15.9 C
Athens
Κυριακή, 26 Μαρτίου, 2023

ΣΕΡΕΤΕ Αχαΐας | Απόφαση Σύσκεψης (3/2): Στο επικουρικό έργο δεν είμαστε εθελοντές – Είμαστε εργαζόμενοι!

Πρόσφατα

Την Παρασκευή 3/02 πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στο πανεπιστήμιο Πατρών με την παρουσία συναδέλφων και συναδελφισσών σχετικά με το ζήτημα του επικουρικού έργου. Η σύσκεψη κατέληξε στην παρακάτω ανακοίνωση και πλαίσιο διεκδικήσεων.

Στο επικουρικό έργο δεν είμαστε εθελοντές
Είμαστε εργαζόμενοι!

Απόφαση της σύσκεψης που διοργάνωσε το ΣΕΡΕΤΕ Αχαΐας στις 3/02/23

Η πληρωμή του επικουρικού έργου στο πανεπιστήμιο Πατρών βρίσκεται εδώ και χρόνια εγκλωβισμένη ανάμεσα στις συμπληγάδες της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης του ιδρύματος. Η κατακόρυφη μείωση του τακτικού προϋπολογισμού της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης εξαιτίας των μνημονιακών πολιτικών που εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις της προηγούμενης δεκαετίας παραμένει ακόμα σε ισχύ, ενώ η επιχειρηματική μετάλλαξη του πανεπιστημίου το οδηγεί σε αποκλειστική αναζήτηση ιδιωτικών πόρων με λογική κόστους-οφέλους και εμπορευματοποίησης των ερευνητικών αποτελεσμάτων του πανεπιστημίου.

Παράλληλα, η απουσία προσλήψεων μόνιμου διδακτικού προσωπικού έχει οδηγήσει στη δραματική υποβάθμιση  του εκπαιδευτικού έργου, με την γενίκευση ελαστικών εργασιακών σχέσεων όπως με την μορφή των προγραμμάτων απόκτησης ακαδημαϊκής εμπειρίας για έρθουν εις πέρας οι διδακτικές υποχρεώσεις των τμημάτων, ενώ μεγάλο φόρτο επωμίζονται μεταξύ άλλων μεταπτυχιακοί φοιτητές-τριες και υπ. διδάκτορες-ισσες μέσα από την διεξαγωγή εργαστηριακών ασκήσεων, φροντιστηρίων, μαθημάτων και μάλιστα στην πλειοψηφία των περιπτώσεων αμισθί! Στα περισσότερα τμήματα μάλιστα, έχουν περάσει υποχρεωτικές διατάξεις συμμετοχής στο επικουρικό έργο ως προϋπόθεση για την απονομή του τίτλου σπουδών.

Αυτή η κατάσταση έχει παγιωθεί τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της πολιτικής των κυβερνήσεων που στοχεύουν στην διάλυση του δημόσιου χαρακτήρα του πανεπιστημίου. Συνεχίζουν να δίνουν «ψίχουλα» για την χρηματοδότηση των ιδρυμάτων, ενώ παράλληλα διαιωνίζουν μια σειρά από άθλιες εργασιακές σχέσεις ως «μπαλώματα» για τα ερευνητικά και εκπαιδευτικά κενά που δημιουργούνται λόγω της υποχρηματοδότησης των ιδρυμάτων. Είναι ενδεικτικό πως το πανεπιστήμιο Πατρών προσλαμβάνει κάθε χρόνο πάνω από 130 «ωφελούμενους» με το πρόγραμμα απόκτησης ακαδημαϊκής εμπειρίας για την διεξαγωγή μαθημάτων και εργαστηρίων, ενώ οι ώρες του επικουρικού έργου ανά εξάμηνο ξεπερνούν τις 10.000! Ειδικά για το επικουρικό έργο συνάδελφοι-ισσες γίνονται συνεχώς «μπαλάκι» μεταξύ τμημάτων-πρυτανείας και υπουργείου ζητώντας να πληρωθούν για το επικουρικό έργο που τους ανατίθεται. Αυτό πραγματοποιήθηκε και φέτος με το τακτικό κονδύλι για το επικουρικό έργο για το 2022 να εγκρίνεται στις 12/12 (!), με την έκδοση της αντίστοιχης ΚΥΑ, με αποτέλεσμα δεκάδες συνάδελφοι να έχουν σχεδόν ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις τους χωρίς σύμβαση!

Εδώ να σημειώσουμε πως το πλαίσιο που ορίζει την αποζημίωση για το επικουρικό έργο είναι πλήρως ανεπαρκές και συμβάλλει στην διαιώνιση της απλήρωτης εργασίας. Είναι πλέον κανονικότητα στα περισσότερα τμήματα το κονδύλι που κατανέμεται, να μην αρκεί για την πληρωμή όλων των πραγματικών ορών επικουρικού έργου που διεξάγεται. Παράλληλα το απαράδεκτο καθεστώς των υποτροφιών αποκλείει εκατοντάδες συναδέλφους από την σύναψη σύμβασης εργασίας για το επικουρικό έργο. Η κοροϊδία του υπουργείου και της κυβέρνησης επιβεβαιώνεται μια ακόμη μία φορά, με τις περιβόητες υποτροφίες που έδωσαν για το περυσινό εαρινό εξάμηνο, οπού ακόμα συνάδελφοι-ισσες περιμένουν να πληρωθούν!

Απαιτούμε να σταματήσει αυτός ο εμπαιγμός! Ούτε είμαστε εθελοντές, ούτε συναινούμε στην υποβάθμιση του εκπαιδευτικού έργου και την γενίκευση των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Εν όψει του νέου έτους δεν υπάρχει καμία εξασφάλιση για την πληρωμή όλων των ωρών επικουρικού έργου από όσους συναδέλφους το διεξάγουν. Βλέποντας την διεκδίκηση της πληρωμής του επικουρικού έργου υπό τη σκοπιά την υπογραφής συλλογικής σύμβασης εργασίας στο κλάδο της έρευνας, ζητάμε εδώ και τώρα:

Καμία ανάθεση επικουρικού έργου χωρίς συμβάσεις εργασίας. Συμβάσεις εργασίας για όλο το χρονικό διάστημα διεξαγωγής του επικουρικού έργου σε κάθε εξάμηνο. Ωριαία αντιμισθία 12 ευρώ καθαρά. Ούτε μία ώρα επικουρικού έργου απλήρωτη.

-Τακτικό κονδύλι από το υπουργείο τριετούς διάρκειας που θα καλύπτει όλες τις πραγματικές ώρες επικουρικού έργου.

-Οι συμβάσεις επικουρικού έργου να είναι συμβατές με οποιαδήποτε άλλη μορφή εργασίας των συναδέλφων-ισσων.

-Ειδική μέριμνα για μέτρα προστασίας για συναδέλφους που εκτίθενται σε ανθυγιεινές συνθήκες, με ευθύνη του πανεπιστήμιου.

-Κατάργηση υποχρεωτικών διατάξεων συμμετοχής στο επικουρικό έργο από τους κανονισμούς μεταπτυχιακών και διδακτορικών σπουδών.

Μόνιμες προσλήψεις διδακτικού προσωπικού όλων των θέσεων για την κάλυψη των εκπαιδευτικών και εργαστηριακών αναγκών.

Συλλογική σύμβαση εργασίας για τους εργαζομένους στην έρευνα, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Προχωράμε στις παρακάτω δράσεις:

-Κοινοποίηση των παραπάνω αιτημάτων στο υπουργείο και στη σύγκλητο του πανεπιστήμιου Πατρών.

-Καλούμε σε συντονισμό και κοινή δράση όλους τους συλλόγους και τα σωματεία του πανεπιστημίου Πατρών.

-Συνέντευξη τύπου για ενημέρωση των τοπικών φορέων και του λαού της πόλης για την παραπάνω κατάσταση.

-Καλούμε σε ανοιχτή συνάντηση όλους του προέδρους των τμημάτων και την πρυτανική αρχή για να τους θέσουμε τα αιτήματα μας.

-Σε περίπτωση που τα αιτήματα μας δεν εισακουστούν και συνεχιστεί αυτή η κατάσταση προχωράμε σε ΑΠΟΧΗ από το επικουρικό έργο.

Το κείμενο αυτό παραμένει ανοιχτό για συνυπογραφή από συλλόγους μεταπτυχιακών φοιτητών και σωματεία.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις