Σε απεργιακό ξεσηκωμό βρίσκεται η Γαλλία, μετά την απόφαση του Εμανουέλ Μακρόν να αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64, παρακάμπτοντας παράλληλα την ψηφοφορία στην Κάτω Βουλή, όπου ο πρόεδρος της Γαλλίας δεν έχει απόλυτη πλειοψηφία. Μετά τις μεγαλειώδεις διαδηλώσεις ξέσπασαν επεισόδια που συνεχίζονταν μέχρι αργά το βράδυ, με φωτιές σε πολλούς δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας και πολλές αυθόρμητες διαδηλώσεις. Σύμφωνα με αναφορές, προκλήθηκαν ζημιές στην είσοδο του δημαρχείου του Μπορντό από φωτιά.

Σύμφωνα με τα γαλλικά συνδικάτα, που προκήρυξαν νέα γενική απεργία για τις 28 Μαρτίου (ημέρα επίσκεψης του βασιλιά της Αγγλίας Καρόλου στο Παρίσι) και καλούν σε πορείες και κινητοποιήσεις μέσα στο Σαββατοκύριακο, περισσότεροι από 3,5 εκατομμύρια Γάλλοι βγήκαν στους δρόμους μικρών και μεγαλύτερων πόλεων της Γαλλίας, διαμαρτυρόμενοι για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση και αποφασισμένοι να πιέσουν την κυβέρνηση Μακρόν να την ανακαλέσει.
Σοβαρά επεισόδια, με πολλές συλλήψεις και τραυματισμούς, καταγράφηκαν σε πολλές πόλεις, ενώ έως αργά το βράδυ η ένταση και οι φωτιές ήταν σε πλήρη εξέλιξη σε πολλές περιοχές και στο Παρίσι. Σύμφωνα με τη Figaro, οι συλλήψεις σε όλη τη Γαλλία ξεπερνούν τις 170, ενώ μόνο στο Παρίσι ανέρχονται σε πάνω από 100.
Πλήθος κόσμου κατέβηκε στο δρόμο διαμαρτυρόμενο, κατά του Εμ. Μακρόν στο Παρίσι και στη Μασσαλία, στη Λυών, στο Μονπελιέ, στην Τουλόν και στη Νάντ. Σύμφωνα με γαλλικά εργατικά συνδικάτα περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στους δρόμους του Παρισιού.




Παράλληλα περισσότερες από 250 διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα κατά τις οποίες οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα και κρατούσαν πλακάτ κατά του Γάλλου προέδρου και της πρωθυπουργού Ελ. Μπορν.
Επιπλέον κατά τις μαζικές κινητοποιήσεις σημειώθηκαν εκτεταμένα επεισόδια στη χώρα. Σύμφωνα με το Reuters το οποίο επικαλείται το BFMTV η αστυνομία προχώρησε σε 21 συλλήψεις.
Σύμφωνα με το ίδιο πρακτορείο άγνωστοι προκάλεσαν εκτεταμένες υλικές ζημιές σε πολυκαταστήματα ενώ η αστυνομία από την πλευρά της έκανε εκτεταμένη χρήση χημικών και βομβίδων κρότου-λάμψης. Παράλληλα χρησιμοποιήθηκαν και οι «αύρες» της γαλλικής αστυνομίας οι οποίες εκτόξευαν νερό με μεγάλη πίεση.
«Στη πόλη Λοριάν στα δυτικά, η εφημερίδα Ouest-France ανέφερε έπιασε φωτιά σε προαύλιο χώρο αστυνομικού τμήματος της πόλης» σημειώνει το Reuters το οποίο επικαλούμενο δηλώσεις του επικεφαλής του συνδικάτου CGT, Φιλίπ Μαρτινέζ κάνει λόγο για «εκρηκτική κατάσταση» προσθέτοντας ότι «υπάρχει πολύς θυμός».
Τέλος το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει ότι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν και έξω από αποθήκες πετρελαίου ενώ οι διαδηλωτές απέκλεισαν τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Δουνκέρκη. Οι κυλιόμενες απεργίες σε αποθήκες πετρελαίου και διυλιστήρια έχουν οδηγήσει σε μεγάλες ελλείψεις βενζίνης στη νοτιοανατολική και δυτική Γαλλία.
Προσφυγή στο Συνταγματικό Συμβούλιο
Οι γερουσιαστές της Αριστερά προχώρησαν, όπως είχαν προειδοποιήσει, στην κατάθεση προσφυγής στο Συνταγματικό Συμβούλιο κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος. Την προσφυγή υπογράφουν γερουσιαστές από τρεις κοινοβουλευτικές ομάδες. Υποστηρίζουν ότι το νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης είναι «ακατάλληλο» για μια μεταρρύθμιση αυτής της σημασίας. Επίσης, υποστηρίζουν ότι παρακάμφθηκε το Κοινοβούλιο δύο φορές, τόσο όταν επιταχύνθηκε η διαδικασία συζήτησης της μεταρρύθμισης στη Βουλή όσο και με την έκδοση προεδρικού διατάγματος.
Με πληροφορίες από lefigaro.fr, efsyn.gr, avgi.gr, amna.gr