16.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

ΟΕΝΓΕ: Απεργία-αποχή από την «αξιολόγηση» (Ν.4940/2022) των νοσοκομειακών γιατρών

Πρόσφατα

Η Ε.Γ. της ΟΕΝΓΕ στη συνεδρίασή της, στις 28/03/2023, αποφάσισε να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να απαιτηθεί και να επιτευχθεί η ανάκληση των ρυθμίσεων του ν. 4940/2022, που αφορούν στην «αντιδραστική» στοχοθεσία και «αξιολόγηση» για τους γιατρούς των δημόσιων μονάδων υγείας, των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας και την ακύρωση της εφαρμογής τους. Πιο συγκεκριμένα, ομόφωνα αποφάσισε την προκήρυξη «απεργίας-αποχής» για όλους τους εμπλεκόμενους συναδέλφους από όλες τις διαδικασίες και όλα τα στάδια, όπως αυτά προβλέπονται από τον ν.4940/2022, με έναρξη την αξιολογική περίοδο του έτους 2023. Επίσης αποφάσισε να προχωρήσει σε σχετικό εξώδικο.

Η απόφαση αυτή ενεργοποιήθηκε μετά την δικαστική απόφαση κατ’ εφαρμογή του αντεργατικού τερατουργήματος του νόμου Χατζηδάκη, που έβγαλε παράνομη την «απεργία–αποχή» από την αξιολόγηση που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ.

Ο νόμος της «νέας» αξιολόγησης της κυβέρνησης της ΝΔ (ν.4940/2022) ήρθε για να προχωρήσει στις ίδιες ράγες της προηγούμενης, αυτής της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ (ν.4369/2016), που αποτελούσε δέσμευση και προαπαιτούμενο του τρίτου μνημονίου, που ψήφισαν μαζί.

Με τους ίδιους διακηρυκτικούς τόνους για μεταρρύθμιση – τομή, που η εφαρμογή του θα οδηγήσει στη «βελτίωση της λειτουργίας των υπηρεσιών και φορέων του δημόσιου τομέα» (άρθρο 1) και στην επιβράβευση των «παραγωγικών» δημοσίων υπαλλήλων και αυτή η αξιολόγηση παραμένει αντιδραστική και μηχανισμός που στοχεύει στη «διάσπαση», στη χειραγώγηση και υποταγή των δημοσίων υπαλλήλων στην υλοποίηση δια πυρός και σιδήρου της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής, μέσα και από την επιβράβευση του υπερβάλλοντος ζήλου στην προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής. Είναι ένα ακόμα εργαλείο στα χέρια του κράτους για να κλιμακώσει την επίθεσή του σε βάρος των εργαζόμενων.

Είναι ψευδεπίγραφο το ερώτημα αν είμαστε υπέρ ή κατά της αξιολόγησης.

Το πραγματικό ερώτημα είναι ποιος αξιολογεί και για ποιο σκοπό αξιολογεί. Η πραγματική τους επιδίωξη είναι με το καρότο της επιβράβευσης να συμβάλλουμε ώστε οι δημόσιες μονάδες υγείας να λειτουργούν με επιχειρηματικά κριτήρια, με λιγοστή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και με έσοδα από τους ασθενείς – πελάτες. Αυτό το στόχο εξυπηρετεί και όχι την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, την κάλυψη των αναγκών των ασθενών μας σε σύγχρονες απολύτως δωρεάν υπηρεσίες υγείας.

Π.χ. οι συνάδελφοι οικογενειακοί γιατροί θα αξιολογούνται θετικά αν λειτουργούν αποτελεσματικά σαν «κόφτες» για να μπαίνει φραγμός για παραπέρα εξετάσεις ή ιατρικές επισκέψεις σε γιατρούς άλλων ειδικοτήτων και έτσι να διασφαλίζεται ότι αυτά που θα «στοιχίζει» ο ασθενής στα Ασφαλιστικά Ταμεία (τα υποχρηματοδοτούμενα από το κράτος και τους επιχειρηματικούς ομίλους), δε θα υπερβαίνουν το όριο των πετσοκομμένων προϋπολογισμών.

Μας θέλουν σκυφτούς και σιωπηλούς. Συνένοχους στο διαρκές διαχρονικό έγκλημα σε βάρος της υγείας του λαού μας. Να μην τους το επιτρέψουμε.

Καλούμε τις Ενώσεις να ενημερώσουν σχετικά τα μέλη τους, να συζητήσουν για το περιεχόμενο της αντιδραστικής «αξιολόγησης» αξιοποιώντας όλες τις μορφές (συνελεύσεις, συγκεντρώσεις, συσκέψεις κλπ.).

Περισσότερες αναρτήσεις από το ErgasiaNET που αφορούν στην κήρυξη απεργίας-αποχής από την «αξιολόγηση» του νόμου Βορίδη (Ν.4940/2022), πατήστε εδώ.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις