15.5 C
Athens
Τετάρτη, 30 Απριλίου, 2025

Eκατομμύρια παιδιά κινδυνεύουν και χρειάζονται άμεσα ανθρωπιστική βοήθεια, τονίζει η Unicef

Πρόσφατα

Ήχησαν σειρήνες σε πολλές ουκρανικές περιοχές τα ξημερώματα. Σύμφωνα με την Unicef, τουλάχιστον 1.200 παιδιά έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί. Εικόνες μέσα από στρατόπεδο Ρώσων αιχμαλώτων | Με πληροφορίες από efsyn.gr

Λίγες μέρες συμπληρώνονται σε λίγες μέρες από την έναρξη του πολέμου στην ευρωπαϊκή ήπειρο, χωρίς να φαίνεται κανένα «φως» στον ορίζοντα, με τις σειρήνες να ηχούν και πάλι σήμερα σε πόλεις και κωμοπόλεις όλης της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με διεθνή μέσα, που επικαλούνται Ουκρανό αξιωματούχο, ρωσικά πλήγματα έπληξαν τα ξημερώματα σημαντική υποδομή σε περιοχή της Λβιβ, οι οποίες υπέστησαν ζημιές χωρίς να αναφερθούν θύματα. «Η φωτιά κατασβέστηκε. Λεπτομέρειες αργότερα. Μην αγνοείτε τις σειρήνες» έγραψε ο ίδιος. 

Νωρίτερα, η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Χάνα Μάλιαρ, δήλωσε πως οι ρωσικές δυνάμεις εξαπολύουν επιθέσεις «24 ώρες το εικοσιτετράωρο» σε ουκρανικές θέσεις στα ανατολικά, ενώ σύμφωνα με το γραφείο του Ζελένσκι, η  κατάσταση στο Λουχάνσκ παραμένει δύσκολη.

Η Μόσχα στέλνει βαρύ εξοπλισμό και κινητοποίησε στρατεύματα στην περιοχή του Λουχάνσκ, αλλά οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να υπερασπίζονται την περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας, υποστήριξε ο κυβερνήτης της, Σερχίυ Χάινταϊ. 

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ισχυρίστηκε ότι τα στρατεύματά του είχαν διαρρήξει δύο γραμμές ουκρανικής άμυνας στο ανατολικό μέτωπο του Λουχάνσκ αλλά και ότι ουκρανικά στρατεύματα είχαν υποχωρήσει μπροστά στις ρωσικές επιθέσεις, χωρίς να διευκρινίσει σε ποιο τμήμα της περιοχής.   

Τουλάχιστον 1.200 παιδιά έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί 

Στο μεταξύ η Unicef τόνισε χθες πως τουλάχιστον 438 παιδιά σκοτώθηκαν και άλλα 842 τραυματίστηκαν στις εχθροπραξίες μεταξύ της 24ης Φεβρουαρίου του 2022 και του Ιανουαρίου του 2023, ενώ τα πυρομαχικά που δεν έχουν εκραγεί και οι νάρκες σε αχανείς τομείς της χώρας θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή εκατομμυρίων άλλων.

Παράλληλα, αναρίθμητες οικογένειες χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια εξαιτίας της καταστροφής υποδομών. Περίπου 3,3 εκατομμύρια παιδιά και νέοι χρειάζονται άμεσα ανθρωπιστική βοήθεια, ενώ περίπου 16 εκατ. άνθρωποι στη χώρα δεν έχουν ασφαλή πρόσβαση σε πόσιμο νερό και σε αποχετευτικά δίκτυα, επισήμανε η υπηρεσία του ΟΗΕ για τα παιδιά.

Ο πρόεδρος του παραρτήματος της οργάνωσης στη Γερμανία υπογράμμισε πως πρέπει να προσφερθούν ασφαλής πρόσβαση σε πόσιμο νερό και σε υπηρεσίες υγείας σε εκατομμύρια ανθρώπους στη χώρα, ενώ στα παιδιά και στους νέους πρέπει να δοθεί η ευκαιρία να μορφωθούν και ψυχοκοινωνική υποστήριξη.

«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε τα παιδιά και οι νέοι στην Ουκρανία να μετατραπούν σε χαμένη γενιά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γκέοργκ Γκραφ Βάλντερζεε.

Μέσα σε στρατόπεδο Ρώσων αιχμαλώτων πολέμου

Παράλληλα, το BBC μεταδίδει πληροφορίες από μία από τις δεκάδες εγκαταστάσεις αιχμαλώτων πολέμου με εκατοντάδες Ρώσους στρατιώτες και μισθοφόρους, στα δυτικά της Ουκρανίας.

Το βρετανικό δίκτυο αναφέρει πως οι μισοί κρατούμενοι είχαν τραυματιστεί. Κάποιοι είχαν δεμένα χέρια ή πόδια. Άλλοι κινούνταν κουτσό. Ένας νεαρός περιέγραψε συγκινημένος πώς έχασε το πόδι του σε έκρηξη χειροβομβίδας.

Μαχητής είπε ότι εργαζόταν για  ομάδα μισθοφόρων κι ότι συνελήφθη από ρωσικές δυνάμεις κοντά στην ανατολική πόλη Soledar, που συνελήφθη τον περασμένο μήνα από τις ρωσικές δυνάμεις. «Ελπίζω ότι θα με ανταλλάξουν και ότι δεν θα χρειαστεί να επιστρέψω στο στρατό», είπε άλλος κρατούμενος.

Οι ανταλλαγές κρατουμένων έχουν γίνει χαρακτηριστικό αυτού του πολέμου και για το Κίεβο είναι ζωτικής σημασίας να συνεχιστούν. Η Ουκρανία ανέφερε πρόσφατα ότι είχε εξασφαλίσει την απελευθέρωση 1.762 ανδρών και γυναικών μέχρι στιγμής σε ανταλλαγές κρατουμένων.  
  
Τον Νοέμβριο, έκθεση του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα κατέγραψε παραβιάσεις και από τις δύο πλευρές, βασισμένη σε συνεντεύξεις με κρατούμενους που μίλησαν για περιπτώσεις βασανιστηρίων και κακομεταχείρισης.

«Βιώσιμη ειρήνη» θα ζητήσει η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ 

Επίσης, έγινε γνωστό πως η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ θα ψηφίσει την επόμενη εβδομάδα προσχέδιο απόφασης το οποίο θα υπογραμμίζει «την ανάγκη να πετύχουμε το συντομότερο δυνατό μια ευρεία, δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη», βάσει της ιδρυτικής χάρτας του οργανισμού.

Τα 193 μέλη της Γενικής Συνέλευσης είναι πιθανό να ψηφίσουν το προσχέδιο, που θα ζητά και πάλι από τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Ουκρανία και να σταματήσει τις εχθροπραξίες, την Πέμπτη έπειτα δύο ημέρες ομιλιών εκπροσώπων δεκάδων χωρών με αφορμή την πρώτης επέτειο από την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου.

Η Ουκρανία και οι υποστηρικτές της ελπίζουν να ενισχυθεί η διπλωματική απομόνωση της Ρωσίας, προσπαθώντας το προσχέδιο της απόφασης να εγκριθεί από τα δύο τρίτα των μελών της Γενικής Συνέλευσης. «Βασιζόμαστε σε πολύ ευρεία στήριξη από τα μέλη. Αυτό που διακυβεύεται δεν είναι μόνο η τύχη της Ουκρανίας, είναι ο σεβασμός της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας κάθε κράτους», δήλωσε ο πρεσβευτής της ΕΕ Όλοφ Σκουγκ.

Καθώς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει παραλύσει λόγω του βέτο της Ρωσίας, οι διπλωματικές προσπάθειες για την καταδίκη της ρωσικής εισβολής έχουν επικεντρωθεί στη Γενική Συνέλευση, οι αποφάσεις της οποίας όμως δεν είναι δεσμευτικές.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις