15.5 C
Athens
Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου, 2024

Γαλλία: Οργισμένη μια χώρα ολόκληρη στους δρόμους «γρονθοκοπεί» το συνταξιοδοτικό «μαχαίρι» του Μακρόν

Πρόσφατα

Το ποτάμι της οργής απέναντι στην επιμονή του Εμανουέλ Μακρόν να αυξήσει κατά δύο χρόνια την ηλικία συνταξιοδότησης, γίνεται θάλασσα στη Γαλλία και στην ένατη απεργιακή κινητοποίηση κατά της εν λόγω μεταρρύθμισης, σήμερα Πέμπτη, η χώρα σχεδόν παραλύει. 

Ταξίδια και μεταφορές νέκρωσαν, ενώ μεγάλα πλήθη διαδηλώνουν στις μεγάλες πόλεις, όπως η Μασσαλία, η Λυών, το Μονπελιέ, η Τουλόν και η Νάντη, καθώς περισσότερες από 250 διαδηλώσεις οργανώθηκαν σε όλη τη χώρα. Από την πλατεία της Βαστίλης η αφετηρία της μαζικότατης πορείας στο Παρίσι. 

Οι διαδηλωτές απέκλεισαν σιδηροδρομικούς σταθμούς, το αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκολ και διυλιστήρια. Τα τρένα υψηλής ταχύτητας και τα περιφερειακά, το μετρό της γαλλικής πρωτεύουσας και τα δημόσια μέσα μεταφοράς σε άλλες μεγάλες πόλεις σταμάτησαν να κυκλοφορούν. Περίπου το 30% των πτήσεων στο αεροδρόμιο Ορλί, επίσης στο  Παρίσι, ακυρώθηκαν. Η Πολιτική Αεροπορία ζητά μάλιστα την ακύρωση του 30% των πτήσεων σε αυτό το αεροδρόμιο την Παρασκευή και το 20% σε άλλα αεροδρόμια που επηρεάζονται στην περιοχή, από την απεργία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας.

Ο Πύργος του Άιφελ και το Παλάτι των Βερσαλλιών είναι επίσης κλειστά για το κοινό.

Οι σημερινές διαδηλώσεις γίνονται στο πλαίσιο του ένατου γύρου πανεθνικών κινητοποιήσεων και απεργιών στις οποίες είχαν καλέσει τα οκτώ κύρια συνδικάτα της Γαλλίας από τον Ιανουάριο. Η βία έχει ενταθεί τις τελευταίες ημέρες σε διάσπαρτες εκδηλώσεις κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος και της ηγεσίας του Μακρόν.

Η γαλλική κυβέρνηση επικαλέστηκε μια συνταγματική διάταξη την περασμένη εβδομάδα, για να εγκριθεί το νομοσχέδιο για τις συντάξεις χωρίς την έγκριση των βουλευτών. Πριν γίνει νόμος, το νομοσχέδιο πρέπει τώρα να περάσει από αναθεώρηση από το Συνταγματικό Συμβούλιο της Γαλλίας, με την κυβέρνηση του Μακρόν να έχει επιβιώσει από δύο προτάσεις δυσπιστίας στο κοινοβούλιο τη Δευτέρα που πέρασε.

Ο 45χρονος κεντρώος πρόεδρος, ο οποίος βρίσκεται στη δεύτερη και τελευταία του θητεία, δήλωσε επανειλημμένα ότι ήταν πεπεισμένος ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα της Γαλλίας έπρεπε να τροποποιηθεί για να διατηρήσει τη χρηματοδότησή του. Οι αντίπαλοι πρότειναν άλλες λύσεις, συμπεριλαμβανομένων υψηλότερων φόρων για τους πλούσιους ή τις εταιρείες, κάτι που ο Μακρόν λέει ότι θα έβλαπτε την οικονομία.

Ο Γάλλος πρόεδρος αντιστέκεται πεισματικά στη δυσαρέσκεια που εκδηλώνεται μαζικά στους δρόμους, επιμένοντας μάλιστα την Τετάρτη από τηλεοράσεως ότι το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη, πρέπει να εφαρμοστεί μέχρι το τέλος του έτους.

Οι επικριτές του επιτέθηκαν στον Μακρόν μετά από αυτή τη δήλωση, περιγράφοντάς τον ως «αυτοικανοποιημένο», «εκτός επαφής» και «προσβλητικό». Η βία έχει ενταθεί τις τελευταίες ημέρες σε διάσπαρτες διαδηλώσεις κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος και της ηγεσίας του Μακρόν, αν και οι μαζικές διαδηλώσεις ξεκίνησαν με ομαλό τρόπο.

Οι διαδηλωτές προχώρησαν σε αποκλεισμούς σημείων σε μεγάλους αυτοκινητόδρομους και κόμβους για να επιβραδύνουν την κυκλοφορία γύρω από τις μεγάλες πόλεις.

Τα δρομολόγια των τρένων διακόπηκαν και στη Μασσαλία, επειδή διαδηλωτές είχαν καταλάβει τις γραμμές.

Στο σιδηροδρομικό σταθμό Gare de Lyon του Παρισιού, αρκετές εκατοντάδες συνδικαλιστές και απεργοί περπάτησαν στις σιδηροδρομικές γραμμές για να αποτρέψουν την κίνηση των τρένων, κραδαίνοντας φωτοβολίδες και φωνάζοντας «και θα πάμε, και θα πάμε μέχρι την αποχώρηση» και «Μακρόν, φύγε».

Τα τρένα καθυστερούν ήδη 30 λεπτά, σύμφωνα με το SNCF Gares & Connexions. Εκπροσωπούνται πολλά επαγγέλματα και η ευρωβουλευτής Γαλλίας Insoumise Manon Aubry εμφανίστηκε μεταξύ των διαδηλωτών, καθώς και ο αναπληρωτής της FI Eric Coquerel.

Στο Παντίν, στα βόρεια προάστια του Παρισιού, αρκετές δεκάδες συνδικαλιστές απέκλεισαν μια αποθήκη λεωφορείων. Η Νάντια Μπελούμ, μια 48χρονη οδηγός λεωφορείου που συμμετείχε στη δράση, επέκρινε την απόφαση του Μακρόν: «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποτίθεται ότι… λαμβάνει υπόψη του τις επιθυμίες και τις ανάγκες του λαού του. Δεν είναι βασιλιάς και πρέπει να ακούσει τον λαό του».

Στην πορεία της Τουλόν, στον νομό Βαρ, η αστυνομία μέτρησε 12.000 διαδηλωτές, αριθμός που είναι ο μεγαλύτερος στην πόλη από την έναρξη της κινητοποίησης ενάντια στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος στις 19 Ιανουαρίου.

Στα «κάγκελα» και η εκπαίδευση

Περισσότερα από 400 λύκεια βρίσκονται υπό κατάληψη στη Γαλλία, σύμφωνα με το συνδικάτο FIDL – Ανεξάρτητη και Δημοκρατική Ομοσπονδία Λυκείων. «Οι μαθητές έχουν κατανοήσει πολύ καλά αυτή τη μεταρρύθμιση και τις πολιτικές αλχημείες του Εμανουέλ Μακρόν και θα συνεχίσουν να κινητοποιούνται», ανέφερε το συνδικάτο σε δελτίο Τύπου, διευκρινίζοντας ότι η συνδικαλιστική ένωση θα συνεδριάσει σήμερα το απόγευμα για να αποφασίσει για τη συνέχει που θα δοθεί στο λυκειακό κίνημα.

Δεκάδες χιλιάδες κόσμου στην αφετηρία της μεγάλης πορείας του Παρισιού, στην πλατεία της Βαστίλλης – AP Photo/Thomas Padilla

Η Snuipp-FSU, η κορυφαία οργάνωση στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία, εκτιμά ότι μεταξύ 40% και 50% των δασκάλων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης απεργούν και το SNES-FSU, το κορυφαίο συνδικάτο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, έδωσε την Πέμπτη ποσοστό 50% απεργών μεταξύ των εκπαιδευτικών και του λοιπού προσωπικού στα σχολεία.

Λουκέτο και στη νομική σχολή Panthéon-Assas στο Παρίσι, για πρώτη φορά από την έναρξη των κινητοποιήσεων κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος, με πάνω από 100 φοιτητές να έχουν καταλάβει τον χώρο στην είσοδο.

Το Υπουργείο Παιδείας ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι περίπου το 24% των δασκάλων έχουν αποχωρήσει από τη δουλειά στο δημοτικό και το γυμνάσιο και το 15% στα λύκεια.

Η κινητοποίηση κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού ξεκίνησε στις 11 το πρωί στη Λυών. Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, «πολύς κόσμος» συμμετέχει, ενώ στην κεφαλή της διαδήλωσης βρίσκεται ομάδα που αποτελείται από αντιφασίστες αγωνιστές και μέλη των κίτρινων γιλέκων.

AP Photo/Daniel Cole

Πριν από τη διασυνδικαλιστική διαδήλωση στη Μασσαλία, ο Ζαν Λικ Μελανσόν κάλεσε τους πολέμιους της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος να «ρίξουν όλες τις δυνάμεις [τους] στη μάχη. Χρειάζεται λίγη επιμονή. Έχουμε δει τους πιο σκληρούς να υποχωρούν», δήλωσε ο ηγέτης της La France insoumise (LFI), συνοδευόμενος από τους βουλευτές Μανουέλ Μπομπάρ και Σεμπαστιάν Ντελογκύ.

«Χθες ο αρχηγός του κράτους έπαιξε τη στρατηγική της παράλυσης, της πρόκλησης και του χάους (…) Ρίχνοντας λάδι στη φωτιά εκτίθεται σε δύο αντιδράσεις. Ή ο κόσμος φοβάται που δε φαίνεται να ισχύει, ή γίνονται σκληροί στον αγώνα. Κατά κάποιον τρόπο, μπορούμε να πούμε ότι ο κ. Μακρόν μας ενθαρρύνει να πολεμήσουμε», τόνισε ο κ. Μελανσόν.

Πηγή: efsyn.gr, Κατερίνα Κουτσελάκη

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις