18.2 C
Athens
Παρασκευή, 31 Μαρτίου, 2023

«Αυξήσεις» στις συντάξεις | Επιχείρηση εξωραϊσμού στα… ψίχουλα

Πρόσφατα

Μικρότερες από 6 ευρώ οι αυξήσεις που έλαβαν εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι. Βαθιά βουτιά στο παρελθόν έκανε το υπουργείο Εργασίας για να υποστηρίξει ότι το 94,6% θα δει αυξήσεις. Για κοροϊδία του 44,33% των συνταξιούχων μιλά το ΕΝΔΙΣΥ και μεταξύ άλλων καταγγέλλει ότι μόνο το φορολογικό σκέλος της εισφοράς αλληλεγγύης καταργήθηκε | Πηγή: efsyn.gr, Χριστίνα Κοψίνη

«Το 44,33% των συνταξιούχων της χώρας, δηλαδή σχεδόν οι μισοί, υπέστησαν αισχρή κοροϊδία από τη σημερινή κυβέρνηση, αφού ή δεν έλαβαν καθόλου αύξηση ή πήραν πολύ μικρότερη από αυτήν που ανέμεναν», υποστηρίζει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων. Το περιορισμένο όφελος από την αύξηση ποσοστού 7,75% στις συντάξεις για τον έναν στους δύο συνταξιούχους φαίνεται να επιβεβαιώνεται από τις πληροφορίες που διαρρέουν από την κυβέρνηση για την καταβολή ετήσιας αύξησης και σε εκείνες τις συντάξεις που λόγω προσωπικής διαφοράς δεν έλαβαν ούτε ένα ευρώ, όταν υπάρξει δημοσιονομικός χώρος, δηλαδή ενδεχομένως λίγο πριν από τις εθνικές εκλογές.

«Αθροιστικά, οι (910.077) συνταξιούχοι που δεν έλαβαν ούτε ένα ευρώ από τις αυξήσεις 7,75% στις κύριες συντάξεις και οι συνταξιούχοι που έλαβαν αισθητά μικρότερες αυξήσεις από εκείνες που θα έπρεπε (258.000), ανέρχονται σε 1.168.077 άτομα! Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στο 44,33% του συνόλου των συνταξιούχων της χώρας», επιμείνει το ΕΝΔΙΣΥ. Προσθέτει δε ότι ως προς την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, μόνο το φορολογικό της σκέλος καταργήθηκε. «Το ΕΝΔΙΣΥ το είχε επισημάνει ήδη από το περασμένο καλοκαίρι. Η ίδια η εισφορά παρέμεινε ανέπαφη και καταβάλλεται κανονικά από τους συνταξιούχους. Ετσι εξηγείται, άλλωστε, πως οι “δύσμοιροι” δικαιούχοι της συγκεκριμένης “αύξησης” διαπίστωσαν ότι έλαβαν προσθήκη στις αποδοχές τους, ποσά στα επίπεδα των 2, 3, 5 ή ακόμα και… 6 ευρώ τον μήνα! Δεν έχουν τι να τα πρωτοκάνουν! Μιλάμε για την απόλυτη κοροϊδία, που αν δεν ήταν για κλάματα, με δεδομένη την οικονομική συγκυρία που βιώνει η χώρα, σίγουρα θα ήταν για γέλια! Αλλά γελάει καλύτερα όποιος γελάει τελευταίος, ας μην το ξεχνούν αυτό οι ένοικοι του 8ου ορόφου της Σταδίου 29», καταλήγει η ανακοίνωση του Δικτύου.

Πάντως, παρά την πραγματική εικόνα, το υπουργείο Εργασίας επέμεινε και χθες και με ένα κείμενο 7 ερωταπαντήσεων υποστήριξε ότι «η συντριπτική πλειονότητα των συνταξιούχων και συγκεκριμένα 2.499.285 σε σύνολο 2.634.786 (94,6%) βλέπουν μία, δύο ή και τρεις αυξήσεις στο εισόδημά τους.

Μάλιστα οι αυξήσεις είναι τέτοιες, που 1 στους 2 συνταξιούχους θα λάβει τουλάχιστον μία επιπλέον σύνταξη (αρκετοί και ποσά μεγαλύτερα από μία επιπλέον σύνταξη) μέσα στο 2023», ενώ ταυτοχρόνως χαρακτηρίζει «προσωπικό χρέος» την προσωπική διαφορά που οδηγεί σε μηδενικές αυξήσεις 910.000 συνταξιούχους.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εργασίας με ανακοίνωσή του ανασύρει το παρελθόν και υπογραμμίζει τα εξής:

 Τις αυξήσεις έως 8% σε πάνω από 224.000 συνταξιούχους με πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης με τον νόμο Βρούτση.

 Τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης από 22% σε 9% στην κατώτατη κλίμακα φορολογίας.

 Τη μείωση της παρακράτησης σύνταξης από 60% σε 30% για τους εργαζόμενους συνταξιούχους. (Χωρίς ωστόσο να ομολογεί ότι στην ουσία οι μισθωτοί συνταξιούχοι χάνουν εκ νέου ακόμη ένα 30% ή και παραπάνω της σύνταξης από τη φορολογική επιβάρυνση στην οποία υποβάλλονται.)

 Την κατάργηση του ανώτατου πλαφόν των 1.300 ευρώ του ν. Κατρούγκαλου για όσους λαμβάνουν κύρια και επικουρική σύνταξη.

 Τη χορήγηση του επιδόματος τα Χριστούγεννα και το Πάσχα για τη στήριξη του εισοδήματος σε πάνω από 1 εκατομμύριο χαμηλοσυνταξιούχους.

 Την επιστροφή των περικοπών του νόμου Κατρούγκαλου ύψους 1,2 δισ. ευρώ που κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το ΣτΕ προς όλους τους συνταξιούχους για τις κύριες συντάξεις, «εξαντλώντας τα δημοσιονομικά όρια της Οικονομίας και σεβόμενη πάντα τις αποφάσεις των δικαστηρίων» (Αποκρύπτει φυσικά ότι αρνείται την επιστροφή της 13ης και 14ης σύνταξης που επέβαλαν τα μνημόνια και συνέχισε η Ν.Δ., καταργώντας ακόμη κι αυτήν τη 13η σύνταξη που επανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019).

 Τη θέσπιση της αύξησης της εθνικής σύνταξης που λαμβάνουν οι ομογενείς μας προερχόμενοι από τη Β. Ηπειρο και την τ. ΕΣΣΔ, αύξηση που πρόκειται να φανεί στους λογαριασμούς τους μέσα στο επόμενο διάστημα και είναι επιπλέον της αύξησης του 7,75% (αλλά δεν λέει κουβέντα για τις διεθνείς συντάξεις που ακόμη δεν έχουν αποδοθεί στους δικαιούχους και την άνιση μεταχείριση που ισχύει για τους ομογενείς από τον Καναδά και τις άλλες χώρες όπου υπάρχει Ελληνισμός).

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις