Ηχηρή καταγγελία από τους εργαζόμενους στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα. «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη πέρασε στα μουλωχτά στις 6 Φεβρουαρίου 2023 την υπουργική απόφαση της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης του βιομηχανικού χώρου του Υμηττού», αναφέρει το Σωματείο και τονίζει πως ξεθεμελιώνεται η αμυντική βιομηχανία της χώρας για να προωθηθεί το σχέδιο της «υπουργούπολης» | Πηγή: efsyn.gr, Μάνος Τσαλδάρης
Aκόμα ένας «πονοκέφαλος» για την κυβέρνηση είναι τα όσα καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, στο πρώην εργοστάσιο της ΠΥΡΚΑΛ στον Υμηττό. Όπως λένε, δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η απόφαση για την αναγκαστική απαλλοτρίωση των εγκαταστάσεών του, προκειμένου να προχωρήσει το κυβερνητικό σχέδιο περί μετατροπής του ακινήτου σε «υπουργούπολη».
«Διαψεύστηκαν όσοι πίστευαν ότι το κλείσιμο των ΕΑΣ Υμηττού είναι “λόγια του αέρα”. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη πέρασε στα μουλωχτά στις 6 Φεβρουαρίου 2023 την υπουργική απόφαση της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης του βιομηχανικού χώρου του Υμηττού», αναφέρει συγκεκριμένα το αγωνιώδες δελτίου Τύπου που εξέδωσε το Σωματείο Εργαζομένων ΕΑΣ, όπου επισημαίνουν ότι μετά τη νέα αυτή εξέλιξη η αβεβαιότητα των εργαζομένων για το εργασιακό μέλλον τους εντείνεται.
Η κοινή υπουργική απόφαση ελήφθη τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου και υπογράφηκε από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκο Παπαθανασίου, με προϋπολογιζόμενη δαπάνη απαλλοτρίωσης το ποσό των 31.000.000 ευρώ, το οποίο και θα αποδοθεί στα ΕΑΣ, τη στιγμή που η αξία της έκτασης συνολικού εμβαδού 154.797,34 τ.μ. ξεπερνάει τα 150 εκατομμύρια.
«Η κυβέρνηση σαν οδοστρωτήρας ξεθεμελιώνει τη μοναδική ελληνική αμυντική βιομηχανία παραγωγής πυρομαχικών και πυραυλικών συστημάτων. Χωρίς να έχουν δημιουργηθεί προϋποθέσεις και υποδομές για τη μεταφορά των γραμμών παραγωγής του βιομηχανικού αυτού συγκροτήματος, τις οποίες τα Γενικά Επιτελεία θεωρούν απαραίτητες για την εφοδιαστική τους αλυσίδα. Η άμυνα της χώρας με ευθύνη της κυβέρνησης υποβαθμίζεται και αδυνατίζει», επισημαίνουν οι εργαζόμενοι στην ανακοίνωσή τους όπου, απευθυνόμενοι σε όσους θεωρούν ότι τους εμπαίζουν, κλείνουν αναφέροντας: «Οι εκλογές έρχονται. Οι εργαζόμενοι δεν θα τους ξεχάσουμε!…».
Εκείνο που ανησύχησε περισσότερο τους εργαζομένους ήταν η τελευταία παράγραφος του «ΦΕΚ του αίσχους» – όπως χαρακτήρισαν το υπ’ αρ. ΦΕΚ 81/6-2-2023. Σε αυτήν αναφέρεται ότι «η παρούσα απαλλοτρίωση έχει υπαχθεί στις διατάξεις του άρθρου 7Α του ν. 2882/2001 (Α΄ 17) με την υπ’ αρ. 57/21.12.2021 Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου (Δ΄ 952), ώστε με ειδική απόφαση του αρμόδιου δικαστηρίου να επιτραπεί η άμεση παράδοση του ακινήτου και η πραγματοποίηση εργασιών και πριν από τον προσδιορισμό και την καταβολή της αποζημίωσης».
Προκειμένου να αποτραπεί κάτι τέτοιο, όπως ανέφερε στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του Σωματείου, Παναγιώτης Ρίζος, οι εργαζόμενοι σκοπεύουν να κάνουν έφεση σε οποιαδήποτε απόφαση δικαστηρίου ληφθεί.
Απαξίωση
«Δεν μπόρεσαν να πάρουν έγκριση της ΣΜΠΕ (Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) από το περιφερειακό συμβούλιο, ούτε από τους όμορους δήμους. Δεν έχουν προχωρήσει σε καμιά μελέτη, κανένα σχέδιο για το μοναδικό εργοστάσιο παραγωγής πυρομαχικών και πυραυλικών συστημάτων της χώρας μας και όμως προχωρούν στην απαλλοτρίωση», μας είπε ο ίδιος και πρόσθεσε: «Κυβέρνηση και διοίκηση κατάφεραν να υπολειτουργεί το εργοστάσιο, ακυρώνοντας παραγγελίες εξωτερικού, δίχως να κάνουν αγορές πρώτων υλών, οδηγώντας τους εργαζομένους σε αβεβαιότητα, σε αναζήτηση άλλου εργασιακού περιβάλλοντος.
Κατάφεραν ένα εργοστάσιο με διεθνή φήμη στον τομέα άμυνας να το μετατρέψουν σε στούντιο γυρισμάτων ταινιών και τηλεοπτικών σειρών. Ανέθεσαν σε ιδιωτική εταιρεία να κατηγοριοποιήσει τις γραμμές παραγωγής πυρομαχικών και να χαρακτηρίσει μεγάλο αριθμό μηχανών προς εκποίηση ως SCRAP. Αποτέλεσμα όλων αυτών θα είναι να κλείσει το εργοστάσιο του Υμηττού, συμπαρασύροντας και άλλα εργοστάσια του ομίλου, με τον κίνδυνο να χαθούν η αυτονομία και η αμυντική θωράκιση της χώρας μας. Ελπίζουμε κάτι τέτοιο να αποτραπεί».