21.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Τέμπη: 46 οι νεκροί – Ανασύρθηκαν 7 απανθρακωμένες σοροί από το βαγόνι κυλικείο | Οι λαμαρίνες έκοβαν σαν λεπίδες

Πρόσφατα

Αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων από τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών, με τους άνδρες της Πυροσβεστικής να συνεχίζουν να επιχειρούν στα συντρίμμια των δύο τρένων, προκειμένου να εντοπίσουν κάθε αγνοούμενο.

Οι έρευνες από τα σωστικά συνεργεία της ΕΜΑΚ, της Πολιτικής Προστασίας, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, επικεντρώνονται σήμερα στο τρίτο βαγόνι της αμαξοστοιχίας, το οποίο έχει διπλωθεί και έχει καταπλακωθεί από το βαγόνι της δεύτερης θέσης.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής, ο απολογισμός των νεκρών φτάνει πλέον στους 46, καθώς οι διασώστες ανέσυραν ακόμα επτά απανθρακωμένες σορούς.

Οπως είπε κατά τη διάρκεια της επίσημης ενημέρωσης “οι ενέργειες επικεντρώνονται στο βαγόνι-εστιατόριο που είχε καταπλακωθεί από το βαγόνι της δεύτερης θέσης” και η εκτίμηση είναι ότι μέχρι το μεσημέρι θα έχει ολοκληρωθεί η απομάκρυνσή του. Όπως διευκρίνισε κατά τη διάρκεια της επιχείρησης γίνονται κοπές με ειδικά μηχανήματα κάτω από δύσκολες συνθήκες.

Νωρίτερα, μιλώντας για την πορεία των ερευνών, ο Εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Επιπυραγός Ιωάννης Αρτοποιός, δήλωσε πως η επιχείρηση απεγκλωβισμού ήταν σε εξέλιξη όλη τη νύχτα, ενώ επανέλαβε και ο ίδιος ότι σήμερα συνεχίζεται ανάμεσα στο δεύτερο και το τρίτο κατά σειρά βαγόνι του συρμού που είναι αυτό της δεύτερης θέσης.

Τα δύο βαγόνια έχουν συντριβεί μεταξύ τους δημιουργώντας ένα σκηνικό τραγωδίας για τους επιβάτες, αλλά και για τους διασώστες που επιχειρούν.

“Βλέπουν ότι υπάρχουν άτομα σε πολύ κακή κατάσταση λόγω της σύγκρουσης και της σύνθλιψης των δύο βαγονιών. Έχουμε τοποθετήσει ήδη δύο σορούς σε σάκους. Σε αυτό το σημείο που είναι σε εξέλιξη η επιχείρηση, υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι εκεί που λόγω του φορτίου και της έντασης της σύγκρουσης είναι σε κακή κατάσταση”, ανέφερε ο κ. Αρτοποιός.

Ενώ συμπλήρωσε πως “η επιχείρηση αυτή θα έχει συνέχεια για να παραδώσουμε όλους τους ανθρώπους στους συγγενείς τους. Δεν είναι δυνατόν να πούμε αυτή τη στιγμή πόσα άτομα είναι εκεί. Βρέθηκαν σε ένα σημείο που όλο το φορτίο πέρασε πάνω από το σώμα τους και αυτή τη στιγμή γίνεται διαχείριση για να τους ανασύρουμε”. Μάλιστα περιέγραψε το φρικιαστικό σκηνικό, πως “είναι το σημείο που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά και το μεγαλύτερο θερμικό φορτίο. Βρέθηκαν όλοι αυτοί οι άνθρωποι αστραπιαία να συνθλίβονται από τα βαγόνια και στη συνέχεια να φλέγονται”.

Μάχη για να κρατηθούν στη ζωή δίνουν έξι τραυματίες

Επτά σοροί είναι απανθρακωμένες, ενώ στο νεκροτομείο της Λάρισας έχουν μεταφερθεί 17 σακούλες με ανθρώπινα μέλη.

Παράλληλα την δική τους μάχη να κρατηθούν στην ζωή δίνουν στις μονάδες εντατικής θεραπείας στα νοσοκομεία της Λάρισας έξι νέοι άνθρωποι ηλικίας 20-25 ετών, ενώ υπάρχουν και περισσότεροι από 50 τραυματίες, οι οποίοι νοσηλεύονται και δέχονται τη φροντίδα και φαίνεται να πάνε καλά.

Συνεχίστηκε, μέχρι αργά χθες, και η ταυτοποίηση των σορών από τους συγγενείς τους, στο Γενικό Νοσοκομείο με τη διαδικασία της λήψης DNA, ενώ οι συγγενείς των θυμάτων και των τραυματιών αργότερα κατευθύνθηκαν προς τα ξενοδοχεία που έχουν διατεθεί για να τους φιλοξενήσουν.

Τα θύματα πιθανόν να φτάσουν τα 55-56

Ο μαύρος απολογισμός εκτιμάται ότι θα φθάσει τους 55-56 νεκρούς. Οι αιτίες θανάτων, σύμφωνα με την ιατροδικαστή Ρουμπίνη Λεοντάρη, πέρα από απανθρακώσεις, ήταν ακρωτηριασμοί, βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και εσωτερικές αιμορραγίες.

Όσον αφορά τον αριθμό των επιβατών που βρίσκονταν στο βαγόνι-εστιατόριο, είναι ακαθόριστος. Πληροφορίες αναφέρουν ότι σε αυτό βρίσκονταν οι δύο υπάλληλοι και άγνωστος αριθμός επιβατών που είτε κάθονταν ή ήταν όρθιοι. Ανάμεσά τους ήταν ένας 23χρονος πυροσβέστης και η σύντροφός του, που δεν έχουν αναγνωριστεί.

Αξίζει να σημειωθεί πως φίλοι και συγγενείς αναζητούν ακόμα αγνοούμενους και κάνουν ότι είναι δυνατόν να τους εντοπίσουν. Με μηνύματα ακόμα και στα social media ζητούν πληροφορίες για τους δικούς τους ανθρώπους.

Στον εισαγγελέα ο σταθμάρχης

Την ίδια ώρα, ο σταθμάρχης Λάρισας έχει ομολογήσει το μοιραίο λάθος του, που οδήγησε στην πολύνεκρη τραγωδία, θα οδηγηθεί στην εισαγγελία Λάρισας.

Πηγή: thedoc.gr

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις