Μεγάλη κινητοποίηση συλλόγων χθες έξω από το δημαρχείο με βασική διεκδίκηση να αποτραπεί η προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του παραλιακού μετώπου που επιχειρείται συστηματικά τα τελευταία χρόνια. Αντιδράσεις και για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορά το fast track ξεπούλημα του κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας | Πηγή: efsyn.gr, Απόστολος Λυκεσάς

Στο μάτι «κυκλώνων» πολυποίκιλων ιδιωτικών συμφερόντων έχει μπει η ανατολική παραλιακή ζώνη της Θεσσαλονίκης. Από την Καλαμαριά μέχρι τον Δήμο Θερμαϊκού, οικόπεδα και δημόσιες εκτάσεις διεκδικούνται από ιδιώτες ή προσφέρονται για «εκμετάλλευση» από το ΤΑΙΠΕΔ. Μεγάλη κινητοποίηση συλλόγων, χθες, μπροστά στο δημαρχείο Καλαμαριάς για την υπεράσπιση του παραλιακού μετώπου, ενώ αντιδράσεις γεννά η ανάρτηση στην επίσημη ιστοσελίδα του Ταμείου της διακήρυξης για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) σχετικά με το ξεπούλημα του κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας.

«Η παραλιακή ζώνη Καλαμαριάς εκπέμπει SOS». Με αυτό το σύνθημα προχώρησε το διαδικτυακό κάλεσμα σειράς συλλόγων της Καλαμαριάς, όπως ο Σύλλογος Γυναικών Καλαμαριάς, η Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων, ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Μπουμπουλίνα», το Σωματείο Ατόμων με Αναπηρία και Γονέων και Κηδεμόνων Αυτών «Ηλιάτορας», ο Σύλλογος Πολιτών Κελλάριου Ορμου «Μικρό Εμβολο», το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ «Η Ενότητα», το Σωματείο Εργαζομένων Φροντιστηρίων – Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων, το Σωματείο Μισθωτών Τεχνιτών και η Κίνηση Πολιτών Καλαμαριάς. Βασική διεκδίκηση, «να μην περάσει η σχεδιασμένη ιδιωτικοποίηση, τσιμεντοποίηση του παραλιακού μετώπου της Καλαμαριάς και να αξιοποιηθεί-αναπλαστεί προς όφελος των πολιτών, με ελεύθερη πρόσβαση για όλους». Οπως λένε στην κοινή τους ανακοίνωση, «τα τελευταία χρόνια ο Καλαμαριώτικος λαός και οι επισκέπτες της περιοχής γίνονται μάρτυρες μιας συστηματικής προσπάθειας ιδιωτικοποίησης ολόκληρου του παραλιακού μετώπου» και αναφέρουν χαρακτηριστικά τον διεθνή διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για την ιδιωτικοποίηση της Μαρίνας Αρετσούς, τον αποχαρακτηρισμό του πρώην Νοσοκομείου Παναγία, τα σχέδια ιδιωτικοποίησης του «Κυβερνείου», την «παραχώρηση» έναντι αμοιβής της Πλαζ Αρετσούς στον Δήμο Καλαμαριάς, την εγκατάλειψη του πρώην στρατοπέδου Κόδρα, με σχέδια ιδιωτικοποίησής του, ενώ προσφάτως αποχαρακτηρίστηκε, έπειτα από απόφαση του ΣτΕ, πάρκο επί της οδού Σοφούλη από χώρος πρασίνου και αθλοπαιδιών και απόδοσή του στην ΕΤΕ, με κίνδυνο να ανοικοδομηθεί. Κοντά σε αυτά λαμαρίνες και πινακίδες εργοταξίου τοποθετήθηκαν σε οικόπεδο στο Καραμπουρνάκι, με σκοπό να χτιστεί από ιδιώτες!

Το κάλεσμα που απηύθυναν φορείς και σύλλογοι ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του παραλιακού μετώπου της Καλαμαριάς

Στον δήμο Θερμαϊκού σαν βόμβα έπεσε η είδηση για την ανάρτηση στην ιστοσελίδα του ΤΑΙΠΕΔ της διακήρυξης για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) σχετικά με το κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας. Το ΤΑΙΠΕΔ γνωστοποιεί ότι η διαβούλευση για το έκτασης 123 στρεμμάτων κάμπινγκ θα διαρκέσει είκοσι μέρες. Χωρίζοντας το οικόπεδο σε τρεις ζώνες, η ΣΜΠΕ προβλέπει: για τη Ζώνη 1 δημιουργία «παραθεριστικού – τουριστικού χωριού» σε 101.924,61 τ.μ. οι χώροι του οποίου «σε συνδυασμό με τις δασικές εκτάσεις θα μπορούσαν να λειτουργήσουν σαν ένα σημαντικό περιαστικό πάρκο»! Βέβαια, από το «πάρκο» μάλλον θα μείνει μόνο η λέξη, αφού στην έκταση αυτή θα υπάρχουν α) παραθεριστική κατοικία, γ) περίθαλψη, δ) ξενοδοχεία, στ) αθλητικές εγκαταστάσεις (γήπεδα, γυμναστήρια κ.λπ.), ζ) κέντρα αναζωογόνησης (spa), η) εγκαταστάσεις εστίασης και αναψυχής.

Για τη ζώνη 2, έκτασης 37.053,74 τ.μ., προβλέπονται τουρισμός και αναψυχή «τουριστικά καταλύματα (κύρια και μη κύρια, σύνθετα τουριστικά καταλύματα κ.λπ.), ειδικές τουριστικές υποδομές και λοιπές τουριστικές εγκαταστάσεις (συνεδριακά κέντρα, γήπεδα γκολφ, υδροθεραπευτήρια κ.λπ.), τουριστικοί λιμένες, όπως μαρίνες, αγκυροβόλια, καταφύγια τουριστικών σκαφών».

Ετσι, από τα 161.456 τ.μ. της συνολικής έκτασης απομένουν 22.478 τ.μ. ως «ζώνη προστασίας»! Μιλώντας στην «Εφ.Συν.», ο Σπύρος Κουζινόπουλος, δημοσιογράφος και επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών «Σώστε το camping», λέει ότι, ενώ «η διοίκηση του Δήμου Θερμαϊκού συνεχίζει την περίεργη σιωπή επί του θέματος», είναι «εξοργιστικό ότι η σχετική προσχηματική διαβούλευση για το κείμενο της ΣΜΠΕ του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ) θα διαρκέσει μόλις 20 μέρες, χρόνος που δεν επαρκεί ούτε για την ανάγνωση της αποτελούμενης από 300 και πλέον σελίδες μελέτης που εκπόνησε η μελετητική εταιρεία της Αθήνας ENVECO Α.Ε.».

Τονίζει ακόμη πως «από μια πρώτη ματιά στο κείμενο διαπιστώνεται ότι επαληθεύονται οι πληροφορίες που υπήρχαν για την κοπή των περισσότερων από τα 2.500 δέντρα», αφού «η “Ζώνη Προστασίας Φυσικού Περιβάλλοντος ” θα αποτελεί έκταση συνολικού εμβαδού μόλις 18.049,81 τ.μ., δηλαδή το 10% περίπου του πρασίνου που τώρα βρίσκεται στον χώρο».

Οσο για το «τουριστικό χωριό», σημειώνει πως «επιβεβαιώνει τους φόβους των κατοίκων της περιοχής, κυρίως αυτών της Αγίας Τριάδας, των Νέων Επιβατών και της Περαίας», καθώς «το σύνολο των κτιρίων με πολυτελείς βίλες και ξενοδοχείο που θα αναγερθούν, μαζί με καταστήματα (εστίασης, αναψυκτήρια, κέντρα διασκέδασης κ.λπ.), θα πλήξει ανεπανόρθωτα τους καταστηματάρχες της περιοχής». Θυμίζει ακόμη πως, «όπως έχει γραφτεί κατ’ επανάληψη σε φιλικές προς τη διοίκηση του δήμου Θερμαϊκού ιστοσελίδες, ενδιαφερόμενος για την απόκτηση του χώρου είναι μεγαλοεπιχειρηματίας και παράγοντας του ποδοσφαίρου, ενώ κατ’ άλλες πληροφορίες ασκήθηκαν πιέσεις στη διοίκηση του Ταμείου να προχωρήσει πριν από τις εκλογές στην εκποίηση του κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας».