12.5 C
Athens
Παρασκευή, 31 Μαρτίου, 2023

Εκπαιδευτικοί, καλλιτέχνες και μαθητές τους ένωσαν τις φωνές τους ενάντια στην κυβερνητική πολιτική της απαξίωσής τους

Πρόσφατα

Ανθρώπινο πολύχρωμο ποτάμι από χιλιάδες διαδηλωτές (σπουδαστές καλλιτεχνικών σχολών Δάσκαλοι, νηπιαγωγοί και καθηγητές) πλημμύρισε το κέντρο της Αθήνας αντιδρώντας στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς που οδηγούν στην απαξίωσή τους. Οι δύο πορείες ενώθηκαν σε μία με τις εκτιμήσεις της αστυνομία να μιλά για 3.000 διαδηλωτές όμως σίγουρα πρόκειται για τουλάχιστον 5.000 διαδηλωτές στους δρόμους | Με πληροφορίες από efsyn.gr

«Δάσκαλος σκυφτός, παντού ξεσηκωμός», «φτωχή παιδεία για λίγους και εκλεκτούς, αγώνας ενάντια στους ταξικούς φραγμούς», «οι εκπαιδευτικοί δεν είναι συντεχνία, παλεύουν για Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία» και «η αξιολόγηση θα ανατραπεί, στους δρόμους, απεργίες, στάσεις κι αποχή», μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν.

ΟΛΜΕ και ΔΟΕ βρίσκονται σε 24ωρη απεργία ενάντια στην ατομική αξιολόγηση, που εφαρμόζεται ήδη στους νεοδιόριστους των σχολείων του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, της Πελοποννήσου και της Κρήτης, για τους οποίους, μάλιστα, η θετική αξιολόγηση αποτελεί και προϋπόθεση μονιμοποίησης.

Σύμφωνα με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των απεργών, «η στόχευση του υπουργείου είναι να καθυποτάξει τους εκπαιδευτικούς μέσω της ατομικής αξιολόγησης, προκειμένου να αποδεχτούν ένα σχολείο το οποίο διαχρονικά υποβαθμίζεται για την πλειοψηφία των παιδιών που προέρχονται από τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα, που βάζει ακόμα μεγαλύτερα εμπόδια σε όσα παιδιά θέλουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους».

Βίντεο από το απεργιακό συλλαλητήριο των εκπαιδευτικών στην Αθήνα ενάντια στην αξιολόγηση-χειραγώγηση της Κεραμέως και της κυβέρνησης της ΝΔ: «Οικογενειοκρατία…
και πουλάνε αριστεία. Οικογενειοκρατία… πρώτοι στην παιδεραστία…» | Για να το παρακολουθήσετε, πατήστε εδώ.

Πλήθος εκπαιδευτικών και με την υποστήριξη φοιτητών, εργαζομένων στον πολιτισμό και καλλιτεχνών συγκεντρώθηκαν στο άγαλμα του Ε. Βενιζέλου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Απεργιακές συγκεντρώσεις διοργάνωσαν σύλλογοι και σωματεία εκπαιδευτικών και στην Κρήτη, ως αντίδραση στο μέτρο της αξιολόγησης που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας.

Επίσης, η ΑΔΕΔΥ ανακοίνωσε ότι συμμετέχει στην απεργιακή κινητοποίηση μετά από αίτημα της ΔΟΕ, για τους εκπαιδευτικούς των μειονοτικών δημοτικών σχολείων – απόφοιτων ΕΠΑΘ (ΠΕ 73) και τα μέλη των σωματείων της ΠΟΣΕΕΠΕΑ.

«Δάσκαλος σκυφτός – αμόρφωτος λαός» φώναξαν οι εκπαιδευτικοί στη Θεσσαλονίκη

Μαζική σε όγκο και με αγωνιστικό παλμό ήταν η κινητοποίηση των εκπαιδευτικών και στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της σημερινής 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που έχουν κηρύξει ΔΟΕ και ΟΛΜΕ.

Οι εκπαιδευτικοί συγκεντρώθηκαν γύρω στις 11 το πρωί στο Άγαλμα Βενιζέλου, όπου έγιναν ομιλίες. Τους απεργούς εκπαιδευτικούς χαιρέτισε εκπρόσωπος των εργαζομένων στα μουσεία ενώ εκφράστηκε η αλληλεγγύη και των καλλιτεχνών. Επίσης, οι νεοδιόριστοι με ένα ευφάνταστο δρώμενο ανέδειξαν το καθεστώς διαρκούς ομηρίας στο οποίο τους κρατά αιχμάλωτους η κυβέρνηση.

Στη συνέχεια, με το πανό των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών που δεν έχουν ακόμη μονιμοποιηθεί να βρίσκεται στην κεφαλή, η πορεία των εκπαιδευτικών πέρασε από το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης και στη συνέχεια έκανε στάση στο Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου εκδηλώθηκε η αλληλεγγύη στον αγώνα ενάντια στη μετατροπή των μουσείων  σε ΝΠΔΔ.

«Μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών, μονιμοποίηση νεοδιόριστων», «Το σχέδιό τους είναι σχολεία-μαγαζιά, με τους γονείς-πελάτες και αμόρφωτα παιδιά», «Δικαίωμα στη μόρφωση για όλα τα παιδιά, δεν θα γίνει σκλάβος η νέα η γενιά» και «Δάσκαλος σκυφτός – αμόρφωτος λαός» ήταν τα συνθήματα που ηχούσαν δυνατά από τα μαζικά μπλοκ. 

Η πορεία κατέληξε στο Βασιλικό Θέατρο που είναι σε κατάληψη, όπου εκφράστηκε η συμπαράσταση των εκπαιδευτικών στον αγώνα των καλλιτεχνών ενάντια στην υποβάθμιση των πτυχίων τους μέσα από το ΠΔ85 | Πηγή: 902.gr

Στις επάλξεις οι καλλιτέχνες

Διαμαρτυρία από σπουδαστές δραματικών και καλλιτεχνικών σχολών στο Ωδείο Αθηνών

Τα σωματεία των καλλιτεχνών κάλεσαν σε συγκέντρωση έξω από το Ωδείο Αθηνών, ενώ το πλήθος των ανθρώπων του Πολιτισμού έκλεισε τη Ρηγίλλης.

Και στον κόσμο του πολιτισμού υπάρχει αναβρασμός ενώ σήμερα είναι προγραμματισμένη η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους των καλλιτεχνικών σωματείων, των σπουδαστών, των δύο μεγάλων κρατικών θεάτρων και των (κενών από καθηγητικά «Σώματα» πλέον) δραματικών τους σχολών.

«Περιμένουμε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να πάρει πίσω το ΠΔ που αφορά όλους μας που έχουμε σπουδάσει τρία χρόνια και όχι μόνο, άλλα 23, 50, 60 πάνω στη σκηνή. Θεωρούμε ότι δεν είναι καθόλου δίκαιο και μας φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση. Πιστεύω ότι αν δεν το πάρει πίσω, σίγουρα θα κινητοποιηθούμε ακόμη περισσότερο» τόνισε στο avgi.gr ο γνωστός ηθοποιός Γιάννης Στάνκογλου.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις