18.2 C
Athens
Παρασκευή, 31 Μαρτίου, 2023

Απεργιακή συγκέντρωση (15/3) των εργαζομένων στα ΜΜΕ – Χωρίς… τις Ενώσεις

Πρόσφατα

Απεργία κήρυξαν μια μέρα πριν την πανελλαδική πανεργατικά απεργία (15/6) ΕΣΗΕΑ και ΕΣΠΗΤ στα ΜΜΕ (το ErgasiaNET απήργησε), αλλά χωρίς καν απεργιακή συγκέντρωση. Απεργία μαζί με τις δημοσιογραφικές ενώσεις κήρυξε και η ΠΟΣΠΕΡΤ η οποία -όπως και η ΕΣΗΕΑ ή η ΠΟΕΣΥ- δεν κάλεσε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Στην απεργία μετείχε και η ΕΤΙΤΑ, οι τεχνικοί της τηλεόρασης. Πολλοί ωστόσο εργαζόμενοι του κλάδου, δημοσιογράφοι, φωτορεπόρτερ και άλλες ειδικότητες έστησαν τη δική τους απεργιακή συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας. Εκεί ήταν και η Πρωτοβουλία για την Ανατροπή στα ΜΜΕ και η Αριστερή Πρωτοβουλία για την Ανατροπή στην ΕΣΠΗΤ.| Αναδημοσίευση από prin.gr

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Απεργίες, στις 15 και 16 Μάρτη, κήρυξε και ο ΠΑΣΥΜΗΤΕ καλώντας παράλληλα στις αντίστοιχες διαδηλώσεις.

Η ΕΣΕΗΑ, για ακόμη φορά φορά, χωρίς καμία δυναμική αντίδραση, παρέμεινε στο «χαρτοπόλεμο» των ανακοινώσεων, αναφορικά με την απεργοσπασία ενημερωτικών ιστοσελίδων, που η ίδια πυροδότησε με τη στάση της, μια ημέρα πριν, αρχίζοντας… τις εξαιρέσεις για τη μετάδοση των αθλητικών αγώνων (δεν την ανακάλεσε, προφανώς, για να μη χάσουν… έσοδα οι «βαρόνοι της ενημέρωσης» από τη ρήτρα μη μετάδοσης) και τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ελέω Γεραπετρίτη στη Βουλή (την ανακάλεσε). «Ειδικά, σε ενημερωτικές ιστοσελίδες όπου οι ιδιοκτησίες  κατάφεραν να σπάσουν την απεργία με ελάχιστους ευάλωτους εργαζόμενους δημοσιογράφους, στην πλειονότητά τους μη μέλη Ενώσεων. Η παραφωνία, αρκετών ιστοσελίδων που ανάρτησαν ενημερωτικό περιεχόμενο θα αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο των καταστατικών προβλέψεων», αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

«Η μεγάλη συμμετοχή στην 24ωρη απεργία που οργάνωσαν όλες οι δημοσιογραφικές ενώσεις της χώρας έστειλε ηχηρό μήνυμα για διαλεύκανση όλων των παραμέτρων που οδήγησαν στην τραγωδία των Τεμπών και απόδοση των ευθυνών ώστε να μη θρηνήσει η χώρα άλλα θύματα. Έστειλε μήνυμα διεκδίκησης της ανεξαρτησίας των δημοσιογράφων που πρέπει να αφεθούν ανεμπόδιστοι στην αποστολή τους μέσα και από τη θεσμική, συλλογική οργάνωση του άναρχου εργασιακού τοπίου των ΜΜΕ, που προκάλεσαν τα μνημόνια», αναφέρει σε ανακοίνωσή της και σημειώνει ότι «πρέπει να μπει τέρμα στη ζούγκλα των ατομικών συμβάσεων και των πολύ χαμηλών αμοιβών που θέτουν σε ομηρία τους δημοσιογράφους. ΣΣΕ σε όλα τα ΜΜΕ».Σχόλιο ErgasiaNET: Τα μνημόνια και η ζούγκλα των ατομικών συμβάσεων φταίνε, όχι η «συγκυβέρνηση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ» που βοήθησε υπέρ το δέον, με τη «στάση ΓΣΕΕ» που ακολούθησε και ακολουθεί. Όχι ότι αφήνει απροστάτευτους τα μη μέλη της Ένωσης, αν και οφείλει πως Σωματείο δημοσιογράφων να τους προστατεύει και να μάχεται για ΣΣΕ, με βάση τις ανάγκες των δημοσιογράφων κι όχι των εκδοτών και της κυβέρνησης.

Μια πλειοψηφία που, για να μη χαλάσει τις καλές της σχέσεις με την κυβέρνηση, τους εκδότες και τα οικονομικά συμφέροντα, ξεπούλησε τον κλάδο, με τελευταίες αποδείξεις το νόμο Οικονόμου για τη χειραγώγηση και φίμωση της ενημέρωσης και την επέκταση των ελαστικών σχέσεων στον κλάδο και τη «ΣΣΕ» στα Δημόσια ΜΜΕ με τα επαίσχυντα κουπόνια, αντί για αυξήσεις άνω του πληθωρισμού. Και από ό,τι φαίνεται, ετοιμάζεται να ξεπουλήσει και τους δημοσιογράφους στα Ιδιωτικά ΜΜΕ, με μια ΣΣΕ ανάλογη με τα Δημόσια ΜΜΕ.

Στο Μεικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, παρά της το έχει ζητηθεί, διαρρέει… ΣΣΕ με αυξήσεις 10%, σε σχέση με την τελευταία σύμβαση του 2009, ψίχουλα δηλαδή τα οποία θα δώσουν την ευκαιρία στους εκδότες να διαλαλούν ότι… συμφώνησαν σε… αυξήσεις.

«Η ΕΝΩΣΗ ΑΣ ΚΟΙΤΑΞΕΙ ΤΟΝ ΚΑΘΡΕΠΤΗ ΤΗΣ ΓΙΑΤΙ ΕΧΕΙ Η ΙΔΙΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΗΣ ΜΕΡΙΔΙΟ στη συγκάλυψη και τον συμψηφισμό των ευθυνών, όταν καθημερινά από τα κανάλια, συγκεκριμένοι δημοσιογράφοι, κάποιοι εκ των οποίων έχουν διαγραφεί, αν και τόσο τους υπερασπίζεται το όργανο, απαγγέλουν καθημερινά το ποίημα της κυβέρνησης ως όλα καλώς καμωμένα», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην προς ΕΣΕΗΑ επιστολή «Μην μιλάτε εξ ονόματός μας υπέρ των “αχθοφόρων” της κυβέρνησης”» συναδέλφων και συναδελφισσών που δηλώνουν ξεκάθαρα: «Όλοι εμείς που αρνούμαστε να κινηθούμε σε αυτό το πλαίσιο, δεν αποδεχόμαστε το “τσουβιάλιασμα” όλων των εργαζομένων δημοσιογράφων με τα “παπαγαλάκια- αχθοφόρους” κυβερνητικού αφηγήματος από τη συνδικαλιστική μας ένωση και διαχωρίζουμε πλήρως τη θέση μας».

Οι Δημοσιογραφικές Ενώσεις που «συγκυβερνώνται από τις παρατάξεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ (ΕΣΗΕΑ, ΕΣΠΗΤ, ΕΣΗΕΜΘ, ΠΟΕΣΥ και άλλες επισημαίνεται σε σχόλιο της Πρωτοβουλίας για την Ανατροπή στην ΕΣΗΕΑ, «είναι αυτές που κάνουν τα στραβά μάτια στον βιασμό της αντικειμενικής ενημέρωσης και τη μετατροπή των Μέσων σε εχθρούς και χειραγωγούς της κοινωνίας, “θάβοντας” τις ανάγκες της και καταγγέλλοντας τις απεργίες. Οι ίδιες που ανέχονται τους εκβιασμούς των δημοσιογράφων και την εντατικοποίηση της δουλειάς που τους μετατρέπει σε αναπαραγωγούς δελτίων Τύπου και non papers. Είναι οι Ενώσεις που δεν κάνουν τίποτα για τους άθλιους μισθούς που καθιστούν τους εργαζόμενους ομήρους των εντολοδόχων τους, των αφεντικών και των golden boys. Που φτάνουν να συντάσσουν λίστες προγραφών, σε συνεργασία με διευθυντικά στελέχη, καταδικάζοντας τους ανεπιθύμητους να μένουν στο περιθώριο ή χωρίς δουλειά». Είναι αυτές, συνεχίζεται στην ανακοίνωση, «που κάνουν τα στραβά μάτια στον βιασμό της αντικειμενικής ενημέρωσης και τη μετατροπή των Μέσων σε εχθρούς και χειραγωγούς της κοινωνίας, “θάβοντας” τις ανάγκες της και καταγγέλλοντας τις απεργίες… που ανέχονται τους εκβιασμούς των δημοσιογράφων και την εντατικοποίηση της δουλειάς που τους μετατρέπει σε αναπαραγωγούς δελτίων Τύπου και non papers…. δεν κάνουν τίποτα για τους άθλιους μισθούς … καθιστούν τους εργαζόμενους ομήρους των εντολοδόχων τους, των αφεντικών και των golden boys… φτάνουν να συντάσσουν λίστες προγραφών, σε συνεργασία με διευθυντικά στελέχη, καταδικάζοντας τους ανεπιθύμητους να μένουν στο περιθώριο ή χωρίς δουλειά».

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις