17.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Καλέσματα ΕΚΠ, ΕΚΑ και Σωματείων στη νέα συγκέντρωση (2/3, 6μμ.) έξω τα γραφεία της Hellinic Train, στην Αθήνα

Πρόσφατα

Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά απηύθυνε κάλεσμα προς τις Συνδικαλιστικές Οργανώσεις, τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους φοιτητές της Αττικής να συμμετέχουν στην κινητοποίηση, σήμερα Πέμπτη 2 Μάρτη, στις 6μμ.έξω από τα γραφεία της Hellenic Train (Λ. Συγγρού 41 & Πετμεζά 13) απευθύνει το Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

Εκφράζει τα συλλυπητήρια στις οικογένειες και στους οικείους των θυμάτων της πολύνεκρης τραγωδίας και τονίζει στην ανακοίνωσή του: Το τραγικό αυτό δυστύχημα δεν είναι αποτέλεσμα της κακιάς στιγμής. Οι ευθύνες βαραίνουν και αυτή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις που έχουν αφήσει τα πάντα στο έλεος τους. Η ρίψη ευθυνών μεταξύ ΟΣΕ και Hellenic Train δεν μπορεί να συγκαλύψει την πολιτική ευθύνη που υπάρχει για την κατάσταση των σιδηροδρομικών γραμμών της χώρας μας.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες των Σωματείων των Σιδηροδρομικών το σύστημα ελέγχου δεν λειτουργεί εδώ και καιρό και εν έτη 2023 όλα γίνονται χειροκίνητα, προειδοποιώντας ότι αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα με εκσυγχρονισμό των συρμών και του δικτύου, αν δε γίνουν άμεσα προσλήψεις προσωπικού θα έχουμε πολύνεκρο δυστύχημα.

Βρισκόμαστε για άλλη μια φορά αντιμέτωποι με την πολιτική κόστους οφέλους που τις συνέπειες της καλείται να πληρώσει ξανά ο λαός, αυτή τη φορά μετρώντας νεκρούς.

Δεν θα μείνουμε θεατές σε αυτό το έγκλημα. Δεν θα επιτρέψουμε να μπαίνουν οι ζωές μας στο ίδιο ζύγι με τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Δεν θα ξεπλύνουν με το αίμα του λαού τις ευθύνες τους όλες οι κυβερνήσεις που μετέτρεψαν τις μαζικές μεταφορές από αγαθό σε εμπόρευμα και την προστασία της ανθρώπινης ζωής τη μετράνε και την υπολογίζουν με το πόσο τούς κοστίζει».

Απαιτεί: Να διερευνηθούν άμεσα τα αίτια που οδήγησαν σε αυτήν την τραγωδία και να αποδοθούν άμεσα ευθύνες. Άμεση πρόσληψη στον ΟΣΕ και την HELLENIC TRAIN μόνιμου προσωπικού με συγκροτημένα δικαιώματα για την κάλυψη των πολύ μεγάλων και σοβαρών ελλείψεων σε όλες τις ειδικότητες. Αντίστοιχη εξειδίκευση και πιστοποίηση του προσωπικού. Προγράμματα εκπαίδευσης όλων των εργαζομένων στον ασφαλή τρόπο εκτέλεσης των εργασιών. Ολοκλήρωση των έργων υποδομής και ασφαλούς λειτουργίας του σιδηροδρομικού δικτύου. Σωστή συντήρηση και επισκευή του τροχαίου υλικού και της γραμμής. Συντήρηση, επισκευή και εκσυγχρονισμό όλου του τεχνικού εξοπλισμού και όλων των εγκαταστάσεων για ασφαλή εργασία. Μέτρα ασφαλούς κυκλοφορίας των τρένων ιδιαίτερα κατά τη διέλευσή τους από κατοικημένες περιοχές. Να χορηγηθούν όλα τα Μέσα Ατομικής Προστασίας. Τεχνικός Ασφάλειας και γιατρός Εργασίας σε κάθε συγκρότημα.

Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας στηρίζει την κινητοποίηση που θα πραγματοποιηθεί έξω από τα γραφεία της Hellenic Train, σήμερα 2 Μαρτίου, στη Λεωφόρο Συγγρού, στις 18.00.

Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι το τραγικό αυτό δυστύχημα δεν οφείλεται στην «κακιά στιγμή». Η ευθύνη δεν βαραίνει μόνο τον Σταθμάρχη και τις εταιρείες ΟΣΕ και Ηellenic Train. Η πολιτική ευθύνη είναι τεράστια και βαραίνει τις κυβερνήσεις που τόσα χρόνια, αντί να ασχοληθούν με τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας μας, ασχολούνταν με την ιδιωτικοποίηση των σιδηροδρομικών μεταφορών, με μόνη λογική το κέρδος και όχι το κοινό συμφέρον.

Σε καμία περίπτωση δεν θα μείνουμε θεατές σε αυτό το έγκλημα. Οι συνάδελφοι Σιδηροδρομικοί είχαν προειδοποιήσει αλλά τα «ευήκοα ώτα» ήταν… βουλωμένα μπροστά στο άτιμο το κέρδος. Δεν είναι δυνατόν να ισχυρίζεται η κυβέρνηση ότι η χώρα εισήλθε σε «αναπτυξιακές… γραμμές», πατώντας σε ανθρώπινες ζωές.

Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ

Ακολουθούν ενδεικτικά καλέσματα Συνδικαλιστικών Οργανώσεων:

To Δ.Σ. της ΕΝΩΣΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΗΛΠΑΠ καλεί τους συναδέλφους και όλους τους εργαζομένους να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο που οργανώνει το ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ, ΠΕΜΠΤΗ 2 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023 και ώρα 18.00 μ.μ. έξω από τα γραφεία της HELLENIC TRAIN (Λ. Συγγρού 41 & Πετμεζά).

…ώστε η εν λόγω εταιρεία να πάρει εκείνα τα μέτρα που εξασφαλίζουν την ασφάλεια των δρομολογίων, τον εκσυγχρονισμό του τροχαίου υλικού, την καλύτερη εκπαίδευσή του προσωπικού και την ολοκλήρωση των έργων υποδομής και ασφαλούς λειτουργίας του σιδηροδρομικού υλικού.

Το Δ.Σ. ΕΝΕΔΕΠ εκφράζει τα συλλυπητήρια στις οικογένειες και στους οικείους των θυμάτων της πολύνεκρης τραγωδίας στα Τέμπη που σημειώθηκε τα ξημερώματα της 1ης Μαρτίου, από την μετωπική σύγκρουση δύο αμαξοστοιχιών που κινούνταν στην ίδια γραμμή.

Το τραγικό αυτό δυστύχημα δεν είναι αποτέλεσμα της κακιάς στιγμής. Οι ευθύνες βαραίνουν και αυτή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις που έχουν αφήσει τα πάντα στο έλεος τους. Η ρίψη ευθυνών μεταξύ ΟΣΕ και Hellenic Train δεν μπορεί να συγκαλύψει την πολιτική ευθύνη που υπάρχει για την κατάσταση των σιδηροδρομικών γραμμών της χώρας μας.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες των συναδέλφων μας το σύστημα ελέγχου δεν λειτουργεί εδώ και καιρό και εν έτη 2023 όλα γίνονται χειροκίνητα, προειδοποιώντας ότι αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα με εκσυγχρονισμό των συρμών και του δικτύου, αν δε γίνουν άμεσα προσλήψεις προσωπικού θα έχουμε πολύνεκρο δυστύχημα.

Βρισκόμαστε για άλλη μια φορά αντιμέτωποι με την πολιτική κόστους οφέλους που τις συνέπειες της καλείται να πληρώσει ξανά ο λαός, αυτή τη φορά μετρώντας νεκρούς.

Δεν θα μείνουμε θεατές σε αυτό το έγκλημα. Δεν θα επιτρέψουμε να μπαίνουν οι ζωές μας στο ίδιο ζύγι με τα επιχειρηματικά συμφέροντα. ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΖΗΣΕΙ ΣΤΟ ΠΕΤΣΙ ΜΑΣ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ. Δεν θα ξεπλύνουν με το αίμα του λαού τις ευθύνες τους όλες οι κυβερνήσεις που μετέτρεψαν τις μαζικές μεταφορές από αγαθό σε εμπόρευμα και την προστασία της ανθρώπινης ζωής τη μετράνε και την υπολογίζουν με το πόσο τους κοστίζει.

Να διερευνηθούν άμεσα τα αίτια που οδήγησαν σε αυτήν την τραγωδία και να αποδοθούν άμεσα ευθύνες.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να δώσουμε το παρών στην κινητοποίηση στις 18:00 έξω από τα γραφεία της Hellenic Train (Λ. Συγγρού 41 & Πετμεζά 13).

Το ΣΕΤΗΠ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων της ανείπωτης τραγωδίας στα Τέμπη. Μας γεμίζει οργή η εγκληματική ευθύνης της κυβέρνησης της ΝΔ, που αναζητά τα αίτια στον «ανθρώπινο παράγοντα», αφήνοντας στο απυρόβλητο την πραγματική αιτία. Την πολιτική της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων που τόσο πιστά υπηρετεί.

Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ούτε τις ευθύνες της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ το 2017, που έδωσε αντί 45 εκατομμυρίων ευρώ την ΤΡΑΙΝΟΣΕ στην Ferrovie dello Stato Italiane Group πριμοδοτώντας την μάλιστα με 250 εκ ευρώ, σύμβαση που επικύρωσε η κυβέρνηση της ΝΔ το 2022.

Οι περιβόητες επενδύσεις και εξυγιάνσεις από τους μονοπωλιακούς ομίλους και τα αποτελέσματα τους είναι χαρακτηριστικά και στην συγκεκριμένη περίπτωση. Διαχρονικά, η ανάπτυξη των σιδηροδρομικών υποδομών είχε ως κύριο γνώμονα τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι η απουσία της οποιασδήποτε μέριμνας για την ανάπτυξη των συστημάτων ασφαλείας, οι εγκληματικές συνέπειες της οποίας, αναδείχτηκαν με το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη και πολλές φορές είχαν προειδοποιήσει και πρόσφατα και οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, χρονολογείται ήδη πριν την ιδιωτικοποίησή του ΟΣΕ.

Το συμπέρασμα είναι σαφές: το κράτος, είτε ως ιδιοκτήτης των υποδομών, είτε με τη μορφή των διάφορων ρυθμιστικών αρχών, είτε ως πωλητής των υποδομών στους ιδιώτες, χέρι-χέρι με το ιδιωτικό κεφάλαιο, κάνουν τα πάντα για να γιγαντώσουν τα κέρδη των επενδυτών, με θύματα τους εργαζομένους – τόσο του κλάδου, όσο και τους επιβάτες των τραίνων.

Δεν θα μείνουμε απαθείς σε αυτήν την τραγωδία. Εντείνουμε τον αγώνα μας, ώστε να διερευνηθούν τα αίτια και να αποδοθούν οι ευθύνες στους εκφραστές της πολιτικής που τσακίζει ζωές στο ζύγι του κέρδους.

Να μην κρυφτεί, να μην συγκαλυφθεί τίποτα.

Όλοι στην κινητοποίηση Πέμπτη 2 Μάρτη στις 18:00. έξω από τα γραφεία της Hellenic Train (Λ. Συγγρού 41 & Πετμεζά 13)

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες και τους φίλους των θυμάτων καθώς και τις ευχές για ταχεία ανάρρωση σε όλους τους τραυματίες.

Παράλληλα εκφράζουμε και την οργή μας για αυτή την ανείπωτη τραγωδία στα Τέμπη. Πρόκειται για ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα, αποτέλεσμα της πολιτικής εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης των σιδηροδρόμων, για το οποίο οι εργαζόμενοι στα τρένα είχαν προειδοποιήσει.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 2 ΜΑΡΤΗ, 6ΜΜ

ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ HELLENIC TRAIN (Λ. Συγγρού 41 & Πετμεζά 13)

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις