17.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Υπ. Υγείας… οδηγίες: Διασωληνώστε όπου να ‘ναι… κι όπου βγει!

Πρόσφατα

Με ένα ακόμα φιρμάνι «κίνδυνο – θάνατο» για τη διαχείριση ασθενών στο πλαίσιο του σμπαραλιασμένου δημόσιου συστήματος Υγείας, η κυβέρνηση πετάει το «μπαλάκι» των ευθυνών για τη νοσηλεία διασωληνωμένων, που κανονικά θα έπρεπε να εισαχθούν σε ΜΕΘ, σε μη εξειδικευμένους γιατρούς και νοσηλευτές κλινικών.

Ο λόγος είναι φυσικά ότι οι ΜΕΘ δεν αρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες, όπως αποδείχθηκε με τον πιο τραγικό τρόπο κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Χαρακτηριστικά, η σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας αναφέρει: «Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν ασθενείς ορόφου, σε κλινικές, διασωληνωμένοι. Αν όμως υπάρχουν, ανήκουν στην εποπτεία της κλινικής που τους νοσηλεύει και οι γιατροί της ΜΕΘ έχουν μόνο συμβουλευτικό ρόλο»! Επίσης, σύμφωνα με την εγκύκλιο, «σε περίπτωση αδυναμίας σχηματισμού εφημεριακού προγράμματος (στη ΜΕΘ), το πρόγραμμα συμπληρώνεται από τους γιατρούς των συναφών ειδικοτήτων». Δηλαδή, γιατροί χωρίς την απαραίτητη εκπαίδευση, εξειδίκευση και εμπειρία στην εντατική θεραπεία θα μπορούν να «μπαλώνουν» κενά σε ιατρικό προσωπικό…

Επίσης, το υπουργείο με την εγκύκλιό τους μειώνει το ελάχιστο όριο νοσηλευτών ανά κλίνη ΜΕΘ σε 3:1, ενώ το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (απόφαση 2016), η Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας αλλά και διεθνή επιστημονικά άρθρα συνιστούν αναλογία νοσηλευτών – κλινών ΜΕΘ 4:1.

Το ζήτημα αναδεικνύουν με ανακοινώσεις τους σωματεία εργαζομένων σε δημόσια νοσοκομεία, όπως στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠαΓΝΗ) της Κρήτης, καταγγέλλοντας την απαράδεκτη εγκύκλιο, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στην απαιτητική αντιμετώπιση ασθενών που είναι σε κρίσιμη κατάσταση η περίθαλψή τους από γιατρούς που δεν διαθέτουν την κατάλληλη εκπαίδευση; Η αποδοχή της δυνατότητας νοσηλείας διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ, ακόμη κι αν αυτό αυξάνει τη θνησιμότητα, αποτελεί κυνική ομολογία ότι οι ΜΕΘ σε όλη τη χώρα (όπως και στην Κρήτη) δεν επαρκούν και ότι δεν πρόκειται να αναπτυχθούν και να στελεχωθούν πλήρως».

Το Σωματείο θυμίζει ότι κατά τη διάρκεια των κυμάτων της πανδημίας, σε περιόδους έξαρσης των λοιμώξεων αναπνευστικού αλλά και την τουριστική περίοδο, συχνά η πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ της περιοχής μας φτάνει ή και υπερβαίνει το 100%. Μάλιστα, η ΜΕΘ του ΠαΓΝΗ δέχεται διακομιδές ασθενών από όλη την Κρήτη και το Νοτιοανατολικό Αιγαίο. Δεν είναι λίγες οι φορές που διασωληνωμένοι ασθενείς νοσηλεύτηκαν στις κλινικές για ώρες ή και μέρες, μέχρι να βρεθεί διαθέσιμο κρεβάτι ΜΕΘ κάπου στην Κρήτη.

«Αλλωστε, νωπές είναι οι μνήμες της πανδημίας, όταν είχαν επιστρατευτεί η ΜΕΠΚ και η ανάνηψη ως επέκταση της ΜΕΘ, περιορίζοντας τις διαθέσιμες χειρουργικές αίθουσες και τα κρεβάτια για τους καρδιοπαθείς και κάνοντας λάστιχο τους γιατρούς και το λοιπό προσωπικό που έπρεπε να καλύψουν ταυτόχρονα δύο διαφορετικούς χώρους», σημειώνει το Σωματείο.

Μάλιστα, η διοίκηση του ΠαΓΝΗ διατυμπανίζει ότι πρόσθεσε στη …φαρέτρα της μία ολοκαίνουρια ΜΕΘ κι ας μην την στελέχωσε με το απαιτούμενο μόνιμο εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό! «Η πραγματικότητα είναι ότι η δυναμική και των δύο ΜΕΘ του νοσοκομείου μας είναι στα 27 κρεβάτια, ενώ λειτουργούν μόνο τα 23 και αυτά στηριζόμενα στις πλάτες του ελάχιστου μόνιμου προσωπικού και των συμβασιούχων συναδέλφων. Ενδεικτικά, στη ΜΕΘ υπηρετούν μόνο 31 μόνιμοι νοσηλευτές και 33 συμβασιούχοι (με ημερομηνία λήξης σύμβασης – για τους περισσότερους – το τέλος του ’23), ενώ για να λειτουργήσουν με ασφάλεια οι δύο μονάδες, θα έπρεπε να είναι 100 περίπου νοσηλευτές!», είναι η απάντηση του Σωματείου, αναδεικνύοντας ότι οι προδιαγραφές που προβλέπει η εγκύκλιος της αναπ. υπουργού Υγείας για τις ΜΕΘ «είναι προσαρμοσμένες στους ελλιπέστατους κρατικούς προϋπολογισμούς. Περιλαμβάνει “εκπτώσεις” στα πρωτόκολλα ασφαλούς περίθαλψης, προκειμένου να εξασφαλιστεί η λειτουργία των μονάδων με τον ελάχιστο αριθμό κλινών και το ελάχιστο δυνατό προσωπικό».

Το Σωματείο απαιτεί να παρθεί πίσω η εγκύκλιος, αλλά και μέτρα ώστε κανένας ασθενής που χρήζει εντατικής φροντίδας και παρακολούθησης να μη μένει εκτός ΜΕΘ, να στελεχώνονται με μόνιμο προσωπικό οι Μονάδες, μονιμοποιήσεις συμβασιούχων και κανένας ειδικευόμενος νοσηλευτής να μη μένει μόνος στη βάρδια.

Την εγκύκλιο του υπουργείου για τις ΜΕΘ καταγγέλλει και ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Λευκάδας, τονίζοντας ότι πλέον και με τη «βούλα» της κυβέρνησης ασθενείς θα διασωληνώνονται σε κοινούς θαλάμους. Πρόκειται για «κυνική ομολογία ότι οι ΜΕΘ σε όλη τη χώρα δεν επαρκούν και ότι δεν πρόκειται να στελεχωθούν και να λειτουργήσουν όσες ΜΕΘ παραμένουν κλειστές στα νοσοκομεία όπως στο δικό μας», τονίζει ο Σύλλογος. «Μετά το “δεν υπάρχουν μελέτες για διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ”, “διασωληνώνουμε κι όπου βγει”, γιατροί και νοσηλευτές κλινικών “αναλάβετε κι όπου βγει…”», σχολιάζει ο Σύλλογος, τονίζοντας ότι πρόκειται για «προδιαγραφές εγκλήματος».

Πηγή: 902.gr

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις