21.1 C
Athens
Κυριακή, 4 Ιουνίου, 2023

Ισραήλ: «Πάγωσε» αλλά δεν απέσυρε την αμφιλεγόμενη δικαστική μεταρρύθμιση ο Νετανιάχου

Πρόσφατα

Βήμα πίσω απ’ τον Μπενιαμίν Νετανιάχου για το θέμα της αμφιλεγόμενης αλλαγής στο δικαστικό σύστημα του Ισραήλ, υπό το βάρος τεράστιων διαδηλώσεων και της γενικής απεργίας που παρέλυσε αρκετές δραστηριότητες στη χώρα, τη Δευτέρα.

Νωρίς το βράδυ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα «παγώσει» προσωρινά τα αμφιλεγόμενα σχέδια της κυβέρνησής του για αποδυνάμωση του δικαστικού συστήματος.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είπε ότι κάνει κίνηση από «εθνική ευθύνη» και πρόσθεσε ότι οι αρνήσεις των εφέδρων «μας διαλύουν». «Όταν υπάρχει η ευκαιρία να αποφευχθεί ο εμφύλιος πόλεμος μέσω του διαλόγου, εγώ, ως πρωθυπουργός, παίρνω ένα τάιμ άουτ για διάλογο», είπε ο Νετανιάχου σε ομιλία που μεταδόθηκε σε εθνική τηλεόραση.

«Ένα πράγμα δεν είμαι διατεθειμένος να δεχτώ – υπάρχει μια μειοψηφία εξτρεμιστών που είναι πρόθυμοι να κομματιάσουν τη χώρα μας… συνοδεύοντάς μας στον εμφύλιο πόλεμο και καλώντας σε άρνηση της θητείας στο στρατό, κάτι που είναι τρομερό έγκλημα», είπε ο Νετανιάχου.

Έχοντας έναν πιο συμβιβαστικό τόνο από ό,τι σε προηγούμενες ομιλίες, είπε ότι είναι αποφασισμένος να περάσει μια δικαστική μεταρρύθμιση, αλλά ζήτησε «μια προσπάθεια επίτευξης ευρείας συναίνεσης».

«Η μεταρρύθμιση θα περάσει», έγραψε στο Twitter ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, που προηγουμένως είχε ανακοινώσει το παζάρι με τον Νετανιάχου για συμφωνία. «Θα συσταθεί η Εθνική Φρουρά. Ο προϋπολογισμός που ζήτησα για το υπουργείο Εθνικής Ασφάλειας θα ψηφιστεί στο σύνολό του», έγραψε ο ακροδεξιός πολιτικός.

Αμέσως μετά τη δήλωση του Νετανιάχου, ο επικεφαλής του μεγαλύτερου συνδικάτου της χώρας είπε ότι θα ακυρώσει τη γενική απεργία.

Ο πρόεδρος του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτζογκ, χαιρέτισε την παύση της νομοθετικής διαδικασίας και είπε ότι είναι «η ώρα για ειλικρινή, σοβαρή και υπεύθυνη συζήτηση που θα οδηγήσει επειγόντως στην ηρεμία των πνευμάτων και το κατέβασμα της φλόγας».

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ είπε ότι εάν πράγματι σταματήσει η δικαστική αναθεώρηση, είναι πρόθυμος να διεξαγάγει διάλογο με τη μεσολάβηση του προέδρου.

Φιλοκυβερνητική συγκέντρωση με ακροδεξιά καλέσματα

Στο μεταξύ, δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές της κυβέρνησης είχαν συγκεντρωθεί στην Ιερουσαλήμ, από τις 6 το απόγευμα, έπειτα από κάλεσμα ακροδεξιών και υπερεθνικιστικών οργανώσεων κατά της αναστολής προώθησης της επίμαχης νομοθεσίας.

«Η φωνή μας δεν είναι λιγότερο σημαντική από αυτή ενός πιλότου», φώναζαν, καθώς και «Ξέρουμε ακριβώς ποιον ψηφίσαμε» και «Δεν υπάρχει περίπτωση μια φατρία ελίτ να φέρει τη χώρα σε αυτό το σημείο. Είμαστε ένα έθνος».

Μέχρι και εποίκους απ’ τη Δυτική Όχθη μετέφεραν με λεωφορεία προκειμένου να συμμετάσχουν στην αντισυγκέντρωση κόντρα στη μεγαλειώδη διαμαρτυρία που έγινε από νωρίς το μεσημέρι έξω απ’ το κοινοβούλιο στην Ιερουσαλήμ.

Παρασκηνιακές προειδοποιήσεις εντός κυβέρνησης

Ο Μπεν Γκβιρ μοιράστηκε τη διαφήμιση για τη διαδήλωση στο Twitter γράφοντας «σήμερα σταματάμε να είμαστε σιωπηλοί. Σήμερα είναι η μέρα που ξυπνάει η Δεξιά». Προηγουμένως ο ίδιος είχε δαιμηνύσει στον Νετανιάχου ότι εάν σταματήσει τη νομοθεσία, θα παραιτηθεί από τη θέση του στην κυβέρνηση, αλλά θα συνεχίσει να υποστηρίζει τον συνασπισμό. Αλλά ώρες μετά ανακοίνωσε συμφωνία μεταξύ τους.

Κάλεσμα συμμετοχής στην αντιδιαδήλωση απόψε έξω απ’ την Κνεσέτ απηύθυνε και ο Μπεζαλέλ Σμόλτριτς, ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών, λέγοντας ότι «σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να σταματήσει η δικαστική μεταρρύθμιση». Σε ένα βίντεο που δημοσίευσε στο Twitter, υποστήριξε ότι η μεταρρύθμιση θα «διορθώσει το δικαστικό σύστημα» και «θα βελτιώσει τη δημοκρατία». «Είμαστε η πλειοψηφία, ας υψώσουμε τις φωνές μας. Δεν θα τους αφήσουμε να μας κλέψουν τη φωνή και τη χώρα», είπε.

Ο αρχιτέκτονας του σχεδίου, ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιαρίβ Λεβίν, ένα δημοφιλές μέλος του κόμματος, είχε υποσχεθεί εδώ και καιρό ότι θα παραιτηθεί εάν ανασταλεί η γενική αναθεώρηση. Αλλά τη Δευτέρα, είπε ότι θα σεβαστεί την απόφαση του πρωθυπουργού εάν σταματήσει τη νομοθεσία.

Πηγή: efsyn.gr

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις