15.8 C
Athens
Δευτέρα, 20 Μαρτίου, 2023

Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» | Αίτημα ΣΒΕΟΔ προς Χατζηδάκη: να μη δουλέψουν οι ντελιβεράδες στα ακραία καιρικά φαινόμενα (5-7 Φλεβάρη)

Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου

Πρόσφατα

Συνάδελφοι/ισσες,

ως σωματείο στείλαμε αίτημα προς το Υπουργείο Εργασίας ζητώντας να εκδώσει ανακοίνωση – οδηγία για παύση και απαγόρευση της διανομής και οποιασδήποτε εξωτερικής εργασίας για το διάστημα από 5/02 έως και 7/02, όπως έπραξε σε ανάλογη περίπτωση το 2021, καθώς το διάστημα αυτό σύμφωνα με το μετεωρολογικό δελτίο της ΕΜΥ αναμένονται ακραία καιρικά φαινόμενα.

Αναδημοσιεύουμε εδώ από παλαιότερο άρθρο τι κάνουμε σε περίπτωση που ο εργοδότης ή η επιχείρηση στην οποία εργαζόμαστε δεν θέσει σε προτεραιότητα την υγεία και την ασφάλειά μας:

1.Σε κάθε περίπτωση είναι πολύ σημαντικό να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και να εξηγήσουμε στον εργοδότη ή τον προϊστάμενο το λόγο που δεν μπορούμε να εκτελέσουμε την εργασία μας (χιονόπτωση, ολισθηρότητα οδοστρώματος, παγετός κλπ).

2.Σε περίπτωση που τα επιχειρήματά μας πέσουν στο κενό, δεν υπάρξει διάθεση επικοινωνίας και απειληθούμε με απόλυση ενημερώνουμε άμεσα το σωματείο στο τηλ. 6946 747244 ή στέλνουμε e-mail στο info@sveod.gr

3.Παράλληλα από τον υπολογιστή ή το κινητό στέλνουμε e-mail στην επιθεώρηση εργασίας όπου αναφέρουμε εν συντομία το περιστατικό, την πίεση ή την απειλή που δεχθήκαμε καθώς και τα στοιχεία της επιχείρησης στην οποία εργαζόμαστε (τα στοιχεία της επιχείρησης είναι τυπωμένα πάνω στις αποδείξεις).

4.Το ίδιο e-mail μπορούμε να αποστείλουμε στο ΚΕΠΕΑ www.kepea.gr καθώς και στη ΓΣΕΕ στο www.inegsee.gr

Με αυτό τον τρόπο θωρακίζουμε τον εαυτό μας, το επάγγελμα και την τάξη μας, διασφαλίζουμε την εργασία μας απέναντι σε κακόπιστους εργοδότες και επιχειρήσεις.

Επιλέγουμε να ορθώσουμε το ανάστημά μας, να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας, να κινηθούμε μεθοδικά ώστε σε περίπτωση απόλυσης να αποδείξουμε πως η απόλυσή μας είναι εκδικητική/καταχρηστική.

Συνάδελφοι/ισσες, είμαστε συνηθισμένοι στα δύσκολα. Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, δεν τρέχουμε, δεν βιαζόμαστε, δεν διεκπεραιώνουμε παραγγελίες που μας εκθέτουν σε κίνδυνο ή είναι αδύνατον να παραδοθούν. Σε καμία περίπτωση δεν θέτουμε σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλειά μας για μια μερίδα φαγητού, ένα δέμα ή ένα φάκελο, που επί της ουσίας δεν πρόκειται να λείψει από κανέναν. Κι όπως θα έλεγαν οι συνάδελφοι από το Βορρά “καλύτερα να μην παραδοθεί το “πακέτο” παρά να το φάμε εμείς”.

Πρώτα από όλα η ασφάλειά μας – Δεν οδηγούμε σε ακραίες καιρικές συνθήκες – Δεν ρισκάρουμε, δεν θέτουμε σε κίνδυνο τη ζωή μας.

Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου
Φεβρουάριος 2021

Παραθέτουμε επιστολή που στείλαμε προς το Υπουργείο Εργασίας:

Προς: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ, Σταδίου 29

Από: Πρωτοβάθμιο Ομοιοεπαγγελματικό Σωματείο για ταχυμεταφορείς (courier), ταχυδιανομείς (delivery) και Υπαλλήλους Εξωτερικών Εργασιών, «Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου» (Σ.Β.Ε.Ο.Δ),

Α.Μ 26822
Σκυλίτση 10, Αθήνα, Τ.Κ 11473
Επικοινωνία: 6946 747244 / info@sveod.gr

Θέμα: Παύση εργασιών σε ακραία καιρικά φαινόμενα(05/02/2023-07/02/2023)

Σύμφωνα με την μετεωρολογική πρόβλεψη του επόμενου τριημέρου την Κυριακή(05/02/2023)θα υπάρξει χιονόπτωση στο λεκανοπέδιο Αττικής που θα κορυφωθεί την Δευτέρα (06/02/2023). Η οδήγηση σε τέτοιες συνθήκες καθίσταται επικίνδυνη, κατ’επέκταση αδύνατη. Θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των εργαζομένων και επιπλέον μπορούν να προκληθούν ατυχήματα λόγω περιορισμένης ορατότητας, ολισθηρότητας και συνεπώς κακής και επικίνδυνης κατάστασης του δρόμου.

Ζητάμε από το υπουργείο, να εκδώσει ανακοίνωση – οδηγία για παύση και απαγόρευση της διανομής και οποιασδήποτε εξωτερικής εργασίας με δίκυκλο, όπως άλλωστε έπραξε σε ανάλογη περίπτωση το 2021. Σε περίπτωση που κάποιος εργοδότης την αγνοήσει να του επιβληθεί το αντίστοιχο πρόστιμο.

Θεωρούμε αναγκαία την έκδοση ανακοίνωσης- οδηγίας, από το υπουργείο για να διαφυλάξει την σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων οδηγών δικύκλου, κούριερ ταχυμεταφορείς-διανομείς – ταχυδιανομείς και υπάλληλοι εξωτερικών χώρων εργασιών με δίκυκλο.

Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση θα πρέπει ν’ αναλάβει την ευθύνη για οποιοδήποτε ατύχημα συμβεί κατά τη διάρκεια των ακραίων καιρικών φαινομένων

Παραθέτουμε και link από την πρόβλεψη του καιρού: https://www.meteo.gr/cf.cfm?city_id=12

Μετά τιμής
Συνέλευση Βάση Εργαζομένων Οδηγών
Δικύκλου (ΣΒΕΟΔ)

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις