15.8 C
Athens
Δευτέρα, 20 Μαρτίου, 2023

Κατώτατος μισθός: Μέχρι 10 Μάρτη η κυβερνητική απόφαση για την αύξησή του – Μια νέα… πλειοδοσία του Μητσοτάκη προς άγραν ψήφων | Τι προτείνει η εργοδοσία

Πρόσφατα

Μέχρι την Παρασκευή 3 Φλεβάρη, έπρεπε να υποβάλουν οι κοινωνικοί εταίροι, η ΤτΕ, το ΚΕΠΕ και άλλοι φορείς, τα υπομνήματά τους για την αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα. Σύμφωνα με πληροφορίες του imerisia.gr, ακόμα και οι φορείς που περιγράφουν στις εκθέσεις τους το νέο κατώτατο μισθό, χωρίς να προσδιορίζουν ποσοστό αύξησης, δίνουν έμφαση  στα προβλεπόμενα οικονομικά μεγέθη για το 2023 τα οποία υποχωρούν, προσπαθώντας να εξισορροπήσουν την επιβάρυνση των επιχειρήσεων με την ανάγκη ενίσχυσης των χαμηλόμισθων έναντι του πληθωρισμού.

Προτάσεις και επικρατέστερο σενάριο

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τον Κρατικό Προϋπολογισμό 2023, ο πληθωρισμός το 2023 θα κινηθεί στο 5%, ενώ σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ στο 3,7%, ενώ αναιμική έως 1,8% προβλέπονται και οι ρυθμοί ανάπτυξης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι προτάσεις για την αύξηση του κατώτατου μισθού, από την 1η Απριλίου 2023 να κυμαίνονται από 5,5% έως το πολύ 7%. Δηλαδή, θεωρείται δεδομένο ότι ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί από τα 713 κατ’ ελάχιστον στα 751 ευρώ και θα επανέλθει στα προ μνημονιακά επίπεδα (αύξηση κατά 39 ευρώ μηνιαίως). Ωστόσο, το σενάριο που κερδίζει έδαφος, καλύπτοντας ουσιαστικότερα τις ανάγκες των χαμηλόμισθων, είναι ο κατώτατος μισθός να αυξηθεί έως 7% ή και 7,75%, όσο δηλαδή αυξήθηκαν και οι συντάξεις. Αυτό οδηγεί σε νέο κατώτατο μισθό κοντά στα 763 με 768 ευρώ (αύξηση 55 ευρώ μηνιαίως).

Τι λένε οι «μεγάλοι» εργοδότες

Όπως τονίζει στο σχετικό του ρεπορτάζ το imerisia.gr, κύκλοι του ΣΕΒ (μέσω του ΙΟΒΕ που εκπονεί τη μελέτη) «φωτογραφίζουν» μια λογική αύξηση 5,5%-6% ή 6% -7%, κάνοντας λόγο για επιβράδυνση της μείωσης της ανεργίας και την επιβάρυνση των επιχειρήσεων από το ενεργειακό κόστος. Παράλληλα, επισημαίνουν ότι ο κατώτατος μισθός, αρχής γενομένης από τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει συνολικά αυξηθεί κατά 22% και δίνουν έμφαση στην περαιτέρω μείωση του μη μισθολογικού κόστους. Επαναφέρουν, δηλαδή, το αίτημα για περαιτέρω μείωση των εισφορών κατά 0,60 ποσοστιαίες μονάδες που υπολείπεται της κυβερνητικής δέσμευσης για συνολική ελάφρυνση κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες. Μάλιστα, βάζουν στο τραπέζι την πρόταση αν η μείωση δεν είναι δημοσιονομικά εφικτό να γίνει για όλους, να γίνει σε πρώτη φάση για τους χαμηλόμισθους. Παράλληλα με δεδομένο ότι πολλές μεγάλες επιχειρήσεις αντί για αύξηση στο μισθό παρέχουν στους εργαζόμενους κουπόνια για αγορές τροφίμων και καυσίμων μέχρι του ποσού των 300 ευρώ ετησίως, το οποίο είναι αφορολόγητο, προτείνουν η απαλλαγή από το φόρο να αφορά και υψηλότερα ποσά.

Τι ζητούν οι μικρομεσαίοι

Από την άλλη πλευρά οι μικρομεσαίοι (ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ) προσεγγίζουν το θέμα από δύο πλευρές: Αφενός θεωρούν ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού επιστρέφει στα ταμεία τους με τη μορφή αύξησης της κατανάλωσης, αλλά από την άλλη πλευρά σημειώνουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (χρέη προς εφορία και ΕΦΚΑ), καθώς και την αύξηση του ενεργειακού κόστους. Επίσης, ο κλάδος του εμπορίου επισημαίνει την ανάγκη ρευστότητας προκειμένου να επενδύσει στον ψηφιακό μετασχηματισμό. Σ΄ αυτό το πλαίσιο, παράλληλα με την αύξηση του κατώτατου μισθού ζητούν μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων, όπως είναι η μείωση των εισφορών και η ολοκληρωτική κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Ζητούν, επίσης, να επανέλθει η ευθύνη των διαπραγματεύσεων για τον κατώτατο μισθό στα χέρια των κοινωνικών εταίρων.

ΜΕΓΑ… ΧΑΣΜΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ | Το γεγονός είμαι πως… μέγα χάσμα χωρίζει τις θέσεις της εργοδοτικής πλευράς και των εργαζομένων για την αύξηση και το ύψος του κατώτατου μισθού, με την κυβέρνηση να κινείται προς το σενάριο που προβλέπει αύξηση γύρω στο 9,5% και νέο όριο αμοιβών στα 780 ευρώ από 713 ευρώ σήμερα, Κι αυτό, την ώρα που το ΙΝΕ ΓΣΕΕ, στη σχετική του έκθεση, εκτός από την επαναφορά των διαπραγματεύσεων, προτείνει αύξηση γύρω στο 16%, δηλαδή κατώτατο μισθό 826 ευρώ [= ύψος στο 60% του διάμεσου μισθού (σήμερα – φθάνει τα 780 ευρώ) + επιβάρυνση του προσδοκώμενου πληθωρισμού]. Όπως εκτιμά, η πρότασή του για τον κατώτατο μισθό πως καλύπτει στοιχειωδώς τα όρια της αξιοπρεπούς διαβίωσης.

– Πατήστε στη φωτογραφία για να διαβάσετε αναλυτικότερα την πρόταση

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ, ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΚΑΙ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ, ΠΛΕΙΟΔΟΤΟΥΝ | Λόγω της προεκλογικής περιόδου, να μη φανεί σε κανέναν περίεργο προς άγραν ψήφων, η κυβέρνηση της ΝΔ και Κυριάκος Μητσοτάκης να «πλειοδοτήσουν» και να αποφασίσουν μεγαλύτερη αύξηση, έχοντας τον τελευταίο λόγο, σύμφωνα με τη μνημονιακή νομοθεσία. Σε κάθε περίπτωση, μέχρι τις 10 Μαρτίου, το Υπουργικό Συμβούλιο θα πρέπει να έχει εγκρίνει την πρόταση για το ύψος του νέου κατώτατου μισθού, ώστε να εφαρμοστεί από την 1η Απριλίου 2023. Την απόφαση θα υπογράψει ο υπουργός Εργασίας, δηλαδή την τρέχουσα προεκλογική περίοδο, ο Κωστής Χατζηδάκης., και αφορά σε 650.000 εργαζομένους και εργαζόμενες.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις