18.6 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ Αττικής: Στηρίζει την Απεργία-Αποχή των ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ, ΠΟΕ-ΟΤΑ και ΠΟΜΗΤΕΔΥ στις ΥΔΟΜ

Πρόσφατα

Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών – Τμήμα Αττικής
Ψήφισμα Στήριξης του αγώνα της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ, ΠΟΕ ΟΤΑ και ΠΟΜΗΤΕΔΥ

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεως Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών (ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ), από κοινού με την ΠΟΕ-ΟΤΑ και την ΠΟΜΗΤΕΔΥ έχουν ξεκινήσει κύκλο κινητοποιήσεων, με αποχή από μια σειρά λειτουργιών των Υπηρεσιών Δόμησης από 23.01.2023 έως και 13.02.2023, ώστε να αναδείξουν τα μεγάλα προβλήματα των Υπηρεσιών και να διεκδικήσουν λύσεις προς όφελος των εργαζομένων του κλάδου, του περιβάλλοντος και της κοινωνίας.

Η κυβέρνηση απέναντι στις αγωνιστικές διεκδικήσεις επέλεξε την προσφυγή στα δικαστήρια, που στη πραγματικότητα είχε στόχο την τρομοκράτηση των εργαζομένων, την ποινικοποίηση των αγώνων και την καταπάτηση του δικαιώματος στην απεργία. Η απόρριψη όμως των προσφυγών, τόσο στο Πρωτοδικείο όσο και στο Εφετείο, οδήγησαν τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις στο κενό.

Βασικούς άξονες προβλημάτων αποτελούν, η συνεχιζόμενη υποστελέχωση, η εκχώρηση αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες, η υποβάθμιση των Δημόσιων Τεχνικών Υπηρεσιών και των Υπηρεσιών Δόμησης και οι εξευτελιστικές αποδοχές των μηχανικών του δημοσίου. Οι αγωνιστικές διεκδικήσεις αφορούν το σύνολο των Μηχανικών, ανεξάρτητα από την εργασιακή τους σχέση (αυτοαπασχολούμενοι, εργαζόμενοι με συμβάσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες κλπ):

-Η στελέχωση που εξάγγειλε η κυβέρνηση, «επιδεικνύοντας πολιτική γενναιοδωρία», με πρόσληψη 800 μονίμων μηχανικών μέσω ΑΣΕΠ, στις Δημόσιες Υπηρεσίες (Δόμησης, Τεχνικές και άλλες), σε καμία περίπτωση δεν επαρκεί για να καλύψει το κενό από το πάγωμα των προσλήψεων και τις χιλιάδων αποχωρήσεις, λόγω συνταξιοδότησης κλπ από το 2010, ούτε και τις ανάγκες των τεχνικών υπηρεσιών των Δήμων. Η κυβέρνηση, με την αποδιοργάνωση των ΥΔΟΜ και σε συνέχεια σειράς νομοθετημάτων από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, που αφορούν τόσο την λειτουργία υπηρεσιών όσο και την πολεοδομική νομοθεσία, εκχωρεί σε ιδιώτες συνταγματικά καθορισμένες ευθύνες του δημοσίου, σε βάρος της προστασίας του περιβάλλοντος, της υγείας και της ποιότητας ζωής των πολιτών, και προς όφελος ισχυρών επιχειρηματικών συμφερόντων.

-Η βελτίωση των αποδοχών των Μηχανικών στο Δημόσιο – πέρα από την αναγκαιότητα της – επηρεάζει και τις αμοιβές των μισθωτών στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και των αυτοαπασχολούμενων.

-Το ξεκαθάρισμα της πολυνομίας που συνεχίζει να μας ταλαιπωρεί, θα βελτιώσει τις σχέσεις Υπηρεσιών με πολίτες και επαγγελματίες στον ιδιωτικό τομέα. Η κωδικοποίηση και απλοποίηση της Πολεοδομικής Νομοθεσίας μας αφορά όλους εξίσου.

-Η Νομική Προστασία αλλά και η σταθερή Νομική Υποστήριξη των Υπηρεσιών συμβάλλουν στην ασφάλεια δικαίου που επιτέλους θα πρέπει να υπάρξει για όλους (Υπαλλήλους, Ελεύθερους Επαγγελματίες, Πολίτες). · Ο εξοπλισμός των Υπηρεσιών με σύγχρονα μέσα και Εργαλεία πρέπει να προσανατολιστεί στην ταχύτερη και ποιοτικότερη ανταπόκριση των μηχανικών στον αυξημένο φόρτο εργασίας.

Ζητάμε σαφή προσδιορισμό και επιβολή Ελέγχου από τις κρατικές Υπηρεσίες (προληπτικού και εφαρμοστικού), αδειοδοτικών κλπ διοικητικών πράξεων, για την ασφάλεια και ποιότητα των κατασκευών, για την προστασία του δομημένου και αδόμητου περιβάλλοντος. Οι αυτοματοποιημένες διαδικασίες μετακυλούν τεράστιες ποινικές και άλλες ευθύνες στους συναδέλφους ελεύθερους επαγγελματίες και οδηγούν σε νέες γενιές “αυθαιρέτων” και νέους κύκλους “τακτοποιήσεων”.

Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ, της ΠΟΕ-ΟΤΑ και τις ΠΟΜΗΤΕΔΥ και απαιτούμε από την Πολιτεία να προχωρήσει στην ικανοποίηση των αιτημάτων τους, που αφορούν όλους μας. Καλούμε όλα τα μέλη του ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ που μετέχουν σε Συμβούλια Αρχιτεκτονικής να απόσχουν από συνεδριάσεις τους έως και 13.02.2023. Καλούμε όλους τους φορείς Μηχανικών να στηρίξουν την απεργία τα αιτήματα και τις δράσεις της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ, της ΠΟΕ-ΟΤΑ και της ΠΟΜΗΤΕΔΥ.

Αθήνα 06.02.2023

Απόφαση του ΔΣ του Τμήματος Αττικής του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο Τμήματος Αττικής ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις