Μετά την προκήρυξη της απεργίας – αποχής από την «αξιολόγηση» απ’ όλες τις μεγάλες Ομοσπονδίες του Δημοσίου, επανέρχεται το ΥΠΕΣ με απειλές, για επιβολή πειθαρχικών κυρώσεων κατά όσων δημοσίων υπαλλήλων και υπαλλήλων των ΟΤΑ δεν θα συμμετέχουν στη διαδικασία της αξιολόγησης, που σημειωτέον δίνεται παράταση μέχρι τις 24 Απριλίου για τη διενέργεια όλων των ενεργειών του Α΄ σταδίου της αξιολογικής περιόδου 2023 | Πηγή: metaota.blogspot.com
Βέβαια το ΥΠΕΣ δεν αναφέρει τίποτα για το γεγονός ότι όλη η υπηρεσιακή ιεραρχία, που υποτίθεται θα κρίνει τους υπαλλήλους και θα τους αξιολογήσει, είναι διορισμένη από τους Υπουργούς, τους Δημάρχους, τους Περιφερειάρχες και τους Διοικητές και Προέδρους των ΝΠΔΔ, για να μπορεί η κάθε πολιτική διοίκηση να ελέγχει το κράτος, ούτε μας λέει αν η συντριπτική πλειοψηφία των παραπάνω κυρίων, προχώρησε στον καθορισμό της στοχοθεσίας του φορέα που προΐστανται, που αποτελεί προϋπόθεση για να μπορούν, υποτίθεται, να ανατεθούν συγκεκριμένα καθήκοντα στους υφιστάμενούς τους, για την υλοποίηση των οποίων θα ελεγχθούν!
Ωστόσο, στη σχετική εγκύκλιο, με θέμα: «Εφαρμογή στοχοθεσίας και διενέργεια της αξιολόγησης του προσωπικού του δημοσίου τομέα για την αξιολογική περίοδο του έτους 2023 – Παράταση ενεργειών ολοκλήρωσης Α ́ Σταδίου και χορήγηση διευκρινίσεων επί ζητημάτων εφαρμογής του Ν. 4940/2022» φαίνεται περίτρανα ο υποκριτικός τους χαρακτήρας, αφού αναφέρει χαρακτηριστικά «…ότι στην περίπτωση που δεν υπάρχουν ετήσια σχέδια δράσης του ν.4622/2019 και, επιπροσθέτως, δεν έχει εκδοθεί απόφαση καθορισμού στόχων του ανώτατου οργάνου διοίκησης, η διαδικασία καθορισμού στόχων εκκινεί από το ανώτατο επίπεδο της διοικητικής ιεραρχίας (Γενική Διεύθυνση ή Διεύθυνση όταν δεν υπάρχουν Γενικές Διευθύνσεις)…».
Κατά συνέπεια και ο πυρήνας της αξιολόγησης είναι αντιδραστικός και εντάσσεται στο πλαίσιο της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της συρρίκνωσης τους δημοσίου, αλλά και η διαδικασία της είναι υποκριτική και εντάσσεται στο επικοινωνιακό πλαίσιο της κυβέρνησης.
Κρίσεις από τα Υπηρεσιακά Συμβούλια έχουν να γίνουν πάνω από 10 και 15 χρόνια – σε κάποιες υπηρεσίες η διαδικασία αυτή είναι άγνωστη – ενώ το ίδιο το ΥΠ.ΕΣ κάθε χρόνο ψηφίζει νόμους, βγάζει εγκυκλίους και τίποτα απ’ αυτά δεν εφαρμόζει, για να μπορεί να διαιωνίζεται η ομηρία των υπηρεσιακών στελεχών.
Αν αξιολογούσαμε το ΥΠΕΣ θα βαθμολογούνταν με μηδέν!
Αυτό βέβαια δεν εμποδίζει τον κ. Μάκη Βορίδη να στέλνει εξώδικα κατά των παραπάνω Ομοσπονδιών, που θα εκδικαστούν τη Δευτέρα 3/4/2023, ώρα 1μμ, με στόχο να κριθεί παράνομη η απεργία – αποχή.
Μάλιστα το ΥΠΕΣ επισημαίνει ότι, η με αριθ. 249/2023 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών αναγνωρίζει ότι, η από 9/3/2023 κηρυχθείσα απεργία – αποχή της ΑΔΕΔΥ από κάθε διαδικασία ή ενέργεια που συνδέεται με τη διαδικασία στοχοθεσίας – αξιολόγησης του ν.4940/2022, είναι παράνομη και απαγορεύει την έναρξη ή/και συνέχιση αυτής. Απειλή δε και με πειθαρχικές διώξεις τους υπαλλήλους.