24.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Μαζική κινητοποίηση στη Γαλλία ενάντια στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση Μακρόν

Πρόσφατα

Μπροστά σε ένα απεργιακό διήμερο βρίσκεται η Γαλλία, με βασικό διακύβευμα τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση. Σύμφωνα με τα συνδικάτα, πάνω από 60% των εργαζομένων συμμετέχουν στη γενική απεργία που έχει κηρυχθεί για σήμερα και αύριο. Η κυβέρνηση μιλά για 30-35%.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της «Ανυπότακτης Γαλλίας», Ζαν-Λικ Μελανσόν, η κινητοποίηση και η συμμετοχή στα συλλαλητήρια είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων 30 ή 40 ετών.

Σύμφωνα με αστυνομική πηγή, 1,1 έως 1,4 εκατομμύριο άνθρωποι αναμένεται να κατεβούν στους δρόμους σήμερα. Το συνδικάτο CGT καλεί σε 265 συγκεντρώσεις σε ολόκληρη τη χώρα. 

Διαδηλώσεις, απεργίες και αποκλεισμός κεντρικών κυκλοφοριακών κόμβων περιλαμβάνουν τις δράσεις των διαδηλωτών, με τη σημερινή κινητοποίηση, την έκτη συνεχόμενη, να συνιστά σημαντικό τεστ για την γαλλική κυβέρνηση που θέλει να ανεβάσει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 χρόνια. Στόχος, της γαλλικής κυβέρνησης, όπως υποστηρίζει, να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση του συστήματος συνταξιοδότησης. Οι πολέμιοι της μεταρρύθμισης μιλούν για «άδικο» σχέδιο, που τιμωρεί κυρίως τους μισθωτούς των βαρέων επαγγελμάτων. Οι πολίτες, σε όλες τις δημοσκοπήσεις, τάσσονται αναφανδόν ενάντια στα μέτρα που προωθεί η γαλλική κυβέρνηση.

Ο γενικός γραμματέας του συνδικάτου CFDT Λοράν Μπερζέ προέβλεψε μία ημέρα «εξαιρετικά ισχυρών κινητοποιήσεων» και κάλεσε τον Εμανουέλ Μακρόν «να μην κωφεύει» στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, ενώ η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν προειδοποίησε για τις συνέπειες που θα έχει για τους πλέον ευάλωτους Γάλλους η παράλυση της χώρας.

Νωρίς το πρωί, διαδηλωτές απέκλεισαν όλα τα διυλιστήρια της Γαλλίας, ενώ από τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη άρχισε αποκλεισμός του οδικού άξονα της Ρεν.

Απεργία έχει προκηρυχθεί σε πολλούς τομείς της οικονομίας, από τις μεταφορές μέχρι τα διυλιστήρια, τον ενεργειακό τομέα, το εμπόριο ή την διαχείριση των απορριμμάτων. 

Στις 31 Ιανουαρίου, τα συνδικάτα υποστήριξαν ότι κατέβασαν στους δρόμους 2,5 εκατομμύρια διαδηλωτές σε ολόκληρη τη χώρα (οι αρχές μιλούσαν για 1,27 εκατ. ανθρώπους).

Η εταιρεία των γαλλικών σιδηροδρόμων SNCF και οι συγκοινωνίες της γαλλικής πρωτεύουσας αναμένουν μεγάλα προβλήματα στην κυκλοφορία σήμερα και αύριο.

Στις αεροπορικές συγκοινωνίες, η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Αεροπορίας DGAC ζήτησε από τις αεροπορικές εταιρείες να μειώσουν κατά 20% έως 30% τα προγράμματα πτήσεων για την Τρίτη και την Τετάρτη.

Στον τομέα της εκπαίδευσης, το συνδικάτο Snuipp-FSU της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, προβλέπει ότι το 60% των εκπαιδευτικών θα συμμετάσχουν στην απεργία και πολλές χιλιάδες σχολεία είναι κλειστά σήμερα. Κινητοποιήσεις αναμένονται σε είκοσι πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Γερουσία θα εγκρίνει τη μεταρρύθμιση μέχρι την Κυριακή, ενώ η κυβέρνηση σχεδιάζει ψηφοφορία στις 16 Μαρτίου και στα δύο σώματα του Γαλλικού Κοινοβουλίου.

«Αν η μεταρρύθμιση εγκριθεί, δεν είναι πολύ πιθανόν οι κινητοποιήσεις να διατηρηθούν στο ίδιο επίπεδο», δήλωσε κυβερνητική πηγή, ωστόσο ο Λοράν Εσκίρ, του συνδικάτου Unsa, προειδοποίησε ότι οι απεργιακές κινητοποιήσεις δεν σταματούν αναγκαστικά με την έγκριση του νομοσχεδίου. «Ένας νόμος που έχει υιοθετηθεί, μπορεί να αποσυρθεί», είπε | Πηγή: efsyn.gr

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις