12.5 C
Athens
Πέμπτη, 30 Μαρτίου, 2023

ΣΕΡΕΤΕ | ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»: Στον αέρα συμβάσεις γιατί αγνοούνται τα κονδύλια

Απόφαση Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου Εργαζομένων στην Έρευνα και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Πρόσφατα

Η είδηση πως 8 συνάδελφοι/ισσες μας που εργάζονται στον ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος” στο Ινστιτούτο Πυρηνικών και Ραδιολογικών Επιστημών και Τεχνολογίας, Ενέργειας και Ασφάλειας (ΙΠΡΕΤΕΑ) στα πλαίσια του Εθνικού Προγράμματος Ελεγχόμενης Θερμοπυρηνικής Σύντηξης (ΕΠΕΘΣ) βρίσκονται με τις επικείμενες ανανεώσεις των συμβάσεών τους στον αέρα μας γεμίζει οργή! Ενώ έχει συμφωνηθεί η εκτέλεση του έργου -με χρηματοδότηση και από τη ΓΓΕΚ- από όλα τα αρμόδια όργανα, τα ποσά που αντιστοιχούν για την κάλυψη της λειτουργίας του προγράμματος και κυρίως των συμβάσεων δεν έχουν μεταβιβαστεί στον ανάλογο λογαριασμό, ενώ έχουν εκταμιευθεί και κατατεθεί στον “Δημόκριτο”. Το αποτέλεσμα είναι να μην γνωρίζουν οι συνάδελφοι/ισσες αν οι συμβάσεις τους που λήγουν στα τέλη του Φλεβάρη για έργα που τρέχουν ήδη, ανάμεσα σε αυτά και οι διδακτορικές τους διατριβές, θα ανανεωθούν ή αν, ουσιαστικά, θα τους απολύσουν!

Για άλλη μια φορά ο ελέφαντας στο δωμάτιο είναι ο προβληματικός χαρακτήρας της χρηματοδότησης της έρευνας μέσω προγραμμάτων, χωρίς κρατική χρηματοδότηση και στήριξη και εννοείται χωρίς κανένα σχεδιασμό για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Δυστυχώς αυτές οι καταστάσεις θα προκύπτουν συνεχώς όσο συνεχίζεται το διαρκές κυνήγι για προσωρινές χρηματοδοτήσεις.

Στην παρούσα περίπτωση όμως παρατηρούμε και το εξής εξοργιστικό : Ούτε ο διαχειριστής του ΕΠΕΘΣ, διευθυντής του ΙΠΡΕΤΕΑ, Δρ. Αθανάσιος Στούμπος, που είναι αρμόδιος για τη μεταβίβαση των ποσών, ούτε ο πρόεδρος του ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος”, Δρ Γ. Νούνεσης, έχουν πάρει θέση επί του θέματος ούτε έχουν δώσει γραπτή εξήγηση για την καθυστέρηση αυτή. Μάλιστα φαίνεται ότι τα χρήματα του προγράμματος έχουν χρησιμοποιηθεί για να καλύψουν άλλα κενά στον προϋπολογισμό του κέντρου, ενώ σε συζητήσεις με τους ερευνητές του προγράμματος δηλώνουν απροκάλυπτα πως “δεν θα δείτε ούτε ένα ευρώ με αυτά που μας χρωστάτε”. Ο λόγος γίνεται για την αύξηση των παρακρατήσεων του κέντρου από τη χρηματοδότηση του προγράμματος.

Το γεγονός ότι “αγνοείται” ένα κονδύλι που αφορά την διεξαγωγή βασικής έρευνας και καλύπτει τη μισθοδοσία των εργαζομένων είναι από μόνο του σκανδαλώδες. Εάν χρησιμοποιήθηκε για να καλυφθούν τακτικές δαπάνες του κέντρου, ελλείψει κρατικής χρηματοδότησης, είναι ανεπίτρεπτο να μετακυλίεται ένα θεμελιώδες ζήτημα λειτουργιάς στις πλάτες των εργαζομένων μετατρέποντας τους σε μοχλούς πίεσης αντί των αρμόδιων κρατικών φορέων. Σε κάθε περίπτωση το κράτος και η διοίκηση του Ινστιτούτου έχουν την απόλυτη ευθύνη. Φαίνεται η “ανάπτυξη” και η “καινοτομία” που προβάλλεται για το μεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο της χώρας στηρίζεται πάνω στην εξοντωτική εκμετάλλευση του ανθρώπινου δυναμικού του.

Ο διευθυντής του ΙΠΡΕΤΕΑ και ο πρόεδρος του ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος” να αναλάβουν τις ευθύνες τους! Καταρχάς γιατί παίζουν παιχνίδια επιβολής στις πλάτες των εργαζομένων του κέντρου αλλά κυρίως, γιατί δεν έχει παρθεί καμία απολύτως πρωτοβουλία για το πραγματικό πρόβλημα, που είναι η ελλιπής δημόσια χρηματοδότηση του κέντρου, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται διαρκώς προβλήματα στη λειτουργία του!

Απαιτούμε:

-Να ανανεωθούν άμεσα οι συμβάσεις των συναδελφισσών/ων στο Πρόγραμμα Θερμοπυρηνικής Σύντηξης στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος».

-Να πάρουν θέση ο Σύλλογος Εργαζομένων, ο Σύλλογος Ερευνητών αλλά και η διοίκηση του κέντρου! Θέματα που αφορούν τις επικείμενες απολύσεις εργαζομένων δεν μπορούν να μένουν στη σφαίρα κλειστών εσωτερικών συζητήσεων.

Διεκδικούμε:

-Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την κάλυψη των συμβάσεων όλων των εργαζομένων του κέντρου χωρίς καμία διακοπή.

-Αύξηση του μόνιμου προσωπικού του ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος”, με μονιμοποίηση των εργαζόμενων στο κέντρο που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες επί χρόνια αλλά βρίσκονται υπό το καθεστώς επαναλαμβανόμενων συμβάσεων εργασίας μικρής διάρκειας

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις