15.6 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Διανομείς «Wolt»: Συνέχεια απεργιακών κινητοποιήσεων – Κυριακή (2/4, 4μμ.), Δευτέρα (3/4, 2μμ.)

Πρόσφατα

Οι διανομείς της «Wolt», οι εκατοντάδες μετανάστες και έλληνες συνάδελφοί τους που εργάζονται στη συγκεκριμένη ηλεκτρονική πλατφόρμα σαν «συνεργάτες» («freelancers») συνεχίζουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις μέχρι τη Δευτέρα 3 Απρίλη ενάντια στην απόφαση της εργοδοσίας να μειώσει την αμοιβή τους ανά παραγγελία, γεγονός που οδηγεί σε μεγαλύτερη συρρίκνωση του ήδη πενιχρού εισοδήματός τους.

▷▷ Σήμερα Κυριακή 2 Απρίλη, στις 4μμ,, οι διανομείς προχωρούν σε νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη διασταύρωση Αλεξάνδρας και Κηφισίας.

▷▷ Τη Δευτέρα 3 Απρίλη, στις 2μμ., έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση στα γραφεία της εταιρείας (Μιχαλακοπούλου 80).

▷▷ Υπενθυμίζεται ότι συγκέντρωση στη διασταύρωση Αλεξάνδρας και Κηφισίας πραγματοποίησαν και το Σάββατο (1/4), ενώ το απόγευμα της Πέμπτης (30/3) και της Παρασκευής (31/3) έκαναν μηχανοκίνητη πορεία στο κέντρο της Αθήνας.

▷▷ 24ωρη απεργία αύριο Δευτέρα (3/4) θα πραγματοποιήσουν και οι διανομείς της «Wolt» στη Λάρισα, κατόπιν σχετικής απόφασης και προκήρυξής της από το Εργατικό Κέντρο της πόλης.

Είμαστε «εργάτες με απόλυτα εξαρτημένη σχέση εργασίας και όχι συνεργάτες με κανένα επιχειρηματικό όμιλο… Δουλεύουμε σε ακραίες και επικίνδυνες συνθήκες, αναγκασμένοι να μένουμε 12ωρα πάνω σε δύο ρόδες για να βγάλουμε το “ψωμί” της οικογένειας. Πολλοί από εμάς είμαστε μετανάστες που αντιμετωπίζουμε την απειλή της απέλασης, την αδήλωτη εργασία το ρατσισμό των αφεντικών», υπογραμμίζουν σε σχετική τους ανακοίνωση οι απεργοί διανομείς της «Wolt» στην Αττική. Μεταξύ άλλων διεκδικούν: Καμία μείωση των αποδοχών ανά παραγγελία, επαναφορά των αποδοχών στα επίπεδα του Μάρτη του 2022 με αποζημίωση 0,40 ευρώ ανά χιλιόμετρο από το πρώτο μέτρο. Να σταματήσει η αδήλωτη εργασία. Συμβάσεις αορίστου χρόνου απευθείας με τη Wolt με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα σε όσους διανομείς εργάζονται μέσω έμμεσου εργοδότη. Δωρεάν χορήγηση όλων των απαραίτητων μέσων ατομικής προστασίας. Κράνος – μπουφάν μηχανής- εξοπλισμός. Να τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.

«Η δύναμη βρίσκεται στα χέρια μας, έλληνες και μετανάστες διανομείς, ενωμένοι και οργανωμένα θα συνεχίσουμε μέχρι το τέλος». Και με την αλληλεγγύη όλων των εργαζομένων ως όπλο μας, μπορούμε να επιβάλλουμε τα δίκαια αιτήματά μας, όπως έγινε με το μεγαλειώδη αγώνα της EFODD, σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Αττικής, το οποίο εκφράζει την αλληλεγγύη και στηρίζει τους απεργούς διανομείς της «Wolt». Στο πλαίσιο αυτό, καλεί «όλους τους συναδέλφους διανομείς σε οργάνωση και συντονισμό με το Συνδικάτο , να δυναμώσουμε τη προσπάθεια για την επιτυχία της πολυήμερης απεργίας, για να φτάσει παντού το μήνυμα “κανένας στη δουλειά, όλοι στην απεργία» και «όλους τους συναδέλφους του κλάδου , όλα τα επιχειρησιακά σωματεία , όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να στηρίξουν αυτό το δίκαιο αγώνα με όσα μέσα διαθέτουν».

Οι διανομείς της «Wolt» παραμένουν στο δρόμο του αγώνα ενάντια σε ένα από τα «καινά δαιμόνια» του νόμου Χατζηδάκη, που ακούει στο όνομα «freelancing» («συνεργατικό μοντέλο»):∙ ένα μοντέλο που κρύβει κέρδη με μετακυλιόμενα ρίσκα για την ηλεκτρονική πλατφόρμα και την εργοδοσία, ρίσκα που πληρώνουν ακόμα και με αίμα οι «συνεργάτες», που νιώθουν στο πετσί τους την άγρια εκμετάλλευσή τους από τους «διαχειριστές» και τους κάθε λογής «εργολάβους». Κι εμείς όλοι, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, νέοι, μετανάστες και ντόπιοι, η κοινωνία είμαστε μαζί τους μέχρι την τελική νίκη τους.

Το λεγόμενο «συνεργατικό» μοντέλο δεν είναι τίποτα άλλο παρά εξαρτημένη εργασία που απαλλάσσει τους εργοδότες από εργασιακές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις. Αποτελεί μια προφανή εξαπάτηση από τη πλευρά της εταιρείας και του Υπουργείου Εργασίας. Στο όνομα της ευελιξίας του ωραρίου , της «αύξησης» του εισοδήματος διαμόρφωσαν εργασιακές συνθήκες χωρίς καμία προστασία, χωρίς δικαιώματα, επιβάλλοντας με το «καρότο» 10 και 12 ώρες οδήγησης. Το συγκεκριμένο μοντέλο, το λέμε και λέγεται εδώ και πολλά χρόνια «υπάλληλος με μπλοκάκι» και πληρωμή με το κομμάτι χωρίς ασφάλιση, χωρίς άδειες, χωρίς δώρα και χωρίς εργοδοτικές υποχρεώσεις.

Από την αρχή οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες με τις πλάτες του νόμου καθόριζαν χωρίς καμία συμμετοχή των λεγόμενων «συνεργατών», την τιμή της αμοιβής, τους όρους λειτουργίας της πλατφόρμας και στην ουσία καθόριζαν και το ωράριο εργασίας, εφόσον τις ώρες αιχμής η τιμή ήταν τέτοια όπως και ο όγκος παραγγελιών όπου δεν άφηνε στην ουσία περιθώριο άλλης επιλογής. Οι εντατικοποιημένοι ρυθμοί εργασίας σε συνδυασμό με τα ανύπαρκτα μέτρα προστασίας, που με ευθύνη των κυβερνήσεων δεν έχουν ακόμα επιβληθεί, είναι και η βασική αιτία που από την ώρα που εφαρμόστηκε, μετράμε συνέχεια θανατηφόρα και πολύ σοβαρά εργατικά ατυχήματα. Έχουν ήδη θυσιαστεί πολλές ζωές συναδέλφων στο βωμό των κερδών τους.

Ταυτόχρονα, δόθηκε η δυνατότητα να ξεφυτρώσει το δουλεμπόριο ακόμα και στη διανομή, με εργολάβους που εκμεταλλεύονται συνήθως συναδέλφους μετανάστες, επιβάλλοντας ακόμα πιο άσχημες συνθήκες εργασίας χωρίς να τηρείται κανένα εργασιακό δικαίωμα , όπως κανονικές απολαβές, εφαρμογή του 4611/19 , πληρωμή δώρων Πάσχα ,Χριστουγέννων κ.λπ.

▷▷ Απόσπασμα για τους «freelancers» και το «συνεργατικό μοντέλο» από ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων EFOOD Π. Αττικής | πατήστε εδώ.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις