18.2 C
Athens
Παρασκευή, 31 Μαρτίου, 2023

Ανοίγει και στη δημόσια παιδική περίθαλψη την πόρτα στους ιδιώτες

Πρόσφατα

Οργή των υγειονομικών που αντιδρούν με δυναμικές κινητοποιήσεις. Βροχή τα ερωτήματα, καθώς τα τμήματα μετατρέπονται σε πεδίο πρόσφορο για άγρα πελατείας από τις ιδιωτικές κλινικές και καταργείται η αποκλειστική απασχόληση των γιατρών | Πηγή: efsyn.gr, Ντάνι Βέργου

Την τελική της έφοδο εναντίον του Εθνικού Συστήματος Υγείας ετοιμάζει η κυβέρνηση, επιτιθέμενη στο πιο ευαίσθητο κομμάτι του, την παιδική περίθαλψη. Με νέο νομοσχέδιό της μετατρέπει τα παιδο-ογκολογικά τμήματα σε ΝΠΙΔ, καθιστώντας τα πεδίο πρόσφορο για άγρα πελατείας από τις ιδιωτικές κλινικές και καταργώντας την αποκλειστική απασχόληση των γιατρών. Οι υγειονομικοί αντιδρούν με δυναμικές κινητοποιήσεις.

Χωρίς ίχνος ντροπής, την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Παιδικού Καρκίνου ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στα ογκολογικά τμήματα των Νοσοκομείων Παίδων «Αγία Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού», προ λίγων ημερών, ανακοίνωσε τον διαχωρισμό των ογκολογικών τμημάτων των νοσοκομείων και τη μετατροπή τους σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου. Μάλιστα έκανε λόγο για σχεδιασμό που στόχο έχει τη μεγαλύτερη αυτοτέλεια των ογκολογικών τμημάτων, τη μεγαλύτερη ευελιξία καθώς και την καλύτερη λειτουργία σε σχέση με τώρα! Η εν λόγω διάταξη συμπεριλαμβάνεται σε νομοσχέδιο που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου.

«Να ξεσηκωθούμε όλοι!», λέει μιλώντας στην «Εφ.Συν.» η Σοφία Ζώρη, παιδίατρος στο νοσοκομείο «Αγία Σοφία» και εκπρόσωπος των γιατρών, εκλεγμένη στην πενταμελή της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιά, προσθέτοντας: «Τα μεγάλα λόγια δεν μπορούν να κρύψουν την αλήθεια! Για άλλη μια φορά δεν διστάζουν να θυσιάσουν την υγεία του λαού, ακόμη και μικρών παιδιών που παλεύουν απέναντι σε τόσο σοβαρές ασθένειες, για τα επιχειρηματικά συμφέροντα! Δεν διστάζουν να βγάλουν στο σφυρί το μοναδικό ουσιαστικά κέντρο αντιμετώπισης του παιδικού καρκίνου πανελλαδικά».

Οι εργαζόμενοι θέτουν μια σειρά από εύλογους προβληματισμούς. Οσον αφορά την αυτοτέλεια των συγκεκριμένων τμημάτων: Πώς θα αντιμετωπίζονται οι ανάγκες των παιδιών που νοσηλεύονται σε αυτά τα τμήματα; Τι θα συμβαίνει με όσα παιδιά χρειάζεται να υποβληθούν σε χειρουργικές επεμβάσεις, συχνά πολύπλοκες, που χρόνια τώρα οι γιατροί των Παίδων «Αγία Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού» πραγματοποιούσαν; Μήπως αυτή η αυτοτέλεια που διαφημίζει η κυβέρνηση της Ν.Δ. περιλαμβάνει την παραπομπή αυτών των περιστατικών σε άλλες ιδιωτικές κλινικές για να εξασφαλίζει και άλλα κέρδη ο ιδιωτικός τομέας; Εξάλλου είναι αντιληπτό ότι δεν γίνεται να εξασφαλιστούν οι ανάγκες αυτών των παιδιών ανεξάρτητα από το Παιδιατρικό Νοσοκομείο και τα τμήματά του! Τι θα γίνει, για παράδειγμα, αν ένας ογκολογικός ασθενής χρειαστεί νοσηλεία στη Μονάδα Παίδων; Τι εξυπηρετεί συνεπώς η μετατροπή του σε ΝΠΙΔ; Μήπως εξυπηρετεί εν τέλει την οικονομική αυτοτέλειά του, οπότε απευθείας κέρδη και διαχείρισή τους από τους νέους ιδιοκτήτες και λοιπούς εμπλεκόμενους;

Οσον αφορά την ευελιξία στη λειτουργία τους: Σημαίνει πρακτικά ευέλικτοι εργαζόμενοι, με κάθε πιθανή σύμβαση και σχέση εργασίας με την παραπάνω δομή! Εργαζόμενοι όχι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης με πείρα και εξειδίκευση στο αντικείμενό τους, αλλά εργαζόμενοι που θα απασχολούνται με ελαστικές σχέσεις εργασίας. Εργαζόμενοι πρακτικά που θα δουλεύουν όπως και για όσο επιβάλλουν τα οικονομικά και επιχειρηματικά σχέδια της ιδιωτικής πια ογκολογικής μονάδας.

Αντιστέκονται

«Να μην τολμήσουν ούτε καν να σκεφτούν ότι το Παιδοογκολογικό θα γίνει βορά στους ιδιώτες!», λέει η Σ. Ζώρη και προσθέτει: «Το νοσοκομείο ανήκει στο δημόσιο σύστημα υγείας και τα ογκολογικά τμήματα του νοσοκομείου μας λειτουργούν άριστα χρόνια τώρα με τη συμβολή των εργαζομένων που υπερβαίνουμε εαυτόν μέρα και νύχτα». Το δε οικόπεδο όπου ανεγέρθη το οίκημα και φιλοξενεί τα τμήματα των δύο νοσοκομείων, εξηγεί, είναι δωρεά με αυστηρούς όρους στο Ελληνικό Δημόσιο και στο Παίδων «Αγία Σοφία».

Οι εργαζόμενοι στα τμήματα αυτά, που παλεύουν καθημερινά να σώσουν παιδιά, που ζουν από πρώτο χέρι τις αγωνίες και τα προβλήματα των παιδιών που πάσχουν από καρκίνο αλλά και των οικογενειών τους, θα σταθούν απέναντι στα σχέδια ιδιωτικοποίησης, διαμηνύει με τη σειρά της η ΕΙΝΑΠ. Ακόμα περισσότερο, λέει, το 2023 κανονικά θα έπρεπε να μιλάμε για ουσιαστική αναβάθμιση στη φροντίδα αυτών των παιδιών και των οικογενειών τους! Με πλήρη και αποκλειστική ευθύνη του κράτους! Με εξασφάλιση αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό των αυξημένων αναγκών αυτών των τμημάτων. Με τη δημιουργία και άλλων κέντρων εκτός Αθήνας, που θα εξασφαλίζουν την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των ογκολογικών ασθενών με όλες τις απαραίτητες ιατρικές και παραϊατρικές ειδικότητες.

Κινητοποιήσεις

▬ Σήμερα συγκέντρωση από το πρωί στην κεντρική πύλη του νοσοκομείου και στάση εργασίας 8.00-15.00 με συμμετοχή στο πανυγειονομικό συλλαλητήριο μέχρι το υπουργείο Υγείας.

▬ Αύριο 23/2/23, στις 13.00 συγκέντρωση στον αύλειο χώρο του νοσοκομείου μαζί με σωματεία, συλλογικούς φορείς, συλλόγους γονέων.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις