12.1 C
Athens
Τετάρτη, 29 Μαρτίου, 2023

Ενέργεια: 48ωρη απεργία για ΣΣΕ, αυξήσεις, σταθερή εργασία – κατά απολύσεων, εργολαβοποίησης | Τετάρτη 1η & Πέμπτη 2 Μάρτη

Πρόσφατα

Την Τετάρτη 1η Μάρτη και την Πέμπτη 2 Μάρτη, οι εργαζόμενοι σε πετρέλαια, φυσικό αέριο και υγραέριο πραγματοποιούν 48ωρη απεργία, με απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενέργειας (ΠΟΕ), διεκδικώντας ανάμεσα στα άλλα: Απευθείας σχέσεις εργασίας των εργολαβικών συναδέλφων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Αυξήσεις μισθών. Ανάκληση απολύσεων στον κλάδο.

▷▷ Ενδεικτικά, ακολουθούν ανακοινώσεις συμμετοχής στην απεργία από Σωματεία του κλάδου:

Κλαδικό Συνδικάτο Ενέργειας Αττικής-Βοιωτίας-Εύβοιας-Κορινθίας | Ανακοίνωση για 48ωρη απεργία σε πετρέλαια, φυσικό αέριο, υγραέριο

Το Κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΝ-ΑΒΕΚ) στηρίζει την απεργία που έχει προκηρυχθεί για την Τετάρτη 1/3 και Πέμπτη 2/3 από ώρα 7 π.μ. από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενέργειας και καλεί τα μέλη του, στους χώρους που καλύπτει η απόφαση, να συμμετέχουν μαζικά.

Εκφράζουμε τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη μας στους απολυμένους συναδέλφους στη ΔΕΠΑ Υποδομών και καταγγέλλουμε την εργοδοσία της Italgas που προχωράει σε αυτήν την ενέργεια έχοντας φυσικά τις πλάτες της κυβέρνησης. Συμμετέχουμε στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που θα καλέσουν τα πρωτοβάθμια σωματεία και συμβάλλουμε αποφασιστικά στην περιφρούρηση της απεργίας σε πετρέλαια, φυσικό αέριο, υγραέριο.

Η πώληση του ΔΕΣΦΑ το 2018 στην κοινοπραξία SNAM, η πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών το 2022 στην Italgas, αλλά και ο πρόσφατος μετασχηματισμός των ΕΛΠΕ σε Helleniq Energy που είναι σε εξέλιξη για την ταχύτερη διείσδυση στις ΑΠΕ και είσοδο σε νέες αγορές και προϊόντα, αποτελούν ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα αλλαγών στα πλαίσια της πολιτικής της “απελευθέρωσης” και της “πράσινης μετάβασης”.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να αντιδράσουν απέναντι στην επιδείνωση της θέσης τους, η οποία έρχεται με την απώλεια εισοδήματος εξαιτίας του πληθωρισμού, αλλά και με την επίθεση σε εργατικά δικαιώματα και κεκτημένα, ακόμα και με απολύσεις.

Οι εργατικές, μαζικές αντιδράσεις σε όλη την Ευρώπη το τελευταίο χρονικό διάστημα, όπως η μεγάλη απεργία των εργαζομένων στα διυλιστήρια της Γαλλίας, δείχνουν ότι οι αιτίες των προβλημάτων είναι κοινές, γεννιούνται από την ίδια πολιτική. Δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι έχουν τη δύναμη να απαντήσουν στα αντεργατικά αυτά σχέδια.

Τώρα πρέπει να φέρουμε στο προσκήνιο τις διεκδικήσεις μας! Να μη γίνουμε θεατές της εκμετάλλευσής μας! Τώρα να δώσουμε μία δυναμική απάντηση. Σε κάθε επίθεση που εξαπολύει η εργοδοσία απέναντι στους εργαζόμενους, θα μας βρίσκει απέναντι, θα έχει κόστος για την ίδια. Δε θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Θα απαντάμε κάθε μέρα με όλες μας τις δυνάμεις μέσα από νέους αγώνες.

Απαιτούμε:

• Να ανακληθούν οι παράνομες και καταχρηστικές απολύσεις στη ΔΕΠΑ Υποδομών (Italgas).

• Να καταργηθεί το σύγχρονο σκλαβοπάζαρο με τις εργολαβίες σε ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ΕΛΠΕ κ.α. Σταθερή και μόνιμη δουλειά με πλήρη και ισότιμα δικαιώματα για όλους. Προσλήψεις για την κάλυψη των κενών.

• Μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία. Δεν διαπραγματευόμαστε αν θα γυρνάμε όρθιοι από τις δουλειές μας.

• Να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των εργαζομένων στους σταθμούς CNG ΣΑΛΦΑ της ΔΕΠΑ Εμπορίας.

• Ασφάλεια στη μεταφορά και τη διανομή του φυσικού αερίου.

Διεκδικούμε:

• Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που θα καλύπτουν όλους τους εργαζόμενους, με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, επιδόματα και συνολικά δουλειά με συγκροτημένα δικαιώματα.

• Φτηνή τιμή ενέργειας στη λαϊκή κατανάλωση. Κατάργηση φόρων. Κατάργηση του χρηματιστηρίου ενέργειας.

• Απεμπλοκή της χώρα μας από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και ανταγωνισμούς.

Σύλλογος Υπαλλήλων Εταιρειών Πετρελοειδών Υγραερίων & Άλλων Πηγών Ενέργειας (ΣΥΕΠΥ & ΑΛΠΕ)

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Η επίθεση της εργοδοσίας στους εργαζομένους των Εταιρειών Ενέργειας, δυστυχώς συνεχίζεται με άθλιο τρόπο.

Μετά τις απολύσεις στον ΔΕΣΦΑ και στη ΔΕΠΑ Υποδομών, είναι πλέον φανερό το τι έπεται.

Οι Διοικήσεις των εν λόγω Εταιρειών, διάλεξαν ένα δρόμο και τρόπο λειτουργίας που φέρνει ολική ρήξη

με τους εργαζόμενους.

Στον πόλεμο αυτό, δεν θα μείνουμε θεατές.

Θα πολεμήσουμε την αδικία, την ασέβεια, τον αυταρχισμό.

Για τους λόγους αυτούς, το Σωματείο μας συμμετέχει στη 48ωρη απεργία που προκήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενέργειας, την Τετάρτη 01/03/23 και την Πέμπτη 02/03/23.

Απευθύνουμε δυναμικό κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στη 48ωρη απεργία.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις