16.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

ΣΕΠΕ «Αθηνά»: Το δημόσιο σχολείο δε θα αλωθεί από την Κεραμέως, οι «επιθεωρητές» της δε θα περάσουν το κατώφλι του

Πρόσφατα

Αγώνας μέχρι τη νίκη και την ανατροπή απέναντι στην αξιολόγηση, τον επιθεωρητισμό και τη διάλυση του Δημόσιο Σχολείο

Για αξιοβίωτη ζωή και εργασιακή αξιοπρέπεια

Με φόντο το σκηνικό της προεκλογικής περιόδου και ενόψει των εκλογών στη χώρα, βρισκόμαστε μπροστά στην αποκάλυψη του συνολικού αντιδραστικού σχεδίου της κυβέρνησης και της Υπουργού Παιδείας για την πλήρη αποδόμηση και μετάλλαξη του δημόσιου σχολείου-προς όφελος ιδωτικών συμφερόντων αλλά και το χτύπημα της εκπαιδευτικής κοινότητας και των μαχόμενων εκπαιδευτικών που υπηρετούν, στηρίζουν και αγωνίζονται για το καθολικό μορφωτικό αγαθό- προς όφελος παιδιών της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας.

Την ίδια στιγμή η κοινωνική λεηλασία και βαρβαρότητα χτυπάει κόκκινο: Στους λογαριασμούς της ενέργειας, στις τιμές στα βασικά προϊόντα που εκτινάζονται, στους καθηλωμένους μισθούς, στο εισόδημα κάθε οικογένειας που στραγγίζει, στην Υγεία που ξεπουλιέται, στα κοινωνικά αγαθά που κυριολεκτικά διώκονται με πρωτοφανή τρόπο, στις ελευθερίες, όλα τα δικαιώματα και τις συλλογικές αντιστάσεις που αντιμετωπίζονται με απαγορεύσεις, αυταρχισμό και κρατική καταστολή.

Η Υπουργός Παιδείας, αποκρουστική φιγούρα για όλη τη σχολική κοινότητα, με μια ιδεοληπτική εμμονή και μια πολιτική-υβρίδιο ακραίων νεοσυντηρητικών και νεοφιλελεύθερων λογικών και πρακτικών, ηττάται διαρκώς από τη μαχόμενη εκπαίδευση σε όλα τα κρίσιμα στοιχήματα που έθεσε στην υλοποίηση της πολιτικής της. Από τις κάμερες στην τάξη μέχρι τις ηλεκτρονικές εκλογές, από την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας μέχρι τις εξετάσεις PISA, από το νόμο έκτρωμα 4823 μέχρι τους μέντορες, τους συντονιστές και την απλήρωτη υπερωριακή εργασία, ΔΕΝ ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ τα θεσμοθετημένα μέτρα της και οι άθλιοι σχεδιασμοί της. Το δημόσιο σχολείο αντιστέκεται, παρά την άθλια προπαγάνδα, τις απειλές, τους εκβιασμούς, την τρομοκρατία, τα δικαστήρια, τις διώξεις, την καταστολή.

Στη βάση αυτή και ενόψει των εκλογών, οξύνει την επίθεση για να αποδείξει ότι παρήγαγε τάχα έργο, επιταχύνοντας την ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, χωρίς καμία προειδοποίηση και καταπατώντας όλα τα θεσπισμένα χρονοδιαγράμματα για την υλοποίησή της. Επιδιώκει, όπου ολοκληρωθούν με φαστ-τρακ διαδικασίες οι επιλογές των συμβούλων-επιθεωρητών, να γίνουν αξιολογήσεις εκπαιδευτικών, ώστε να επιβάλλει το νέο επιθεωρητισμό κομπάζοντας ανερυθρίαστα πως είναι αυτή και η κυβέρνησή της που 41 χρόνια μετά, επαναφέρει στις τάξεις μας τον Εφιάλτη που κρατήσαμε με σκληρούς αγώνες μακριά από τα σχολεία μας.

Δηλώνει πως θα υλοποιηθούν καθολικά οι εξετάσεις PISA για όλα τα σχολεία της χώρας για να αξιοποιηθούν στην κατηγοριοποίηση των σχολείων και την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.

Στοχοποιεί τους νέους συναδέλφους. Δε μονιμοποιεί τους νεοδιοριζόμενους, ως όφειλε, μετά την πάροδο της διετίας, ανακαλεί όσες διαπιστωτικές πράξεις μονιμοποίησης εκδόθηκαν και προχωρά σε μια άνευ ορίων ομηρία των νεοδιοριζόμενων συναδέλφων: τους χρησιμοποιεί εκβιαστικά ως δούρειο ίππο για την επέλαση της ατομικής αξιολόγησης και παραδίδει την αξιολόγησή τους ως πρώτο και express αντικείμενο στο καθηκοντολόγιο των νέων συμβούλων-επιθεωρητών των στημένων γαλάζιων συμβουλίων.

Στοχοποιεί τους αναπληρωτές, αρνούμενη για λογαριασμό της Κυβέρνησης να προχωρήσει σε μόνιμους διορισμούς το 2023 και δρομολογεί γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ στις προσλήψεις εκπαιδευτικών, ώστε να τινάξει στον αέρα το μέλλον των συμβασιούχων συναδέλφων, το δικαίωμα στη σταθερή και μόνιμη δουλειά και τις εργασιακές σχέσεις σε όλη την εκπαίδευση

Στοχοποιεί όλους τους εκπαιδευτικούς, φορτώνοντάς τους όλες τις ανεπάρκειες που γεννά η πολιτική που εγκαταλείπει το μορφωτικό αγαθό, και χρησιμοποιεί την αξιολόγηση ως το εργαλείο που θα μας πειθαναγκάσει να υπηρετήσουμε το αντιδραστικό μοντέλο ενός σχολείου κατηγοριοποιημένου, ενός σχολείου-επιχείρηση, βγαλμένου από τα νεοφιλελεύθερα εγχειρίδια της Θάτσερ και τις σημερινές οδηγίες της ΕΕ του ΟΟΣΑ, των δυνάμεων του κεφαλαίου και της αγοράς. Οι επιθεωρητές- αξιολογητές είναι το υπερόπλο για την χειραγώγηση, την ομηρία και την υποταγή των εκπαιδευτικών σε μια αξιολόγηση που ομολογείται ευθέως ότι θα συνδεθεί με τη μισθολογική και βαθμολογική μας εξέλιξη.

Καμιά αναμονή, καμιά αυταπάτη – Τώρα Δυναμώνουμε τους αγώνες μας!

Ο σύλλογος εκπαδευτικών Π.Ε. η Αθηνά, που έδωσε ενωμένα και δυναμικά τον αγώνα, μαζί με όλα τα εκπαιδευτικά σωματεία και τον μαχόμενο κλάδο, για να αντισταθεί στην αντιδραστική πολιτική, καλεί σε αγωνιστική ανάταση όλες τις συναδέλφισσες και όλους τους συναδέλφους. Τα σχέδια της Κεραμέως, δεν έχουν περάσει μέχρι σήμερα, κάτω από τη μαζική και ενωμένη αγωνιστική μας στάση. Είναι η ώρα να δυναμώσουμε τον αγώνα. Οι επιθεωρητές δε θα διαβούν το κατώφλι των σχολείων μας! Το δημόσιο σχολείο δεν θα αλωθεί! Και πάλι θα νικήσουμε!

Αυτός ο αγώνας δεν μπορεί να αντικατασταθεί με ένα πέπλο αναμονής και εκλογικών αυταπατών. Να γίνουν οι αγώνες μας εφ’ όλης της ύλης. Να γίνουν οι πρωταγωνιστές των εξελίξεων. Τώρα!

Για την αξιοπρεπή ζωή, για γενναίες αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, 13ο-14ο μισθό, κάλυψη απωλειών της τελευταίας 12ετίας, επαναφορά των κλεμμένων κλιμακίων ’16-’17, αφορολόγητο στις 12.000, τιμαριθμική αναπροσαρμογή των μισθών, μέτρα ενάντια στην ακρίβεια, πλαφόν στην ενέργεια και όλα τα βασικά αγαθά, να μπει τέρμα στη ληστεία και την αισχροκέρδεια των μεγαλοεπιχειρηματιών, των ολιγαρχών και του κεφαλαίου! Να στηριχθεί η Παιδεία, η Υγεία, η Ασφάλιση. Να σταματήσει η κούρσα των εξοπλισμών κι η εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Λέμε: Όχι στην αξιολόγηση! Να καταργηθεί ο νόμος-έκτρωμα 4823/2021, ο 4692/2020, ο 4547/18, ο 4589/19 και συνολικά όλο το αντιδραστικό πλαίσιο των εφαρμοστικών ΥΑ και νομοθετημάτων της Αξιολόγησης. Ακώλυτη μονιμοποίηση των νεοδιοριζόμενων μετά τη διετία. Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί- διορισμός όλων των αναπληρωτών με βάση το πτυχίο και ολόκληρη την προϋπηρεσία. Όχι στο προσοντολόγιο. Όχι στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ! Μείωση του ωραρίου των νηπιαγωγών και των εκπαιδευτικών στα ολιγοθέσια δημοτικά σχολεία, οργανικές θέσεις και διορισμοί για όλες τις ειδικότητες στην ΠΕ.

Συμμετέχουμε στην Ολομέλεια προέδρων της 13ης Φλεβάρη καλώντας σε διεύρυνση του πλαισίου και των αγωνιστικών αποφάσεων του κλάδου στην κατεύθυνση του αγώνα μέχρι τη νίκη:

Με απόφαση για κήρυξη απεργίας/αποχής από όλες τις μορφές αξιολόγησης (ατομικής και σχολικής μονάδας). Με την απεργία αποχή από την ατομική αξιολόγηση δεν συμμετέχουμε στις γραφειοκρατικές διαδικασίες της ατομικής αξιολόγησης, σε συναντήσεις προετοιμασίας με συμβούλους και δεν ενεργοποιούμε τον ατομικό φάκελο αξιολόγησης. Mε κήρυξη κυλιόμενων και στοχευμένων στάσεων εργασίας για να εμποδιστεί η επίσκεψη επιθεωρητών στις τάξεις.

Με απόφαση για πολύμορφες δράσεις με αποκλεισμούς Διεύθυνσης, καταλήψεις, κινητοποιήσεις και συλλαλητήρια, με αίτημα την άμεση μονιμοποίηση των νεοδιόριστων και την έκδοση των διαπιστωτικών πράξεων από τα ΠΥΣΠΕ και ταυτόχρονη αξιοποίηση όλων των μέσων προκειμένου να πιέσουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Με κήρυξη στοχευμένων στάσεων εργασίας για τη ματαίωση των εξετάσεων PISA, ενημέρωση και συντονισμένη δράση με γονείς και τοπική κοινωνία.

Με οριζόντιο, αδιαμεσολάβητο και αμεσοδημοκρατικό συντονισμό των πρωτοβάθμιων σωματείων.

Με καμπάνια ενημέρωσης με πανό, επιστολές προς τους γονείς και συσκέψεις για την υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου, κοινή δράση με το γονεϊκό κίνημα.

Με μαζική συμμετοχή στην απεργία της 15ης Φλεβάρη με όλα μας τα αιτήματα και κάλεσμα για πανεκπαιδευτικό και πανεργατικό ξεσηκωμό, αντίσταση και αγώνα διαρκείας. Με Γ.Σ αμέσως μετά και ολομέλεια προέδρων για απεργιακή κλιμάκωση και σύγκρουση με διάρκεια και νικηφόρα προοπτική.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις