Το 11ο Εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο της ΠΟΙΕΦΣΕΚ διεξήχθη το τριήμερο 17-18-19 Φλεβάρη σε ξενοδοχείο της Αθήνας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η Προοδευτική Κίνηση Ιατρικών Επισκεπτών κατάφερε να κερδίσει μία επιπλέον έδρα (3 από 2) στο νέο 15μελές διοικητικό συμβούλιο.

Συμμετοχή: 189 αντιπρόσωποι | Ψήφισαν: 169 | Άκυρα: 1 | Λευκά: 0
Ενωτική Κίνηση Ιατρικών Επισκεπτών και Φαρμακοϋπαλλήλων (Ενωτικό διευρυμένο, ΣΥΡΙΖΑ-ΑΡΚΙ και ΠΑΣΚΕ): 138 ψήφοι και 12 έδρες (από 13) στο νέο διοικητικό συμβούλιο – Αντιπρόσωποι στη ΓΣΕΕ: 2
Προοδευτική Κίνηση Κίνηση Ιατρικών Επισκεπτών & Φαρμακοϋπαλλήλων (Μάχη): 31 ψήφοι και 3 έδρες (από 2) στο νέο διοικητικό συμβούλιο – Αντιπρόσωποι στη ΓΣΕΕ: 0
Οι θέσεις της Προοδευτικής Κίνησης Ιατρικών Επισκεπτών που παρουσιάστηκαν στο Συνέδριο από το Δημήτρη Τσιαπή
Συναδέλφισσες-φοι, θα επιθυμούσα για λόγους δεοντολογίας να μεταφέρω την θέση που κατέθεσαν, τα εκλεγμένα μέλη της Προοδευτικής Κίνησης Ιατρικών Επισκεπτών και Φαρμακουπαλλήλων στο Διοικητικό Συμβούλιο της ομοσπονδίας μας ΠΟΙΕΦΣΕΚ, σχετικά με τον τρόπο διοργάνωσης του 11ου Συνεδρίου μας.
Οι εργασίες του συνεδρίου της ομοσπονδίας μας, που πραγματοποιείται κάθε τρία χρόνια με την συμμετοχή εκλεγμένων αντιπροσώπων – συνέδρων από όλη την χώρα, μέσα από τις δημοκρατικές διαδικασίες των σωματείων μας, αποτελεί την κορυφαία θεσμική διαδικασία συζήτησης και λήψης αποφάσεων για το μέλλον του κλάδου μας, εμπεριέχει τον απολογισμό της απερχόμενης αλλά και τον προγραμματισμό και την κατεύθυνση της επερχόμενης Διοίκησης.
Το συνέδριο για εμάς, επιβάλλεται να είναι ζωντανό, με τη φυσική παρουσία όλων των συνέδρων, ώστε να μπορούν να πραγματοποιηθούν οι εργασίες του, μέσα από τις διεξοδικές τοποθετήσεις όλων των συνέδρων, εστιασμένες στα πραγματικά σημερινά προβλήματα και ανάγκες των εργαζομένων και όχι σε ένα τυπικό, υβριδικό – τηλεσυνέδριο, ουσιαστικά παρακολούθησης και όχι συμμετοχής, προσαρμοσμένο στην αντεργατική και αντισυνδικαλιστική κυβερνητική πολιτική.
Τεράστια η πολιτική ευθύνη της πλειοψηφίας της Διοίκησης (ΠΟΙΕΦΣΕΚ)
Αποφάσεις αυτού του είδους αποτελούν τον «δούρειο ίππο» για την πλήρη εφαρμογή του αντεργατικού, απεργοκτόνου και αντισυνδικαλιστικού ν.4808/21 (Χατζηδάκη), με την αποδοχή εκ μέρους μας, των κυβερνητικών εντολών, με την εξ ΄αποστάσεως συμμετοχή των αντιπροσώπων στο συνέδριο και το στήσιμο ηλεκτρονικών καλπών.
Ο νόμος Χατζηδάκη εφαρμόζεται ήδη ένα χρόνο και τα πρώτα αποτελέσματά του είναι ορατά, τα βιώνουμε όλοι οι εργαζόμενοι, καθημερινά,
Μείωση του εισοδήματος, κατάλυση του οκτάωρου με την επιβολή απλήρωτων ωρών εργασίας, πολλαπλασιασμός των φθηνών υπερωριών και υπονόμευση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
Εργοδοτική αυθαιρεσία και ασυδοσία με την απαξίωση του ΣΕΠΕ.
Ανεξέλεγκτες απολύσεις, ομαδικές απολύσεις καθώς και διώξεις εργαζομένων για συνδικαλιστική δράση.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι.
Οι καλές συνθήκες δουλειάς με αξιοπρεπείς μισθούς, αλλά και η διασφάλιση των συνδικαλιστών ελευθεριών, είναι δείκτης κοινωνικής ανάπτυξης και δημοκρατίας.
Αποτελεί, λοιπόν, προτεραιότητα η συγκρότηση ενός εργατικού, ταξικού μετώπου που θα σταματήσει την αντεργατική λαίλαπα, που έχει εξαπόλυση με αυταρχικό τρόπο η κυβέρνηση, που δεν θα επιδιώξει απλώς την κατάργηση του αντεργατικού αυτού εκτρώματος, αλλά και την πολιτική αλλαγή, βάζοντας στο επίκεντρο τις πραγματικές ανάγκες του κόσμου της μισθωτής εργασίας.
Ανυπακοή και Απειθαρχία ! Καμιά εφαρμογή του αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη !
Το περιβάλλον σήμερα
Το συνέδριο της Ομοσπονδίας μας πραγματοποιείται σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο και σκοτεινό σκηνικό. Οι συνεχείς ανατιμήσεις σε σειρά αγαθών πρώτης ανάγκης, όπως τα τρόφιμα, το γάλα, το ψωμί, οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και της ενέργειας, σε συνδυασμό με τον πληθωρισμό, τους μισθούς και τις συντάξεις πείνας, διαμορφώνουν ένα εφιαλτικό σενάριο φτωχοποίησης, για τις επερχόμενες ημέρες, για όλους τους εργαζομένους, την νεολαία και τους συνταξιούχους.
Καθημερινά καινούργια, ασήμαντα σκάνδαλα που στόχο έχουν την αποχαύνωση του μυαλού μας αλλά και σημαντικά σκάνδαλα όμως αυτά, του Πάτση, των παρακολουθήσεων και υποκλοπών, δρουν ανασταλτικά στον εστιασμός μας στα υπαρκτά προβλήματα της επιβίωσής μας.
Συνολικά, η εποχή χαρακτηρίζεται από μια νεοσυντηρητική, νεοφιλελεύθερη επίθεση σε όλα τα επίπεδα της ζωής μας: στο εισόδημά μας, στον περιορισμό στα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες μας, στη σκέψη μας, στην δραματική μείωση του ελεύθερου χρόνου μας.
Οι κυβερνητικές δηλώσεις περί σταθερότητας κι ανάπτυξης, συνεχίζουν να γίνονται την στιγμή που όλος ο λαός βιώνει, τα αποτελέσματα των μνημονιακών πολιτικών που καθόρισαν την προηγούμενη δεκαετία, την πανδημία με την συνύπαρξη υγειονομικής κρίσης (ελλείψεις υποδομών, προσωπικού, φαρμάκων, ιδιωτικοποίηση της υγείας), την οικουμενική κρίση, αλλά και τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, την εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτόν με την στήριξη της επιβολής κυρώσεων.
Τάζουν πάλι !
«Χάντρες, καθρεφτάκια και μεταξωτές κορδέλες στους ιθαγενείς !»
δηλαδή επιδόματα – ψίχουλα για τους εργαζομένους, τους συνταξιούχους και τη νεολαία. Για να αντιμετωπίσει τα ενδεχόμενα λαϊκά ξεσπάσματα, η κυβέρνηση της ΝΔ οξύνει την καταστολή και τον αυταρχισμό, επιχειρώντας να τρομοκρατήσει όσους αγωνίζονται, αλλά και να συσπειρώσει το αντιδραστικό της ακροατήριο.
Προσπαθεί να εφαρμόσει το νόμο Χρυσοχοΐδη για την απαγόρευση των διαδηλώσεων, (ο οποίος μπλοκαρίστηκε στην πράξη με τους αγώνες του λαού και της νεολαίας), να εγκαταστήσει αστυνομία στα πανεπιστήμια ( που πάλι με τους αγώνες των φοιτητών δεν εγκαταστάθει) αλλά και τον νόμο Χατζηγάκη που εκτός των άλλων έχει στόχο και τον περιορισμό της συνδικαλιστικής δράσης.
(Ένας αντεργατικός νόμος που επιχειρεί να καταργήσει τον ποιο ισχυρό και δίκαιο νόμο των τελευταίων 50 ετών για την προστασία των εργαζόμενων, τον Ν.1264)
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
-Δεν μπορεί να υπάρξει καμία προστασία του εισοδήματός μας απέναντι στον πληθωρισμό χωρίς να γίνουν πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις πάνω από τους δείκτες του.
-Δεν μπορεί να υπάρξει καμία προστασία των εργαζόμενων απέναντι στις καταχρηστικές και αισχροκερδείς ανατιμήσεις στις τιμές παροχής ρεύματος, χωρίς την ύπαρξη πλαφόν στις τιμές του, χωρίς την κατάργηση του χρηματιστηρίου ενέργειας, χωρίς εθνικοποίηση της ΔΕΗ.
-Δεν μπορεί να σταματήσει το μπαράζ ακρίβειας των τροφίμων και ενέργειας με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της κυβέρνησης.
-Δεν μπορεί να υπάρξει ουσιώδης βελτίωση της ζωής μας, χωρίς να αμφισβητηθούν οι πολιτικές λιτότητας, οι μνημονιακοί νόμοι που μας κατσικώθηκαν, ο νόμος Χατζηδάκη.
Η απάντηση αλλά και ο δρόμος δεν μπορεί να είναι άλλος από την μέγιστη δυνατή ενότητα και αλληλεγγύη όλων μας, σε αυτή την σκληρά νεοσυντηρητική, αυταρχική πολιτική.
Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας
Οι μνημονιακοί μισθοί μας είναι καθηλωμένοι εδώ και μια δεκαετία, με τον πραγματικό πληθωρισμό σήμερα να καλπάζει πάνω από το 10%, την ακρίβεια, τους λογαριασμούς Ρεύματος και ενέργειας να θερίζουν, την αύξηση των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων (που αναμένεται φέρει και νέο κύμα πλειστηριασμών) απομειώνουν περεταίρω το λιγοστό εισόδημα μας.
Το αίτημα διεκδίκησης και αναπλήρωσης του απολεσθέντος εισοδήματος όλων των μνημονιακών χρόνων μαζί με την τιμαριθμική αναπροσαρμογή λόγω του πληθωρισμού είναι επιτακτική ανάγκη και θα πρέπει να αποτελεί την κυρίαρχη προτεραιότητα, από αύριο, της νεοεκλεγμένης διοίκησης της Ομοσπονδίας μας.
Το αποτέλεσμα να επισφραγίζεται μέσα από την Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των Ιατρικών Επισκεπτών, στην οποία θα πρέπει επίσης να εμπεριέχονται όλες οι διατάξεις και άρθρα της της τελευταίας ΚΣΣΕ που υπεγράφη το 2009 και είχε ισχύ έως το 2012, εφ όσον δεν έχουν αυτά δεν έχουν τροποποιηθεί, άρα εξακολουθούν να ισχύουν και θα αποτελούν τον κορμό της προς υπογραφή σύμβασης.
(Η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των Ιατρικών Επισκεπτών αλλά και οι αντίστοιχες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας των συναφών φαρμακευτικών επαγγελμάτων, όπου υπάρχουν όπως καλλυντικά…..κ.α., αποτελούν τον βασικό συντελεστή προσδιορισμού του κάθε επαγγέλματος που καθορίζουν όλα τα οικονομικά και θεσμικά που αφορούν τους εργαζόμενους του κάθε κλάδου.)
Ιδιαίτερη προσοχή, επαγρύπνηση αλλά και αγωνιστική ετοιμότητα θα χρειαστεί απέναντι στην ασυδοσία των εργοδοτών. Δεν έχουν απολύτως κανέναν ενδοιασμό ακόμα και αν μας επιστρέψουν στον εργασιακό μεσαίωνα αρκεί μόνο να αυξήσουν τα κέρδη τους.
Ο Διακαής πόθος τους, το κυλιόμενο πενθήμερο, δηλώνεται ευθαρσώς χωρίς καμία ντροπή όπου τους δίνεται η ευκαιρία. Επιδιώκουν την κατάργηση της αναφοράς που ορίζει το πενθήμερο από Δευτέρα έως Παρασκευή, επιζητούν να μην ορίζεται αλλά να είναι κυλιόμενο, να εργάζεσαι π.χ. Τετάρτη – Κυριακή και να χορηγείται ρεπό Δευτέρα – Τρίτη.
Αποφεύγουν με αυτό το τέχνασμα την δημιουργία της 4ης ομάδας εργασίας που χρειάζεται μια επιχείρηση για την συνεχή λειτουργία της (24ωρη λειτουργία) και σε συνδυασμό με την αύξηση των υπερωριών στις 150, βλέπε νόμο Χατζηδάκη, μειώνουν το εργασιακό τους κόστος ξεζουμίζοντας σαν λεμονόκουπα με ελάχιστο κόστος, το υπάρχων προσωπικό.
Αυτό αφορά περισσότερο σε αυτή τη φάση τους εργαζομένους στην φαρμακοβιομηχανία που δουλεύουν βάρδιες και Σαββατοκύριακα αλλά και τους εργαζόμενους στις φαρμακαποθήκες.
Πιθανόν να μπορούσαν να ικανοποιήσουν μερικός τα αιτήματα των Ιατρικών Επισκεπτών και να υπογράψουμε ΚΣΣΕ (είναι το τυράκι στη φάκα) αν δεχόμασταν ένα κυλιόμενο πενθήμερο που αποτελεί για μας κόκκινη γραμμή.
Δέκα ολόκληρα χρόνια ο κλάδος μας στερείται τις συλλογικές διαπραγματεύσεις με ευθύνη αλλά και επεκφυγές κυρίως των εργοδοτών. Με πρόσχημα το μνημόνιο και τις νομοθετικές του κατευθύνσεις για ανάπτυξη των ατομικών ή επιχειρησιακών συμβάσεων, με δικαιολογίες του τύπου το clawback και το rebate αλλά και τη δική μας αναποφασιστικότητα για την διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας που απορρέουν από την καθημερινή εργασία μας, γίναμε ο εύκολος στόχος για την μείωση του εργασιακού κόστους και αύξηση της κερδοφορίας τους, παραδομένοι στις ατομικές διαπραγματεύσεις με μεγαλύτερη εντατικοποίηση της εργασίας και με μικρότερους μισθούς. Ούτε λόγος βέβαια για το που βρίσκεται η εκτός έδρας θεσμοθετημένη αποζημίωση. Υπάρχει φαρμακευτική εταιρεία σήμερα που αποζημιώνει με 25 € την ημέρα με διανυκτέρευση αντί 62 € που προέβλεπε η τελευταία ΚΣΣΕ. Άλλη μεγάλη πολυεθνική καλύπτει μόνο την διατροφή και αυτή μέσω εταιρικής κάρτας χωρίς να καταβάλει το 1/25 του μισθού που προβλέπει η εργατική νομοθεσία.
Ούτε λόγος βέβαια για το τι θεωρείται εκτός έδρας εργασία …..
Εργασιακή ζούγκλα …!!!
Όλα αυτά συνάδελφοι έχουν σαν αποτέλεσμα την μείωση του εισοδήματος μας, την περαιτέρω φτωχοποίησή μας την ίδια στιγμή που η φαρμακοβιομηχανία αυξάνει κατακόρυφα τα κέρδη της.
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,
Η υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης είναι το αποτέλεσμα ενός αγώνα διεκδίκησης, μια συμφωνία εργαζόμενων – εργοδοτών που καταγράφει τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζόμενων.
Αν δεν διεκδικήσουμε συλλογικά, αν δεν αγωνιστούμε όλοι μαζί, ποτέ και κανένας εργοδότης δεν θα αναγνωρίσει τα δίκαια αιτήματά μας, κανένας εργοδότης δεν θα υπογράψει καμία σύμβαση.
Είμαστε αποφασισμένοι συνάδελφοι να διεκδικήσουμε ;
-τις αυξήσεις που δικαιούμαστε,
-την εκτός έδρας αποζημίωση,
-την κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης,
-τις θέσεις εργασίας μας.
-θα βάλουμε ως αίτημα την μείωση του εβδομαδιαίου ωραρίου στις 35 ώρες, ως αντίμετρο στην ανεργία αλλά και στην ποιότητα της ζωής μας.
Είμαστε αποφασισμένοι συνάδελφοι να κλιμακώσουμε των αγώνα ;
Είμαστε αποφασισμένοι συνάδελφοι να εντάξουμε στις δράσεις την οργάνωση μιας 24ωρης απεργίας ;
(Εμείς θα το βάλουμε στα ψηφίσματα.)
Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας μας που θα προκύψει από τις αρχαιρεσίες του συνεδρίου μας, αμέσως μετά την συγκρότησής του σε σώμα, πρέπει να συντονίσει σε συλλογικό αγώνα όλα σωματεία του, τους εργαζόμενους Ιατρικούς Επισκέπτες και τους φαρμακουπαλλήλους για την διεκδίκηση των δικαίων αιτημάτων μας.
Μόνο ενωμένοι μπορούμε να διεκδικήσουμε μια αξιοπρεπή εργασία και ζωή.
ΤΕΑΥΦΕ Ταμείο επαγγελματικής ασφάλισης
Έχουν περάσει δέκα χρόνια από την μετατροπή του ταμείου μας σε ταμείο επαγγελματικής ασφάλισης ΝΠΙΔ μετά από απόφαση της τότε διοίκησης της ομοσπονδίας.
Από το αποτέλεσμα και από το ύψος των συντάξεων που δίνονται στους συναδέλφους συνταξιούχους όλα τα προηγούμενα χρόνια φαίνεται ότι η απόφαση αυτή ήταν επιζήμια και καταστροφική.
Σήμερα δέκα χρόνια μετά, οι συντάξεις που χορηγεί το ταμείο συνεχίζουν να είναι κατά πολύ μικρότερες από τις αντίστοιχες που χορηγεί ο σημερινός e ΕΦΚΑ που είναι ο διάδοχος του ενιαίου επικουρικού ταμείου στο οποίο δεν ενταχθήκαμε.
Οι δικές μας συντάξεις θα έπρεπε να είναι κατά 25% τουλάχιστον μεγαλύτερες απ’ αυτές του e ΕΦΚΑ γιατί οι εισφορές μας είναι μεγαλύτερες κατά 2%.
Οι κρατήσεις εργοδότη και εργαζόμενου στο ΤΕΑΥΦΕ είναι 8% (4 + 4) ενώ οι αντίστοιχες κρατήσεις στον e ΕΦΚΑ είναι 6% (3 + 3).
Το ταμείο μας από την ημέρα της μετατροπής του σε επαγγελματικό ήταν προβληματικό.
Και αυτό αποτυπώνεται καθαρά στο άρθρο 27 του καταστατικού όπου αναφέρεται ρητά ότι το ταμείο εφαρμόζει σύστημα προκαθορισμένων αλλά μη εγγυημένων παροχών καθώς και το ότι το ταμείο δεν εγγυάται αλλά βάζει στόχο τη χορήγηση σύνταξης το ύψος τη οποίας προκύπτει μετά από ετήσια αναλογιστική μελέτη και την έγκρισή της από το Υπουργείο Εργασίας με σύμφωνη γνώμη της εθνικής αναλογιστικής αρχής.
Τι σημαίνει αυτό;
Ότι σε ετήσια βάση εκτός από τις μειώσεις της δεκαετίας που αποφασίστηκαν με την ίδρυσή του και εφαρμόζονται μέχρι σήμερα κάθε χρόνο αποφασίζονται και άλλες με βάση τις ετήσιες αναλογιστικές μελέτες.
Δεν γνωρίζουμε αν έχουν πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με την αναλογιστική μελέτη του 2017 που είναι η τελευταία που έχει δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα του ταμείου, οι δύο προβλεπόμενες πρόσθετες μειώσεις, η πρώτη κυμαίνεται από 3% έως 10% ανάλογα με το ύψος της σύνταξης και η δεύτερη μειώνεται κατά 10%, 15% και 20% ανάλογα αν το ύψος της είναι 200-250 €, 250,01-300 € ή άνω των 300 €.
Δεν γνωρίζουμε τι μειώσεις έχουν αποφασιστεί μετά από τις αναλογιστικές μελέτες των επόμενων ετών και θα πρέπει και οι επόμενες αναλογιστικές μελέτες να δημοσιοποιηθούν.
Τα οικονομικά προβλήματα του ταμείου θα μεγαλώσουν τα επόμενα χρόνια καθώς όλες οι προβλέψεις και εκτιμήσεις του 2012 για την ασφαλιστική βάση του ταμείου πάνε περίπατο.
Το πρώτο πρόβλημα είναι ότι όλο και λιγότεροι νέοι εργαζόμενοι εισέρχονται στο χώρο του φαρμάκου και το δεύτερο ότι πολλοί αν όχι όλοι που ξεκινούν να εργάζονται μετά το 2022 θα ενταχθούν στο νέο ταμείο επικουρικής κεφαλαιοποιητικής ασφάλισης (ΤΕΚΑ) με αποτέλεσμα οι υποχρεώσεις να αυξάνουν λόγω συνταξιοδότησης των σημερινών εργαζόμενων ενώ τα έσοδα θα μειώνονται γιατί δεν μπαίνουν στο ταμείο νέοι εργαζόμενοι.
Με βάση όλα τα παραπάνω απαιτείται εδώ και τώρα να υπάρξουν δράσεις και κινητοποιήσεις για τη λήψη μέτρων για τη διασφάλιση των ήδη καταβαλλόμενων καθώς και των μελλοντικών συντάξεων.
Οι εργαζόμενοι στο φάρμακο με βάση τις εισφορές μας δικαιούμαστε κατά 25% τουλάχιστον μεγαλύτερη σύνταξη απ’ αυτή που χορηγεί ο e ΕΦΚΑ και παίρνουμε σημαντικά χαμηλότερες από άλλους συναδέλφους σε άλλους χώρους με τα ίδια χρόνια καταβολής εισφορών.
Εδώ που έχει φτάσει η κατάσταση θα πρέπει, να φύγει ο όρος του καταστατικού που λέει ότι δεν είναι εγγυημένες οι παροχές και η κυβέρνηση είτε να εγγυηθεί τις συντάξεις μας όπως εγγυάται τις συντάξεις του e ΕΦΚΑ είτε να εντάξει το ταμείο με τις ανάλογες προϋποθέσεις στον e ΕΦΚΑ.