17.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Όχι στη συγκάλυψη | Τα θύματα στα Τέμπη, ο Ιάσονας στη Βουλή, οι δολοφονημένοι μια ανοιχτή πληγή

Πρόσφατα

Δύο χρόνια μετά, ανταποκρινόμενο στο σχετικό κάλεσμα του Πανελλαδικού Σύλλογου «SOS Τροχαία Εγκλήματα», σήμερα Κυριακή 12 Μάρτη 2023, πλήθος πολιτών περπάτησε, από τη λεωφ. Αμαλίας (Στύλοι Ολυμπίου Διός) στο δρόμο του  23χρονου οδηγού μηχανής Ιάσονα Λαλαούνη μέχρι την είσοδο της Βουλής (Βασ. Σοφίας). Εκεί όπου στις 12 Μάρτη 2021 τραυματίζεται θανάσιμα από οδηγό ΙΧ, αστυνομικό της Διεύθυνσης Προστασίας Επισήμων και Ευπαθών Στόχων, συνοδό της Ντόρας Μπακογιάννη, «που παραβιάζοντας κάθε κανόνα του ΚΟΚ, αλλά και τις ειδικές ρυθμίσεις που θέσπισαν για τον εαυτό τους οι βουλευτές, επιχείρησε να εισέλθει παράνομα στο προαύλιο του Κοινοβουλίου». Κεντρικά συνθήματα της σημερινής κινητοποίησης «Όχι στη λήθη», «Όχι στη συγκάλυψη», «Χωρίς δικαιοσύνη δεν υπάρχει ειρήνη».

SOS Τροχαία Εγκλήματα

«Δύο χρόνια μετά, τίποτα δεν έχει αλλάξει. Πολλαπλές παραβάσεις στο ίδιο σημείο από τους ίδιους δράστες συνεχίζονται. «Αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα,ω εξακολουθούν να χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους πάνω από 700 άνθρωποι από τροχαία εγκλήματα, ενώ χιλιάδες τραυματίζονται σοβαρά. Καμία αλλαγή, καμία πολιτική πρόληψης, οι χαμένες και κατεστραμμένες ζωές αποτελούν μέρος της κανονικότητας. Μέρος της ίδια κανονικότητας αποτελεί και η πλήρης υποστήριξη των δραστών από τις πολιτικές και δικαστικές αρχές. Αμέλεια. Αμέλεια. Αμέλεια.

SOS Τροχαία Εγκλήματα

»Όσες παραβάσεις και να έχουν κάνει οι δράστες, η δίωξή τους θα είναι για πλημμέλημα. Κανείς δεν θα πάει φυλακή, ούτε για μια μέρα, από κανέναν δεν θα αφαιρεθεί καν η άδεια οδήγησης. Σ’ αυτό το πλαίσιο, και ο φόνος του Ιάσονα, που όλη η Ελλάδα είδε και ξαναείδε σε βίντεο, που είδε τί πραγματικά συνέβη, βαφτίστηκε “ανθρωποκτονία από αμέλεια” από τον αρμόδιο εισαγγελέα», σημειώνει στο καλεσμά του το «SOS Τροχαία Εγκλήματα».

SOS Τροχαία Εγκλήματα

«Θα ρίξουμε “άπλετο φως¨” ακούσαμε τότε. Το ίδιο ακούμε και τώρα, μετά το έγκλημα στα Τέμπη. Χιλιάδες πολίτες βρίσκονται καθημερινά στους δρόμους, θέτοντας για πρώτη φορά σαν πρόταγμα την ασφάλεια στις μετακινήσεις. Ζητούν παράλληλα την απόδοση ευθυνών, όχι στον τελευταίο τροχό της αμάξης, αλλά στο σύνολο των εμπλεκομένων θεσμών και προσώπων. Λένε αυτό που λέγαμε πάντα: πως δεν έχουμε να κάνουμε με ατυχήματα, με κάποια αμέλεια, με την κακιά ώρα, αλλά με ένα μεθοδευμένο, επαναλαμβανόμενο, ατιμώρητο έγκλημα», σημειώνει και συμπληρώνει: «Οι ένοχοι θέλουν να επιβάλουν τη σιωπή. Ούτε καν τα ονόματα των θυμάτων δεν πρέπει να μάθουμε. Όσο εξωφρενικό κι αν ακούγεται, η πολιτεία δεν έδωσε καν λίστα με τα στοιχεία των νεκρών. Γι’ αυτούς, τα θύματα δεν είναι Πρόσωπα, είναι αριθμοί, που θα συμψηφιστούν με άλλες απώλειες και θα αξιολογηθούν με βάση την επίπτωση που θα έχουν στα κέρδη τους».

SOS Τροχαία Εγκλήματα

»Γνωρίζουν πως οι νεκροί έχουν δύναμη. Γι’ αυτό προσπαθούν να τους εξαφανίσουν. Η Λήθη είναι προϋπόθεση για την διαιώνιση της κυριαρχίας τους. Η Μνήμη είναι προϋπόθεση για την αμφισβήτησή της. Θυμόμαστε σήμερα τον Ιάσονα και όλα τα θύματα των τροχαίων εγκλημάτων, μαζί με τους νεκρούς στα Τέμπη και όλα τα θύματα προαναγγελθέντων εγκλημάτων. Δεν θα αφήσουμε να ολοκληρωθεί το έγκλημα με την συγκάλυψή του. Όλα για τον Ιάσονα. Όλα για τον κάθε Ιάσονα. Όλα για την Αλήθεια. Όλα για την Δικαιοσύνη. Χωρίς Δικαιοσύνη δεν θα υπάρξει Ειρήνη».

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις