και στην ξηρά. Και το αποτρεπτικό εμπόδιο του Έβρου έχει αποδείξει ότι είναι ένα χρήσιμο εργαλείο, όχι το μόνο, αλλά είναι χρήσιμο στην προστασία των συνόρων» ανέφερε.

Άφησε πίσω την πολιτική των υποστηρικτών παροχών

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός μιας κυβέρνησης, που «χόρτασε» τους πολίτες με προσωρινά μέτρα και διαφόρων ειδών επιδόματα (market pass, fuel pass κλπ.) υποστήριξε ότι χάρη στη διακυβέρνησή του «έχουμε αφήσει πίσω μας τις υποστηρικτικές παροχές» από την Ευρώπη σε μια «χώρα – επαίτη που μονίμως θα παρακαλεί για προγράμματα στήριξης».

Προκλητικοί ισχυρισμοί για τα «καλάθια»…

«Το “καλάθι του νοικοκυριού» σε μεγάλο βαθμό έχει δουλέψει. Λύνει το πρόβλημα; Προφανώς όχι, αλλά δημιουργεί διαφάνεια και υγιή ανταγωνισμό» είπε παρά τα στοιχεία που δείχνουν ότι το συγκεκριμένο μέτρο δεν κάλυψε τις αυξήσεις τιμών στα ράφια των σούπερ μάρκετ. «Θα στηρίξουμε και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την κοινωνία ανάλογα με τις δυνατότητές μας για όσο διάστημα διαρκεί η πληθωριστική έξαρση. Με προτεραιότητα πάντα τους πιο ευάλωτους» υποσχέθηκε σημειώνοντας επίσης πως το πρόγραμμα «Σπίτι μου» για τους νέους «έχει μια πολύ θετική πρώτη ανταπόκριση».

…και για την απροστάτευτη πρώτη κατοικία

Προκάλεσε ακόμα μία φορά το κοινό αίσθημα υποστηρίζοντας ότι το φλέγον ζήτημα της απροστάτευτης πρώτης κατοικίας έχει γίνει «αντικείμενο συστηματικής παραπληροφόρησης. «Υπάρχει σήμερα πλαίσιο προστασίας και της πρώτης κατοικίας που καλύπτει τις περιπτώσεις που πρέπει να αντιμετωπίζονται με μεγαλύτερη ευαισθησία. Έχουμε τον εξωδικαστικό μηχανισμό, έχουμε εργαλεία αποτελεσματικά, αναβιώνουν οι 120 δόσεις, θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους χωρίς να ενθαρρύνουμε την κουλτούρα του “δεν πληρώνω”. Σκοπός είναι η δίκαιη διευθέτηση» συμπλήρωσε.

Για μισθούς, προσωπική διαφορά και ΕΣΥ

Επίσης, δεν δίστασε μετά την ολέθρια διαχείρισης της πανδημίας και τη συνεχόμενη κραυγή των υγειονομικών, που έμεινε φωνή βοώντος εν τη ερήμω με αποτέλεσμα τα νοσοκομεία να καταρρέουν, να τάξει προσλήψεις γιατρών, κίνητρα για συγκεκριμένες ειδικότητες αλλά και να ισχυριστεί ότι η δημόσια υγεία είναι μία από τις κεντρικής πολιτικές προτεραιότητες για την επόμενη τετραετία, παρ’ότι η κυβέρνησή του άνοιξε την πόρτα του ΕΣΥ στους ιδιώτες.

«Δεν μου αρέσει η νομοθέτηση της τελευταίας στιγμής» είπε ο πρωθυπουργός μιας κυβέρνησης, που πέρασε κρίσιμα νομοσχέδια εξυπηρετώντας σειρά συμφερόντων, και υποσχέθηκε επίσης ότι θα φέρει καλύτερους μισθούς και ότι δεν θα πληρώνουν φάρμακα οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ.

Σχετικά με «το πρόβλημα της προσωπικής διαφοράς που ο κ. Τσίπρας» ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε πως «πάνω από 1 εκατ. συμπολίτες μας δεν είδαν διαφορά και μέχρι που να σβήσει η προσωπική διαφορά από τις αυξήσεις των συντάξεων, και όσο υπάρχει δημοσιονομικός χώρος θα εξακολουθούμε να στηρίζουμε τους συνταξιούχους εκείνους που πλήττονται από την προσωπική διαφορά και δεν βλέπουν αυξήσεις στις συντάξεις τους, πρωτίστως αυτούς που έχουν χαμηλές συντάξεις».

«Ψέματα μετά μουσικής» η συναυλία κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού

Επέρριψε την ευθύνη στην αξιωματική αντιπολίτευση και για το ζήτημα το νερού, που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων χαρακτηρίζοντας «ψέματα μετά μουσικής» τη μεγαλειώδη συναυλία της περασμένης Κυριακής ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού. 

«Ο ΣΥΡΙΖΑ εκχώρησε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο υπερταμείο για 99 χρόνια. Η κυβέρνηση θα σεβαστεί απόλυτα την απόφαση του ΣτΕ και οι δυο αυτές εταιρείες θα φύγουν από το υπεραταμείο και θα επιστρέψουν στο ελληνικό δημόσιο» είπε και τόλμησε να υποσχεθεί πως η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ θα επιστρέψουν στον έλεγχο του δημοσίου αλλά μετά τις εκλογές.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις