15.9 C
Athens
Κυριακή, 26 Μαρτίου, 2023

ΠΟΘΑ: «Εμπαιγμός» η τροπολογία για το ΠΔ 85/2022 – Καταργεί και δικαιώματα | Δυναμικά στην απεργία 1-2 Φλεβάρη

Πρόσφατα

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΘΕΑΜΑΤΟΣ ΑΚΡΟΑΜΑΤΟΣ | Προχωράμε ακόμη πιο δυναμικά στην 48ωρη Απεργία

Σήμερα Τρίτη 31/1 η κυβέρνηση έφερε την τροπολογία που είχε εξαγγείλει το Σάββατο ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης με δημοσίευση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η τροπολογία αυτή όχι μόνο δεν θεραπεύει τα προβλήματα που δημιουργεί το ΠΔ 85/2022, αλλά καταργεί και τα εναπομείναντα δικαιώματα των καλλιτεχνών. Αναφέρει ότι οι κάθε είδους αμοιβές των καλλιτεχνών σε ΟΤΑ και ΝΠΙΔ καθορίζονται με κοινές υπουργικές αποφάσεις των υπουργών Οικονομικών, Πολιτισμού και Εσωτερικών και του κατά περίπτωση άλλου συναρμόδιου Υπουργού. Αυτό σημαίνει ότι πλέον οι αμοιβές των καλλιτεχνών στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα και στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου δεν θα καθορίζονται από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αλλά από την εκάστοτε κυβέρνηση. Πρόκειται για μία ευθεία επίθεση στα εργασιακά μας δικαιώματα, ενώ ανοίγει ταυτόχρονα την πόρτα ώστε να εφαρμοστεί αυτό το μοντέλο και σε άλλους τομείς.

Η τροπολογία δεν καταργεί το Π.Δ. και οι απόφοιτοι των καλλιτεχνικών σχολών δραματικών, ωδείων, κινηματογραφικών και χορού οδηγούνται στην κατάταξη Δ.Ε. Επομένως τα πτυχία των καλλιτεχνικών σχολών εξακολουθούν να θεωρούνται ισότιμα με απολυτήρια Λυκείου και οι απόφοιτοι υποβαθμίζονται πλέον οριστικά. Ακόμα και όσοι σήμερα κατατάσσονται μισθολογικά στην κατηγορία Τ.Ε. κινδυνεύουν να υποβαθμιστούν.

Η μόνη λέξη που αξίζει στην ρύθμιση αυτή είναι «εμπαιγμός». Αν μετά από 45 μέρες η κυβέρνηση πιστεύει ότι θα της επιτρέψουμε να μας στερήσει και τα ελάχιστα που μας έχουν απομείνει, είναι γελασμένη. Η τροπολογία αυτή μας δίνει και μία σαφή εικόνα τι ακριβώς εννοεί ο κ. Μητσοτάκης ότι θα σχεδιάσει μέχρι το 2025 για την πλήρη ανασυγκρότηση του κλάδου μας.

Δεν θα εξηγήσουμε ξανά ότι οι καλλιτεχνικές σπουδές απαιτούν πολύχρονη εκπαίδευση, αφοσίωση και τεράστιους οικονομικούς πόρους. Η κοινωνία στέκεται στο πλευρό μας και η αποδοχή των αιτημάτων μας  είναι συγκινητική. Συγκινητικό είναι και το γεγονός ότι συγκροτείται ένα μέτωπο πανκαλλιτεχνικό και με την στήριξη των σωματείων  τεχνικών.

Προχωράμε κανονικά, ακόμα πιο δυναμικά και πιο πεισμωμένοι στην 48ωρη απεργία μας αύριο Τετάρτη 1/2 και μεθαύριο Πέμπτη 2/2, στην οποία συμμετέχει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Καλλιτεχνικού Προσωπικού ΟΤΑ (ΠΟΚΠ-ΟΤΑ), καθώς και Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ-ΟΤΑ). Συγκέντρωση την Πέμπτη 2/2 στις 12:00 στο Σύνταγμα για την Αθήνα και την ίδια ώρα στο Άγαλμα του Ελευθέριου Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη.

Ανακοίνωση στήριξης της απεργίας μας έχει εκδώσει και η ΑΔΕΔΥ με τρίωρη στάση εργασίας την Πέμπτη 2/2 από τις 11:00 έως τις 14:00

Καθώς και η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης συμμετέχει με 3ωρες στάσεις εργασίας (11:00-14:00) για τις 1 και 2  Φεβρουαρίου.

Την ταφόπλακα που η κυβέρνηση επιχειρεί να εναποθέσει στις διεκδικήσεις μας, εμείς θα τη σηκώσουμε όλοι μαζί.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)

Η τροπολογία «εμπαιγμός» για το ΠΔ 85/2022

Τροπολογία που αφορά στην εξαίρεση των προσλήψεων των καλλιτεχνών από τις προβλέψεις του επίμαχου Προεδρικού Διατάγματος, κατατέθηκε σήμερα στο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Μπορούμε συνεπώς να μιλάμε για μία νίκη του καλλιτεχνικού κόσμου, για οπισθοχώρηση της Κυβέρνησης και για μία εξέλιξη τόσο θετική που τα σωματεία θα άρουν την προγραμματισμένη για αύριο και την Πέμπτη απεργία όλου του κλάδου;

Δυστυχώς όχι γιατί όπως επεσήμαναν στην efsyn.gr πηγές από το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών στην τροποποίηση που κατατέθηκε εξαιρούνται οι καλλιτέχνες από προσλήψεις στους ΟΤΑ και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα στην κατηγορία ΔΕ (Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης). Με εξαίρεση ωστόσο τους μουσικούς, για τους υπόλοιπους (σκηνοθέτες, ηθοποιούς, χορευτές, χορογράφους, κινηματογραφιστές κλπ.) δεν ορίζεται η επιστροφή τους σε υπαγωγή στην προτέρα κατηγορία ΤΕ (Τεχνολογικής Εκπαίδευσης) στην οποία υπάγονταν προηγουμένως ως απόφοιτοι των καλλιτεχνικών σχολών . Ορίζεται όμως ότι το μισθολόγιό τους θα αποφασιστεί με ΚΥΑ του Υπουργείου Πολιτισμού και του Υπουργείου Οικονομικών.

Αυτή όμως η ΚΥΑ επί της ουσίας θα «θάβει» τις συλλογικές συμβάσεις, χρόνιο αίτημα του κλάδου που, μετά από αγώνες, είχε ικανοποιηθεί πρόσφατα π.χ. ως προς τα κρατικά θέατρα (Εθνικό Θέατρο και ΚΘΒΕ) που την άνοιξη του ’21 είχαν υπογράψει συλλογική σύμβαση εργασίας με το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών.

Η πρώτη αντίδραση των καλλιτεχνικών σωματείων κάθε άλλο παρά θετική είναι και σχολιάζουν ότι ενός κακού (ΠΔ που πράγματι τροποποιείται) μύρια έπονται (κατάργηση συλλογικών συμβάσεων).

Αρκετοί μιλούν για «εμπαιγμό» και για την ώρα κανείς δεν σκέφτεται την άρση της 48ωρης απεργίας. Αναμένονται αργότερα μέσα στην ημέρα οι επίσημες τοποθετήσεις των ΔΣ των καλλιτεχνικών σωματείων και των συντονιστών των σπουδαστικών καταλήψεων.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις