Σε μια μακροσκελή ανάρτηση με αναμάσημα κυβερνητικών ανακοινώσεων της εβδομάδας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για άλλη μια Κυριακή εκθείασε τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησής του σε σειρά ζητημάτων. Απ’ την ανακοίνωση για τη ρύθμιση δανειακών υποχρεώσεων και τα προεκλογικά ψίχουλα σε συνταξιούχους, μέχρι τις εργασίες αναδάσωσης στο Σέιχ Σου και φυσικά τη φιέστα για τα σχέδια επέκτασης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Λέξη δεν βρήκε πάντως να πει για το φλέγον ζήτημα των καλλιτεχνών, που εδώ και δύο μήνες βρίσκονται σε αναβρασμό και κινητοποιήσεις προκειμένου να υπερασπιστούν την αξία των πτυχίων τους και τα εργασιακά τους δικαιώματα. Και ας προηγήθηκε στο μεταξύ, το βράδυ της Παρασκευής, η ανακοίνωση της ρύθμισης που φιλοδοξεί να σβήσει τη «φωτιά» στον καλλιτεχνικό κόσμο (σχόλιο από την efsyn.gr).
Εξαρχής η κυβερνητική ρύθμιση για τις σπουδές των καλλιτεχνών έχει… τα προβλήματά της, καθώς δεν δίνει ισοτίμηση με βαθμίδα τεχνολογικής εκπαίδευσης στο σύνολό της, παρά μόνο μισθολογική ισοτίμηση και δυνατότητα επαγγελματικής εξέλιξης. Επίσης, στη ρύθμιση γίνεται λόγος για καλλιτεχνικό έργο κι όχι για καλλιτεχνική εκπαίδευση (βλέπε στο τέλος του κειμένου την ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού). Δικαιολογημένα, λοιπόν, ο κόσμος της τέχνης και του πολιτισμού εμφανίζεται επιφυλακτικός σε σχέση με την κυβερνητική ρύθμιση.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο γενικός γραμματέας του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, Άρης Λάσκος, εξέφρασε συγκεκριμένες ενστάσεις, «Μιλάμε για μια νομοθετική διαδικασία που είναι κοινή υπουργική απόφαση και όχι νομοθετική ρύθμιση, που σημαίνει ότι αφενός προσβάλλεται πολύ εύκολα στο Συμβούλιο της Επικράτειας και κυρίως ότι είναι υποδεέστερη ενός προεδρικού διατάγματος», ανέφερε αρχικά, για να σημειώσει στη συνέχεια ότι η εν λόγω ρύθμιση: «δεν καταργεί το προεδρικό διάταγμα ή το τροποποιεί όπως εμείς ζητούσαμε και στο ουσιαστικό κομμάτι σε αυτά που ορίζει, ενώ εξασφαλίζει μεν μια μισθολογική αναβάθμιση εξισώνοντας τις αμοιβές μας με αυτές της τεχνολογικής εκπαίδευσης, την ίδια στιγμή όμως δίνει αυτή την αναβάθμιση, ανεξαρτήτως του διπλώματος». Όπως αναφέρει η efsyn.gr, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών αναμένεται να εξετάσει τη ρύθμιση την Τρίτη και στη συνέχεια να λάβει αποφάσεις για το πώς θα κινηθούν περαιτέρω. Πέραν του ΣΕΗ, αναμένονται οι αντιδράσεις και των υπόλοιπων καλλιτεχνικών σωματείων.

Σε κάθε περίπτωση, οι καλλιτέχνες παραμένουν στις επάλξεις για την υπεράσπιση του πτυχίου και της εργασίας τους. Στο πλαίσιο αυτό, το Πανελλήνιο Σωματείο Ελλήνων Τραγουδιστών – ΠΣΕΤ διοργανώνει μεγάλη συναυλία, τη Δευτέρα 20 Φλεβάρη και ώρα 5μμ., μπροστά στο Εθνικό Θέατρο: Rex, Σκηνή Μαρίκα Κοτοπούλη | Απόσυρση του ΠΔ.85 εδώ και τώρα – Αναβάθμιση των Καλλιτεχνικών Σπουδών για δουλειά με δικαιώματα – Αλληλεγγύη στ’ αδέρφια μας σε Τουρκία και Συρία. Μαζεύουμε τρόφιμα & είδη πρώτης ανάγκης.

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Παρασκευή προχώρησαν σε νέα 24ωρη απεργία και πορεία προς την πλατεία Συντάγματος, ενώ κατέθεσαν και προσφυγή στο ΣτΕ για την ακύρωση του Προεδρικού Διατάγματος που υποβαθμίζει σε επίπεδο απολυτηρίου Λυκείου τα πτυχία τους. Την ώρα της κατάθεσης της προσφυγής έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας διοργανώθηκε καλλιτεχνικό δρώμενο «κηδείας» του Πολιτισμού: μαυροφορεμένοι καλλιτέχνες «θρηνούσαν» ενώ κάποιοι συνάδελφοί τους κρατούσαν στους ώμους τους ένα φέρετρο.

Ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού | «Ρύθμιση για την θεραπεία χρόνιων μισθολογικών ανισοτήτων και στρεβλώσεων που αντιμετωπίζουν καλλιτέχνες που απασχολούνται στο Δημόσιο»
Σε συνέχεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου, μεταξύ του Πρωθυπουργού και εκπροσώπων καλλιτεχνών και σπουδαστών παραστατικών τεχνών, η κυβέρνηση προχωρά στη θεραπεία της μακροχρόνιας στρέβλωσης που προϋπήρχε του ΠΔ85/2022 και εντάθηκε κατά τη θητεία της προηγούμενης κυβέρνησης, αίροντας τη χρόνια μισθολογική διχοτόμηση των αποφοίτων σχολών παραστατικών τεχνών στο Δημόσιο.
Σε αυτό το πλαίσιο, τα συναρμόδια Υπουργεία Οικονομικών, Εσωτερικών και Πολιτισμού και Αθλητισμού διαμόρφωσαν σχέδιο ΚΥΑ, που αφορά στο μισθολογικό καθεστώς των αποφοίτων δραματικών σχολών και σχολών χορού στο Δημόσιο ανεξαρτήτως του έτους αποφοίτησης (προ ή μετά του 2003), και η οποία καθιερώνει έναν ορθολογικό και ισότιμο τρόπο αμοιβής, τόσο εκείνων που παρέχουν καλλιτεχνικό έργο, όσο και εκείνων που παρέχουν συναφές έργο, όπως το καλλιτεχνικό-εκπαιδευτικό.
Βασικά σημεία της προτεινόμενης ΚΥΑ είναι:
▬ Η διαμόρφωση ειδικής μισθολογικής κλίμακας Καλλιτεχνικού Έργου (ΚΕ) με 19 μισθολογικά κλιμάκια (ΜΚ). Ο μηνιαίος βασικός μισθός του ΜΚ1 ορίζεται σε €1037, με δυνατότητα μισθολογικής εξέλιξης.
▬ H ένταξη σε αυτήν αρρύθμιστων ειδικοτήτων θεάτρου, χορού και κινηματογράφου, καθώς και συναφών εκπαιδευτικών ειδικοτήτων, κάτι που θα θεραπεύσει χρόνια προβλήματα στον τρόπο αμοιβής σε καλλιτεχνικές-εκπαιδευτικές θέσεις, ιδίως σε ΟΤΑ. (Υπενθυμίζεται ότι η ρύθμιση δεν αφορά θέσεις που προκηρύσσει το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων καθώς ακολουθείται για αυτές διακριτό προσοντολόγιο.)
▬ Η ισότιμη μισθολογική αντιμετώπιση όλων των αποφοίτων δραματικών σχολών και σχολών χορού, ανεξάρτητα από το έτος αποφοίτησής τους. Ικανοποιείται έτσι ένα διαχρονικό αίτημα του κλάδου, λύνεται ένας γόρδιος δεσμός εικοσαετίας, διορθώνεται η στρέβλωση που παγιώθηκε το 2017 με τη διάταξη του ΣΥΡΙΖΑ.
Η προτεινόμενη ρύθμιση αντιμετωπίζει παθογένειες που ταλανίζουν τον κλάδο από το 2003 και αποτελεί έμπρακτη ηθική και ουσιαστική αναγνώριση του έργου των καλλιτεχνών που εργάζονται στον δημόσιο τομέα. Μετά από δύο δεκαετίες, η σημερινή Κυβέρνηση δίνει λύση σε ακόμη ένα πρόβλημα των εργαζομένων στον πολιτισμό.
Η ρύθμιση αυτή έρχεται να προστεθεί στο πλέγμα ευρύτερων πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει η Κυβέρνηση για τη διαμόρφωση για πρώτη φορά ενός εθνικού πλαισίου εκπαίδευσης στις παραστατικές τέχνες και την αναβάθμιση των σπουδών στο πεδίο αυτό, μέσα από την ίδρυση πανεπιστημιακού επιπέδου Σχολής Παραστατικών Τεχνών το 2025, τη διαβάθμιση όσων σχολών παραμένουν αδιαβάθμητες, και τη διαπερατότητα των σπουδών στις παραστατικές τέχνες με την πρόβλεψη ακαδημαϊκών διαδρόμων για αποφοίτους σχολών παραστατικών σχολών που επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους.