18.2 C
Athens
Παρασκευή, 31 Μαρτίου, 2023

Παραιτήθηκαν και οι καθηγητές του ΚΘΒΕ | Προβοκάτσια από τα «πετσομένα» ΜΜΕ για τους καθηγητές του Εθνικού Θεάτρου

Πρόσφατα

Αναφορικά με την παραίτηση των καθηγητών του Εθνικού Θεάτρου, «σε μία παράπλευρη κίνηση επιχειρήθηκε να στηθεί προβοκάτσια από φιλοκυβερνητικά μέσα λέγοντας ότι οι συμβάσεις των καθηγητών είχαν λήξει από τις 29 Ιανουαρίου και στην ουσία δεν τίθεται θέμα παραίτησης αφού ούτως ή άλλως θα έληγε η συνεργασία τους», καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων Εθνικού Θεάτρου (ΣΕΕΘ). Διαβάστε παρακάτω το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσής του.

Χαιρετίζουμε τη μεγαλειώδη απόφαση των καθηγητών της δραματικής μας σχολής να παραιτηθούν, στέλνοντας ένα μήνυμα υψηλού συμβολισμού στον αγώνα για την απόσυρση του Προεδρικού Διατάγματος 85/2022 (για τις ειδικότητες των ανθρώπων στην Τέχνη και τον Πολιτισμό).

Σε μία παράπλευρη κίνηση επιχειρήθηκε να στηθεί προβοκάτσια από φιλοκυβερνητικά μέσα λέγοντας ότι οι συμβάσεις των καθηγητών είχαν λήξει από τις 29 Ιανουαρίου και στην ουσία δεν τίθεται θέμα παραίτησης αφού ούτως ή άλλως θα έληγε η συνεργασία τους. Μια συνεργασία η οποία το συνηθέστερο είναι να ανανεώνεται ειδικά μέσα στο ίδιο σπουδαστικό έτος. Πρακτική που ακολουθείται όλες αυτές τις δεκαετίες  λειτουργίας της σχολής και πολύ εύκολα αποδεικνύεται.

Είναι τουλάχιστον λυπηρό, για όσους δεν κατάλαβαν, πως με ληγμένες ή όχι συμβάσεις εργασίας, οι καθηγητές της δραματικής σχολής παραιτήθηκαν από τη δουλειά τους, από τις αποδοχές τους αλλά και από όλα όσα αντιπροσωπεύει η εργασία τους σαν λειτούργημα, ένα λειτούργημα που υποδαυλίζεται και παρακωλύεται από επικίνδυνα νομοθετήματα. Πώς θα εκφραστείς και θα δημιουργήσεις μέσα από την εργασία και την τέχνη σου όταν οι μαθητές σου απειλούνται από ζητήματα όπως το δικαίωμα τους στη μετέπειτα καλλιτεχνική και εκπαιδευτική τους εξέλιξη, όπως ότι θα υπάρξουν προβλήματα στην αναγνώριση των σπουδών τους, ότι θα υπάρξει μείωση των αποδοχών τους όταν φτάσουν να εργασθούν, αφού θα αμείβονται ως απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ΔΕ), και θα αποδυναμωθεί εν τέλει η επαγγελματική τους θέση όσο θα βυθίζονται σε εργασιακή ανασφάλεια; Όσοι βλέπουν κοντόφθαλμα και όχι σε βάθος χρόνου είναι τουλάχιστον αδαείς, αν όχι επικίνδυνοι.

Η παραίτηση των διδασκόντων έλαβε χώρα μέσα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο εντονότατων κινητοποιήσεων και αντιδράσεων, όσο η Κυβέρνηση έκλεινε και κλείνει τα αυτιά και τα μάτια της επιτηδευμένα, χωρίς να αντιλαμβάνεται τις εκκλήσεις και τα αιτήματα των ανθρώπων των παραστατικών τεχνών. 

Ας ρωτήσουμε λοιπόν και εμείς από την πλευρά μας ευθέως τη διοίκηση του Εθνικού Θέατρου αν υιοθετεί αυτήν την επιχειρηματολογία, η οποία προσπαθεί να προσβάλλει την απόφαση των καθηγητών και καθηγητριών. Είχατε σκοπό να ανανεώσετε τις συμβάσεις των καθηγητών και καθηγητριών για το δεύτερο εξάμηνο όπως γίνεται εδώ και χρόνια; Αν ναι, θα βγείτε να το δηλώσετε δημόσια για να σταματήσει αυτή η άθλια στοχοποίηση των αποφάσεων του εκπαιδευτικού προσωπικού της σχολής και η δαιμονοποίηση του;

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΩΝ / ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ | Θεσσαλονίκη, 9 Φεβρουαρίου 2023

Είμαστε στη δυσάρεστη θέση, συνειδητά και υπεύθυνα να υποβάλουμε την παραίτησή μας

Εδώ και ενάμιση μήνα, παρακολουθούμε τις εξελίξεις στο χρόνιο και σοβαρό ζήτημα διαβάθμισης των πτυχίων των καλλιτεχνών, που ήρθε βίαια στο προσκήνιο με την υπογραφή του ΠΔ85/2022. Βρεθήκαμε δίπλα στις σπουδάστριες και τους σπουδαστές μας, θεωρώντας τα αιτήματά τους εύλογα, τον αγώνα τους πολιτισμένο και ώριμο, την αγωνία τους για το μέλλον ουσιαστική. Μέχρι τώρα, δεν πήραμε δημόσια θέση, ελπίζοντας σε μια άμεση ανταπόκριση της πολιτείας, που δεν θα άφηνε να χαθεί το ακαδημαϊκό έτος σπουδών και, μαζί του, η δυνατότητα αυτών των νέων ανθρώπων να αποκτήσουν εχέγγυα για την αναγνώριση της εκπαίδευσής τους αλλά και για την μετέπειτα πορεία τους στον επαγγελματικό χώρο της τέχνης.

Στεκόμαστε αλληλέγγυες/αλληλέγγυοι πρώτα απ’ όλα στις σπουδάστριες και τους σπουδαστές μας στη Δραματική Σχολή του ΚΘΒΕ, αλλά και στους συναδέλφους μας της δραματικής σχολής του Εθνικού Θεάτρου και τους δικούς τους μαθητές, και ζητούμε από κάθε αρμόδιο να συνδράμει, ώστε να αρθούν άμεσα οι όροι εκείνοι του ΠΔ85 που απαξιώνουν το πτυχίο των καλλιτεχνών αλλά και της ρύθμισης που διαχωρίζει τους καλλιτέχνες σε ασκούντες καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό έργο και προσβάλει τις συλλογικές συμβάσεις τους.

Σήμερα, διαπιστώνοντας ότι, ενώ οι κινητοποιήσεις σπουδαστών και καλλιτεχνών σε όλη τη χώρα έχουν ενταθεί, δεν έχουν ληφθεί εκείνα τα άμεσα μέτρα που θα διασφάλιζαν τις σπουδάστριες και τους σπουδαστές μας από τον κίνδυνο να βρεθούν σε αδιέξοδο, είμαστε στη δυσάρεστη θέση, συνειδητά και υπεύθυνα να υποβάλουμε την παραίτησή μας.

Οι Διδάσκουσες / Διδάσκοντες

Ιορδάνης Αϊβάζογλου

Θέμις Βελένη

Πόλυ Βόικου

Κώστας Γεράρδος

Σιμόνη Γκουλούμποβιτς

Ηλέκτρα Καρτάνου

Διονύσης Καψάλης

Αναστασία Κελέση

Γιώργος Κολοβός

Αμαλία Κοντογιάννη

Νεφέλη Μπραβάκη

Χρήστος Μπρούφας

Γρηγόρης Παπαδόπουλος

Γιάννης Ρήγας

Μαρία Σαλτίρη

Ευανθία Σωφρονίδου

Δημήτρης Σωτηρίου

Ρεββέκα Τσιλιγκαρίδου

Χρύσα Τουμανίδου

Γιάννης Χαρίσης

Χριστίνα Χατζηβασιλείου

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις