23.8 C
Athens
Τρίτη, 30 Μαΐου, 2023

«Εμφύλιο πόλεμο» κηρύσσουν οι διαδηλωτές στο Περού | Aπαιτούν την παραίτηση της προέδρου Ντίνα Μπολουάρτε

Πρόσφατα

Μαίνονται οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις των τελευταίων εβδομάδων στο Περού, με το κλίμα στη λατινοαμερικανική χώρα να μυρίζει μπαρούτι και τους διαδηλωτές να απαιτούν την παραίτηση της προέδρου Ντίνα Μπολουάρτε. Εκατοντάδες άτομα συγκεντρώθηκαν χθες στη Λίμα, ζητώντας με σύνθημα να κηρυχθεί «τώρα εμφύλιος πόλεμος!». Μεγάλο μέρος των διαδηλωτών έφθασε στην πόλη από φτωχές περιοχές, ιδίως τον νότο, με τα συνθήματα «Ντίνα φόνισσα» και «Ντίνα ο λαός σε αποκηρύσσει» να κυριαρχούν.

Στην κεφαλή της πορείας βρίσκονταν τέσσερις «Ουκούκου» (ή «αρκούδες με γυαλιά» στα κέτσουα, παραπέμπει στην αρκούδα των Άνδεων και στη μυθολογία των αυτοχθόνων), χορευτές-προστάτες του χιονιού, με παραδοσιακές μάσκες και στολές. Ένας από αυτούς χτύπαγε τακτικά στο έδαφος μακρύ μαστίγιο, σύμβολο εξουσίας. Η αστυνομία έκανε επανειλημμένα χρήση δακρυγόνων, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Στην περιοχή Ίκα, περίπου 350 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας, διαδηλωτές επιτέθηκαν σε ιδιοκτησίες μεγάλων εξαγωγικών εταιρειών του αγροτοδιατροφικού τομέα. Τα αεροδρόμια στην Αρεκίπα και στη Χουλιάκα (νότια) παρέμεναν κλειστά χθες. Όπως και το Μάτσου Πίτσου, ο αρχαιολογικός χώρος που αποτελεί μαγνήτη για τους τουρίστες στο Περού, που δεν υποδέχεται επισκέπτες από το Σάββατο.

Για σήμερα έχει προγραμματισθεί από οργανώσεις και κόμματα της αντιπολίτευσης και συνδικάτα μεγάλο αντικυβερνητικό συλλαλητήριο στην περουβιανή πρωτεύουσα, με τις υπόλοιπες πόλεις να μπαίνουν στον «χορό».

Ο ηγέτης της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργαζομένων του Περού (ΓΣΕΠ), ο Χερόνιμο Λόπες, μιλά για «εθνική ειρηνική κινητοποίηση».«Απορρίπτουμε τη βία. Αυτοί που προκαλούν χάος και καταστροφή είναι βαλτοί της κυβέρνησης», πρόσθεσε.

Οι συμμετέχοντες στις διαδηλώσεις απαιτούν, πέρα από την παραίτηση της προέδρου Μπολουάρτε, τη διάλυση του κοινοβουλίου, τη διεξαγωγή βουλευτικών και προεδρικών εκλογών άμεσα καθώς και να σχηματιστεί Συντακτική Συνέλευση για να καταρτίσει νέο Σύνταγμα.

Οι κινητοποιήσεις «θα συνεχιστούν», αναγνώριζε χθες το πρωί ο υπουργός Εσωτερικών Βισέντε Ρομέρο, παρότι παραμένει σε ισχύ η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε σε περιοχές-κλειδιά της χώρας και άρα θεωρητικά οι μετακινήσεις και οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας απαγορεύονται. Επισήμανε επίσης ότι η χώρα βιώνει «επίπεδο βίας που συγκαταλέγεται στα υψηλότερα από τα χρόνια του 1980», όταν μαινόταν η ένοπλη σύρραξη ανάμεσα στις αρχές και στα επαναστατικά κινήματα Φωτεινό Μονοπάτι και Τουπάκ Αμάρου.

Εκφράζοντας υπερηφάνεια για τον «επαγγελματισμό» των δυνάμεων επιβολής της τάξης, υπερασπίστηκε τις επεμβάσεις της αστυνομίας, παρά τις έντονες επικρίσεις εντός και εκτός της χώρας για την αιματοχυσία. Τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα, οι αρχές άφησαν ελεύθερους τους 192 από τους 193 συλληφθέντες στο πανεπιστήμιο Σαν Μάρκος, όπου είχαν καταλύσει για να μπορέσουν να συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις.

Οι διαδηλώσεις και οι ταραχές, στις οποίες έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 46 άτομα, συνεχίζονται απρόσκοπτα, χωρίς προοπτική τερματισμού στο άμεσο μέλλον, στη χώρα των Άνδεων.

Η Ντίνα Μπολουάρτε, η αντιπρόεδρος του πρώην προέδρου Πέδρο Καστίγιο ωσότου τον διαδέχθηκε δυνάμει του Συντάγματος μετά την παύση του από το Κογκρέσο την 7η Δεκεμβρίου, κατάγεται από τις Άνδεις κι εξελέγη με το ίδιο κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς υποψήφιος του οποίου ήταν ο προκάτοχός της. Οι διαδηλωτές τη χαρακτηρίζουν «προδότρια».

Πηγή: efsyn.gr

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις