Την Τρίτη 4 Απριλίου 2023 διεξάγεται, στα δικαστήρια του Πειραιά, η εξ αναβολής δίκη της Αναστασίας Παπαχρίστου, μετά από τη μήνυση που υπέβαλε σε βάρος της ο δήμαρχος Αλίμου κ. Ανδρέας Κονδύλης.
Η Αναστασία Παπαχρίστου, η οποία είναι εργαζόμενη στους παιδικούς σταθμούς του δήμου, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Εργαζομένων και του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ, έπραξε το αυτονόητο:
1. Κατήγγειλε την επιβολή «…επιπλέον παροχής εργασίας (υπερωρίες) κατά μία (1) ώρα καθημερινά…» στους εργαζόμενους των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών, με πρόσχημα τον covid-19, προκειμένου να καλυφθούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες της υπηρεσίας, που ο ίδιος δημιούργησε με τις 12 απροειδοποίητες και αναίτιες απολύσεις εργαζομένων, που προέβη τον Αύγουστο του 2020. Είναι γνωστό ότι η υπερωριακή εργασία εκτελείται όταν υπάρχουν έκτακτες και κατεπείγουσες ανάγκες και όχι σε μόνιμη και καθημερινή βάση. Με αυτό τον τρόπο ουσιαστικά καταργείται το νόμιμο ωράριο εργασίας, ανατρέπεται η προσωπική και οικογενειακή ζωή των εργαζομένων και λόγω της ιδιαιτερότητας της εργασίας – φύλαξη βρεφών – εγκυμονούνται κίνδυνοι για την ασφάλεια τους.
Το αμέσως επόμενο διάστημα επικαλέστηκε έλλειψη προσωπικού προκειμένου να προσλάβει, χωρίς ΑΣΕΠ, εργαζόμενους με τετράμηνες συμβάσεις, εργαζόμενους μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, με πενιχρούς μισθούς. Στη συνέχεια εκμεταλλεύτηκε την «ευκαιρία» που δόθηκε από την κυβέρνηση να προσλάβει με συμβάσεις που προβλέπονταν για την κάλυψη έκτακτων αναγκών που προέκυψαν με την εμφάνιση του covid-19, προκειμένου να αντικαταστήσει τους απολυμένους εργαζόμενους που είχαν προσληφθεί με Α.Σ.Ε.Π. μέσω του προγράμματος εναρμόνισης επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής (ΕΣΠΑ) στους παιδικούς σταθμούς, με νεοπροσληφθέντες της επιλογής του.
Οι ενέργειές του αυτές επιβεβαίωσαν την εκτίμησή μας ότι στόχος του Δημάρχου ήταν η καταστρατήγηση των εργασιακών σχέσεων, καθώς και οι πελατειακές και αναξιοκρατικές προλήψεις. Ο δήμαρχος Αλίμου επέβαλε στην Αναστασία Παπαχρίστου, την πειθαρχική ποινή της περικοπής ¾ των μηνιαίων αποδοχών της, για την καταγγελία και δημοσιοποίηση των γεγονότων αυτών, αλλά και γιατί εξέφρασε δημοσίως την αντίθεσή της για την επιβολή υπερωριών σε καθημερινή βάση. Και ενώ δεν εντάχθηκε στο πρόγραμμα υπερωριακής εργασίας και δεν της ανατέθηκε συγκεκριμένο καθήκον, για να υπάρξει άρνηση εκτέλεσής του, που κατά τον κώδικα θα μπορούσε να ισχυριστεί ο δήμαρχος ότι αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα, την τιμώρησε ουσιαστικά για την άποψή της και όχι γιατί αρνήθηκε συγκεκριμένη, έστω και παράτυπη, εργασία.
2. Ανέδειξε το γεγονός ότι, η δημοτική αρχή, κατά παράβαση των διατάξεων του Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων, ανέθεσε καθήκοντα διευθυντή σε υπάλληλο που δεν είχε τα απαιτούμενα τυπικά προσόντα, παρά το γεγονός ότι υπήρχαν υπάλληλοι που πληρούσαν αυτές τις προϋποθέσεις. Αντί η δημοτική αρχή να σιωπά για την κραυγαλέα παρανομία και παρατυπία, οδηγεί στα δικαστήρια,αυτούς που επικαλούνται τη νομιμότητα! Η τακτική αυτή της δημοτικής αρχής συνδέεται με την ανοιχτή εργοδοτική στάση του ευνοηθέντος, που ήταν τότε και Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου Αλίμου.
3. Στάθηκε αλληλέγγυα στους 12 εργαζόμενους με τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, που απέλυσε ο δήμαρχος, τον Αύγουστο του 2020, που οι παιδικοί σταθμοί ήταν κλειστοί, χωρίς την επίκληση σπουδαίου λόγου, όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία, γεγονός που οδήγησε στην καταδίκη του δήμου και στην καταβολή των δεδουλευμένων, σε έναν εκ απολυθέντων, που προσέφυγε στα δικαστήρια. Η Αναστασία Παπαχρίστου παρέστη, ως μάρτυρας υπεράσπισης, στη δίκη για επιβολή ασφαλιστικών μέτρων, στα οποία προσέφυγε απολυμένη υπάλληλος και η δημοτική αρχή την τιμώρησε, μη εγκρίνοντας, παρανόμως, την προβλεπόμενη άδειά της την τελευταία στιγμή!
4. Κατήγγειλε το γεγονός ότι, αποκλειστικά σε ένα δημοτικό αστυνόμο, εκ των τεσσάρων που υπηρετούν στο δήμο, ανατίθενται παρανόμως αλλότρια καθήκοντα, που καμία σχέση δεν έχουν με το αντικείμενο για το οποίο έχει προσληφθεί, ενώ στις αντιδράσεις του, η δημοτική αρχή απαντά με συνεχείς αναφορές και πειθαρχικές διώξεις και
5. Επεσήμανε το γεγονός ότι στην απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για τον ορισμό των μελών του διοικητικού συμβουλίου των παιδικών σταθμών, δεν συμπεριλήφθηκε ο εκπρόσωπος των εργαζομένων και έθεσε το ερώτημα αν αυτή η παράλειψη ήταν σκόπιμη, για να υποβαθμίσει την εκπροσώπηση των εργαζομένων.
Στη σημερινή συγκυρία, της ολομέτωπης επίθεσης, που δέχεται το συνδικαλιστικό κίνημα από την κυβέρνηση και την εργοδοσία, αποτελεί βούτυρο στο ψωμί τους, η επιλεκτική, παράλογη, κοντόφθαλμη και μυωπική στάση την πλειοψηφία της ΠΟΕ-ΟΤΑ και της παράταξης της ΣΥΝΑΝ, που κάνει πως δεν βλέπει ότι, οι δικαστικές διώξεις του Γιώργου Χαρίση και της Αναστασίας Παπαχρίστου, από τον Δήμαρχο Αλίμου, αφήνουν ορθάνοιχτες τις πύλες της έντασης της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, του αυταρχισμού και της ποινικοποίησης της δημόσιας έκφρασης της άποψης και των συνδικαλιστικών αγώνων.
Δεν θα σταματήσουν αν δεν τους σταματήσουμε. Σήμερα δικάζονται αυτοί, αύριο θα είμαστε όλοι αν δεν κάνουμε κάτι τώρα. Καλούμε τα σωματεία των εργαζομένων, την ΠΟΕ-ΟΤΑ και την ΑΔΕΔΥ να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους και να παραστούν στα δικαστήρια Πειραιά, Σκουζέ 3-5 & Φίλωνος, την Τρίτη 4/4/2023, ώρα 9πμ.
Η ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΉ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ ΚΑΙ Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ
Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ
26-03-2023
Από το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ