14.2 C
Athens
Πέμπτη, 30 Μαρτίου, 2023

Ανακοίνωση ισορροπίας από την ΕΣΗΕΑ για την επικοινωνιακή διαχείριση του εγκλήματος στα Τέμπη

Πρόσφατα

Οι διαπιστώσεις για τα ΜΜΕ που απομακρύνονται (;) από την κοινωνία όπως δηλώνει η ΕΣΗΕΑ αναλαμβάνοντας το μερίδιο ευθύνης της για τους “κυβερνητικούς στρατευμένους” σε πετσωμένα ΜΜΕ στην επικοινωνιακή διαχείριση του εγκλήματος στα Τέμπη, είναι η απάντηση ενός συνδικαλιστικού οργάνου που επιχειρεί να κατευνάσει τις οργισμένες αντιδράσεις του ίδιου του δημοσιογραφικού κλάδου | Σχόλιο από MediaTVNews

Αντιδράσεις όπως “να παραδώσουμε τις ταυτότητες μας”, “να προκηρυχθεί άμεσα απεργία”, “να γίνει παρέμβαση στα ιδιωτικά ΜΜΕ”, “να αντιδράσουν επιτέλους οι δημοσιογράφοι στην ΕΡΤ διαχωρίζοντας τη θέση τους” από τους διορισμένους, που δημοσιοποιούνται τις δυο τελευταίες ημέρες, αντιμετωπίζονται με γενικές διαπιστώσεις για το φαινόμενο του οποίου τις επιπτώσεις βιώνουν όλοι οι εργαζόμενοι δημοσιογράφοι στο δρόμο.

Δεν πρόκειται για “στρέβλωση” η αναπαραγωγή των non paper, είναι συνειδητή επιλογή των δημοσιογραφικών στελεχών που διοικούν τις επιχειρήσεις των ΜΜΕ κι όσων συνεχίσουν από αέρα μέχρι κι αυτή την ώρα να ξεπλένουν τις πολιτικές ευθύνες και να δίνουν συμβουλές επικοινωνιακής διαχείρισης.

Η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ επιχειρεί απλώς να φέρει ισορροπία σε έναν κλάδο που “διοικείται” από στελέχη και με τη συμμετοχή συνδικαλιστών

Δημοσιογραφία για το δημόσιο συμφέρον. Μια συγγνώμη και μία υπόσχεση

ΕΝΩΣΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ (ΕΣΗΕΑ)
ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ (ΕΣΠΗΤ)

Παρασκευή, 3 Μαρτίου 2023

Οι δημοσιογράφοι της Αθήνας συμμετέχουν, όπως και ολόκληρη η χώρα, στο βαρύτατο πένθος για τους συνανθρώπους μας που χάθηκαν άδικα και συμπαρίστανται στην οδύνη των οικογενειών και των οικείων τους.

Η τραγωδία στα Τέμπη αναδεικνύει, με οδυνηρότατο τρόπο αυτή τη φορά, τα δομικά προβλήματα που μαστίζουν τα ελληνικά ΜΜΕ. Οι προειδοποιήσεις των εργαζομένων στους σιδηροδρόμους δεν είχαν την κάλυψη που αναλογούσε στην σοβαρότητα του ζητήματος και τα λίγα, αλλά υπαρκτά, ρεπορτάζ δημοσιογράφων, ΜΜΕ και ερευνητικών δημοσιογραφικών ομάδων δεν αναπαρήχθησαν.

Όσο τα ΜΜΕ απομακρύνονται από την αποστολή τους να ελέγχουν την εξουσία, όσο στην ιεράρχηση των ειδήσεων κυριαρχούν κριτήρια άσχετα με την υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος, όσο οι επιχειρήσεις ΜΜΕ περιορίζονται να λειτουργούν απλώς ως επιχειρήσεις και με όρους τηλεθέασης και επισκεψιμότητας, όσο οι δημοσιογράφοι υφίστανται περιορισμούς στο να ερευνούν,  τόσο θα αποδυναμώνονται οι θεσμικές εγγυήσεις για την λειτουργία του κράτους. Η στείρα αναπαραγωγή non paper, ακόμη και αυτές τις τραγικές ώρες, από μερίδα ενημερωτικών σελίδων, είναι άλλο ένα δείγμα δημοσιογραφικής στρέβλωσης.

Ο δημοσιογραφικός κλάδος αναλαμβάνει το μέρος της ευθύνης που του αναλογεί. Τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΣΗΕΑ και της ΕΣΠΗΤ θεωρούν ότι διερμηνεύουν τη βούληση των δημοσιογράφων, αναλαμβάνοντας τη δέσμευση ότι τα αίτια και οι ευθύνες για αυτή την ανείπωτη φρίκη θα ερευνηθούν σε βάθος, με ψυχραιμία, επαγγελματισμό και τεκμηρίωση. Ακριβώς όπως συμβαίνει αυτές τις ώρες από την πλειονότητα των συναδέλφων, ιδιαίτερα όλων όσοι βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή», άυπνοι, υπό δραματικές συνθήκες.

ΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΤΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ

Ανακοίνωση των Εργατών Τύπου για το έγκλημα των Τεμπών: Πρόταση για 24ωρη απεργία

Η ΕΣΗΕΑ –αντί να υπερασπίζεται τη διαπλοκή, όπως επί της ουσίας έπραξε με την ανακοίνωσή της για τον Πολάκη– και οι άλλες ενώσεις και σωματεία του Τύπου και των ΜΜΕ οφείλουν:

Πρώτον, να προκηρύξουν κατεπειγόντως 24ωρη απεργία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το τραγικό “δυστύχημα”-προαναγγελθέν έγκλημα των Τεμπών, απαιτώντας να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση, να μη συγκαλυφθούν οι ευθύνες της κυβέρνησης και της ιδιωτικής εταιρείας και να τιμωρηθούν όλοι οι ένοχοι. 

Δεύτερον, να θέσουν ως αίτημα αυτής της απεργιακής κινητοποίησης την επιστροφή υπό πλήρη δημόσιο έλεγχο όλων των κρίσιμων υποδομών της χώρας και την αντιστροφή των ιδιωτικοποιήσεων σε ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, παιδεία (καλιτεχνικές σπουδές, μεταπτυχιακά) και υγεία. 

Και τρίτον, να απαιτήσουν από τους δημοσιογράφους-μέλη τους να συνεισφέρουν στην αποκάλυψη της αλήθειας για αυτή την πρωτοφανή τραγωδία, να καταγγέλλουν κάθε προσπάθεια συγκάλυψης και να τείνουν ευήκοον ους στις ανακοινώσεις και προειδοποιήσεις των συνδικάτων, όπως επιβάλλει η δημοσιογραφική δεοντολογία. 

Αρκετά πια με τη καθεστωτική χειραγώγηση της ενημέρωσης. Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι. 

Στο εξής οι δημοσιογράφοι που αρέσκονται ή συμβιβάζονται να παίζουν απροσχημάτιστα τον ρόλο του εκπροσώπου των συμφερόντων της οικονομικής ολιγαρχίας και των πολιτικών της στηριγμάτων, πρέπει να αισθάνονται προσωπικά υπόλογοι για την έκπτωσή τους απέναντι στην κοινωνική πλειοψηφία. 

Εργάτες Τύπου, 3 Μαρτίου 2023

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις