«Είμαστε απελπισμένοι, χάνουμε τα σπίτια μας», γράφουν στο μήνυμά τους που συνοδεύει το δελτίο Τύπου οι διοργανωτές της κινητοποίησης που πραγματοποιείται αύριο (4/4), στις 10 το πρωί, στο υπουργείο Οικονομικών (Νίκης- 5-7), από δανειολήπτες ελβετικού φράγκου.
Πάνω από 70.000 δανειολήπτες στεγαστικών δανείων, που από το 2015 βρέθηκαν με υπέρογκες επιβαρύνσεις μετά το ξεκλείδωμα της ισοτιμίας ελβετικού φράγκου – ευρώ, χρεωμένοι μέχρι και με το τριπλάσιο του ποσού που δανείστηκαν, αντιμετωπίζουν τώρα και πρόσθετες επιβαρύνσεις από τις αυξήσεις επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών.
Και παρά τις επανειλημμένες πιέσεις, τόσο από τον Σύλλογο Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου (ΣΥΔΑΝΕΦ) όσο και από την Επιτροπή Πρωτοβουλίας Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου «Συσπείρωση & Δράση», η κυβέρνηση δεν έχει αναλάβει καμιά πρωτοβουλία και παραπέμπει απλώς στις ρυθμίσεις που παρέχουν οι τράπεζες.
Αύριο το πρωί, η «Πρωτοβουλία» καλεί σε συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Οικονομικών. Ζητεί από τα ΜΜΕ να βάλουν τέλος στην «επίμονη σιωπή τους απέναντι στο κοινωνικό έγκλημα που ήδη συντελείται». Η «Πρωτοβουλία», από το περασμένο καλοκαίρι, είχε σειρά συναντήσεων με εκπροσώπους της Τράπεζας της Ελλάδος και των κομμάτων, προβάλλοντας συγκεκριμένη πρόταση νομοθετικής ρύθμισης για τα δάνεια σε ρήτρα ελβετικού φράγκου, με δεδομένο μάλιστα ότι πολλοί δανειολήπτες βρίσκονται πλέον σε κίνδυνο πλειστηριασμού ακόμη και πρώτης κατοικίας.
Η «Πρωτοβουλία» έχει ζητήσει από τον Ιούλιο συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών με πάνω από 5 επιστολές, χωρίς ανταπόκριση. «Προφανώς, ο κ. Σταϊκούρας είναι πολύ απασχολημένος με τις τράπεζες και τη μεγάλη κερδοφορία τους, προσπαθώντας να την κάνει ακόμη μεγαλύτερη ή είναι προσανατολισμένος σε κουρέματα δανείων έως και 95% σε λίγους και εκλεκτούς», αναφέρει στην ανακοίνωσή της.
Στόχος της κινητοποίησης είναι να πιεστεί ο υπουργός Οικονομικών να δεχτεί τουλάχιστον συνάντηση με εκπροσώπους των δανειοληπτών. «Δεν ζητάμε, κ. Σταϊκούρα, να μας κουρέψετε και εμάς τα δάνεια κατά 95%. Απαιτούμε να γίνουν τα δάνειά μας διαχειρίσιμα… ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΛΥΣΗ – ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ Τώρα!», καταλήγει η ανακοίνωση της Επιτροπής Πρωτοβουλίας Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου «Συσπείρωση & Δράση».
Υπενθυμίζεται ότι πρόταση νόμου, χωρίς φυσικά να γίνει δεκτή από την κυβέρνηση, είχε κατατεθεί το περασμένο φθινόπωρο από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ., ως τροπολογία σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών. Προέβλεπε μεταξύ άλλων τον περιορισμό του ρίσκου του δανειολήπτη για τη μείωση της ισοτιμίας ευρώ – ελβετικού φράγκου μέχρι το 10%, ανάληψη από τις τράπεζες των 2/3 του κινδύνου ισοτιμίας και αναδρομική εφαρμογή της όποιας βελτιωμένης για τους δανειολήπτες ισοτιμίας, με επανυπολογισμό των δόσεων του παρελθόντος.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει, επίσης, η ερώτηση που είχε καταθέσει τον περασμένο Οκτώβριο ο βουλευτής της Ν.Δ., Αθ. Καββαδάς, προς τον υπουργό Ανάπτυξης, Αδωνη Γεωργιάδη, στην οποία του υποδείκνυε τη δυνατότητα που δίνει το άρθρο 10 παρ. 21 του Ν. 2251/1994 στον υπουργό να καθορίσει τους όρους προσαρμογής της συναλλακτικής συμπεριφοράς των προμηθευτών -δηλαδή των τραπεζών- σε αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν τους δανειολήπτες, μετατρέποντας τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο, σαν να ήταν εξαρχής δάνεια σε ευρώ με ισοτιμία εκταμίευσης.
Φυσικά, ο λαλίστατος κ. Γεωργιάδης παρέπεμψε σε απάντηση της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου, η οποία με τη σειρά της δηλώνει αδυναμία παρέμβασης, επικαλούμενη την απόφαση του Αρείου Πάγου, που το 2019 δικαίωνε τράπεζα για τη ρήτρα ελβετικού φράγκου.
Αλλά, φυσικά, ακόμη κι αυτή η άδικη απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου δεν απαγορεύει στην κυβέρνηση να νομοθετήσει υπέρ των δανειοληπτών ελβετικού φράγκου, των οποίων δάνεια 15ετίας και πλέον, συνολικού ύψους 10 δισ. ευρώ, τείνουν ήδη στο διπλάσιο. Αραγε, δεν περισσεύουν μερικά από τα «μπινελίκια», που σε αφθονία διατείνεται ότι μοιράζει ο υπουργός Οικονομικών προς τις τράπεζες, και γι’ αυτό το μείζον κοινωνικό θέμα που βασανίζει 200.000 πολίτες;