Απολύσεις, αυτό είναι το εορταστικό… δώρο που επιφύλασσε το υπουργείο Υγείας στις εργαζόμενες της σίτισης στο Νοσοκομείο «Σωτηρία» | Αναδημοσίευση από ygeionomikoi.gr

Οι 40 εργαζόμενες, που δουλεύουν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στο νοσοκομείο, έμαθαν μόλις χθες πως απολύονται από τις θέσεις τους, παρά τις δεσμεύσεις του υπουργείου αλλά και της διοίκησης του νοσοκομείου για εξάμηνη ανανέωση της θητείας τους. Οι χαμηλόμισθες μάλιστα γυναίκες, που έχουν στηρίξει τα νοσοκομεία στα χρόνια της μεγάλης κρίσης, έμαθαν πως απολύονται από τον εργολάβο που θα αναλάβει τη σίτιση του νοσοκομείου.

Ο εργολάβος,  καλούσε από το πρωί της Τέταρτης ξεχωριστά τις εργαζόμενες, ανακοινώνοντας σε ορισμένες πως θα παραμείνουν στη δουλειά με διαφορετικές συμβάσεις, ενώ σε άλλες περιπτώσεις απλά ανακοίνωνε την απομάκρυνσή τους.

Η συγκεκριμένη εταιρία έχει βεβαρημένο παρελθόν, καθώς στο Θριάσιο οι εργαζόμενες πληρώνονταν με το σταγονόμετρο και μόνο μετά τις καταγγελίες των εργαζομένων. Το εντυπωσιακό στοιχείο είναι πως ακόμα και σήμερα στη Δι@ύγεια δεν έχει ανακοινωθεί πως κάποιος εργολάβος έχει αναλάβει τη σίτιση του «Σωτηρία», προκαλώντας έτσι εύλογα ερωτήματα για τις σχέσεις της διοίκησης του νοσοκομείου και του εργολάβου που ανέλαβε το έργο.

Πέραν όμως αυτού, τίθεται ακόμα ένα ερώτημα, μέσω ποιας δικαιοδοσίας ο εργολάβος πήρε τα τηλέφωνα των εργαζομένων από το νοσοκομείο και με ποια δικαιοδοσία κάλεσε ο ίδιος τους εργαζομένους, ανακοινώνοντας απολύσεις ή αλλαγές συμβάσεων εργασίας. Συνδιοικούνται τα νοσοκομεία από τους «γαλάζιους» αρίστους και τους ιδιώτες, που λυμαίνονται το Εθνικό Σύστημα Υγείας;

Πέραν όμως όλων αυτών, τίθεται ακόμα ένα κρίσιμο ζήτημα πολιτικών επιλόγων της κυβέρνησης. Η εμπειρία των εργολάβων στα δημόσια νοσοκομεία έχει αποδείξει πως οι εταιρίες πληρώνονται με… χρυσάφι για τις παρεχόμενες υπηρεσίες, οι οποίες μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις παρέχουν χαμηλής ποιότητας υπηρεσίες. Κοινώς, ο Ελληνας φορολογούμενος πληρώνει πανάκριβα έναν εργολάβο, ο οποίος δίνει χειρότερης ποιότητας υπηρεσίες και ο οποίος έχει στην εργοδοσία του εργαζομένους-σκλάβους, αναζητώντας διαρκώς μεγαλύτερο κέρδος για την τσέπη του.

Οπως πληροφορούμαστε μάλιστα όσον αφορά τις αντιδράσεις των γιατρών, οι οποίοι χθες ζήτησαν να δουν τη διοίκηση και να τους δώσει εξηγήσεις, ο διοικητής του νοσοκομείου ήταν άφαντος. Ωστόσο, οι γιατροί δεν αναμένεται να το βάλουν εύκολα κάτω, καθώς και σήμερα έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση στο νοσοκομείο | Πηγή: primenews.gr


Για το θέμα  εξέδωσε ανακοίνωση το ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ:

ΕΞΩ ΟΙ ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΩΤΗΡΙΑ

ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΤΩΡΑ!

ΜΑΖΙΚΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ – ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ

Η διοίκηση του Σωτηρια, με τις πλάτες Πλεύρη- Μητσοτάκη και τις ευχές της Γκάγκα που προερχεται ως γιατρός από το ίδιο το Σωτηρια (!) προχωράει στην παραχώρηση της σίτισης του νοσοκομείου σε εργολάβο.

Τολμάνε παραμονές πρωτοχρονιάς να απολύσουν 40 τουλάχιστον ΣΟΧ εργαζόμενους προκειμένου να θησαυρισει κάποιος εργολάβος. Μάλιστα το κάνουν τηλεφωνικά, ΧΩΡΙΣ να εχει γίνει καμμία ανάρτηση κάποιου διαγωνισμού στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ. Εκβιάζουν τους εργαζόμενους να υπογράψουν σύμβαση με τον εργολάβο.

Την ώρα που 35.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον κορονοιο, την ώρα που η ακρίβεια είναι απαγορευτική για την επιβίωση των χαμηλομισθων εργαζομένων, την ώρα που μπαίνει για τα καλά ο χειμώνας και η αναμενόμενη έξαρση κορονοιου, γρίπης κτλ είναι προ των πυλών, κυβέρνηση και διοίκηση δίνουν τα ρέστα τους να τα χαρίσουν όλα στους εργολάβους.

Αυτή η κυβέρνηση, αυτό το υπουργείο Υγείας είναι γνωστό πόσο «ψηλά» βάζει τα κέρδη των εργολάβων. Από τον Μιχο – τον παιδοβιαστη και μαστροπο «φίλο» του υπουργείου υγείας – μέχρι τους Πατσηδες και τις κάθε λογής Καιλη, μας δίνει συνέχεια την εικόνα μιας δράκας αδιστακτων ξεφτιλισμενων μαφιόζων, φίλων των αφεντικών.

Το εργατικό κίνημα και μέσα στα νοσοκομεια μας δίνει άλλη εικόνα . Την εικόνα του κόσμου που αγωνίζεται, που απεργεί, που συγρούεται με την κυβέρνηση των δολοφόνων, ρατσιστών, σεξιστων και των εργολάβων. Το δείξαμε στις 20 Οκτώβρη οι Υγειονομικοί, το δείξαμε στις 9 Νοέμβρη όλοι οι εργαζόμενοι. Και θα το δείξουμε και στο Σωτηρία και όπου χρειαστεί, μέχρι να τελειώσουμε με αυτην την κυβέρνηση της φτώχειας και της καταστροφής

Καλούμε την ΠΟΕΔΗΝ να υλοποιήσει άμεσα την απόφαση του τελευταίου συνεδρίου της ενάντια στους εργολάβους και να παρέμβει δυναμικά.

Καλούμε το σωματείο εργαζομένων του Σωτηρια να οργανώσει άμεσα παρέμβαση στην διοίκηση για να δοθεί τουλάχιστον η εξάμηνη παράταση στους ΣΟΧ του Νοσοκομείου.
Καλούμε όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία της υγείας να σταθούν στο πλευρό των ΣΟΧ του Σωτήρια.

Πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση στο νοσοκομείο Σωτηρία από εργαζομένους ΣΟΧ της σίτισης και αλληλέγγυους υγειονομικούς του Συντονιστικού Νοσοκομείων.

Αντιδρούν ενάντια στην αιφνιδιαστική απόφαση της διοίκησης να απολύσουν όλους/ες τους/τις εργαζόμενους/ες με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στη σίτιση για να δοθεί σε εργολάβο.
Παρά τις υποσχέσεις για 6μηνη παράταση που είχαν αφήσει να διαρρέουν για να καθυσηχάσουν τους εργαζόμενους, διοίκηση και κυβέρνηση πετούν στον δρόμο 40 εργαζόμενους/ες πρωτοχρονιάτικα, χωρίς προειδοποίηση.

Η κινητοποίηση ξεκίνησε απο τις 7πμ στην πύλη και μετά έξω απο τη διοίκηση. Για ακόμα μια φορά ο διοικητής έλειπε γιατί δήθεν ήταν σε συμβούλιο στην ΥΠΕ. Ένα ψέμα με κοντά ποδάρια, καθώς αντιπροσωπεία των εργαζόμενων που πήγε στην ΥΠΕ για να συναντήσει και τον διοικητή και τον ΥΠΕάρχη ανακάλυψε ότι ούτε συμβούλιο υπήρχε ούτε ο διοικητής του Σωτηρία είχε πάει ποτέ εκεί.

Αναμένονται νέες συλλογικές διαδικασίες όπου θα παρθούν αποφάσεις για συνέχεια των κινητοποιήσεων για να ακυρωθούν οι απολύσεις και η ιδιωτικοποίηση στη σίτιση | Πηγή: ergatiki.gr